yemu Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 będę chmielił na zimno bittera, który mi teraz fermentuje i zastanawiam się czym obciążyć siateczkę z chmielem żeby się zatopił, chyba użyję cieżkiej szklanki. macie jakieś ciekawe pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 będę chmielił na zimno bittera, który mi teraz fermentuje i zastanawiam się czym obciążyć siateczkę z chmielem żeby się zatopił,chyba użyję cieżkiej szklanki. macie jakieś ciekawe pomysły? A ile chcesz dać chmielu? Ciężka szklana może być ciekawym pomysłem. Ale zważ ją najpierw, bo w moim przypadku 150g kulek szklanych nie wystarczyło do zatopienia 20g chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Solidna śruba z nierdzewiejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 http://www.piwo.org/forum/p14485-22-03-2009-20-53-27.html#p14485 Używałem wygotowanego kamienia. Tak się wydaje, ale te siatki trzeba porządnie obciążyć. Można też użyć dwóch siateczek i trochę lżejszych kamieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 http://www.piwo.org/forum/p14485-22-03-2009-20-53-27.html#p14485 Używałem wygotowanego kamienia. Tak się wydaje, ale te siatki trzeba porządnie obciążyć. Można też użyć dwóch siateczek i trochę lżejszych kamieni. mam kamień, który był w akwarium więc trochę się boję go wkładać, nawet po wygotowaniu ;-) chmielu będę dawał gdzieś 30g szyszek. śruby z nierdzewki nie posiadam niestety. dam w takim razie dwie siateczki i dwie szklanki. @Stasiek, a skąd miałeś szklane kulki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 @Stasiek, a skąd miałeś szklane kulki? Od córki. Zauważyłem pudełko z kulkami wśród jej zabawek i wspaniałomyślnie zgodziła się mi je pożyczyć na 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Też miałem ten problem. Potrzebowałem trzech odważników. Kombinowałem jak koń pod górkę. Znalazłbym u siebie coś z nierdzewki ale wymagało wyszorowania i miało gwinty więc się trochę obawiałem. W końcu wpadłem na pomysł. W domu była lampka nocna ze szklaną kulą średnicy ok. 10 cm. To był udany eksperyment. W dwóch pozostałych przypadkach zastosowałem kilka łyżek. Nie pamiętam w tym momencie ilości chmielu i łyżek (kilkanaście g i z 6-8 łyżek?), pamiętam jedynie, że chlupnęło, poszło na dno ale po chwili wypłynęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię? Bo (przynajmniej w moim przypadku) to był chmiel w szyszkach. Wysypany na powierzchnię by pływał i raczej niewiele aromatu by przeszło do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię? Bo (przynajmniej w moim przypadku) to był chmiel w szyszkach. Wysypany na powierzchnię by pływał i raczej niewiele aromatu by przeszło do piwa. mam dokladnie te same obawy i dlatego planuję obciążyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi