Krzyko Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Mam taki zestaw: Słody: pszeniczny (3,0 kg), pilzneński (1,2 kg), monachijski (1,2), karmelowy jasny (0,5 kg), karmelowy ciemny (0,2 kg). Chmiel - Lubelski (25 g). Drożdże Safbrew WB-06. Skleciłem do tego taki schemat: 40-42°C - 30', 50-53°C - 10', 62-63°C - 45', 72°C - 45', 76°C – 5'mash out. O ile ze słodami nie pokombinuję (zestaw gotowy), to proszę o Wasze uwagi co do zacierania. Będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Ferulikową możesz skrócić do 10 minut, niczego to nie zmieni. Reszta może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 przy weizenbocku warto zastanowić się nad dekokcją. Sporo dodaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) przy weizenbocku warto zastanowić się nad dekokcją. Sporo dodaje Nie gryzie ta dekokcja zupełnie, uprzedzony i ostrzeżony o potencjalnych problemach z filtracją po podchodziłem do niej jak do jeża a wyszło bez najmniejszego problemu zarówno w zagotowywaniu jak i filtracji. W przyszły weekend będę powtarzał. Efekt poznam za jakieś półtora miesiąca. Więcej w wątku: http://www.piwo.org/topic/8629-weizenbock-ocena-receptury/ Edytowane 12 Września 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Półtora miesiąca w butelkach może być za mało. Proponuję nie pić wszystkiego na raz, tylko sobie dawkować po jednym, dwa na tydzień. Zobaczysz zmianę, ułożenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Półtora miesiąca w butelkach może być za mało. Wiadomo - po circa półtora planuję testowo odbić pierwszą butelkę. Według tego co wiem, powinien do optimum leżeć około pięciu miesięcy. Edytowane 13 Września 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Dzięki za wpisy. Ferulikową skrócę, a gotowe piwo przetrzymam dłużej niż zwykle. Przy okazji: co sądzicie o pomijaniu w pszenicy przerwy białkowej, bo "i tak może być mętne"? Co do dekokcji, to muszę spróbować jak będę robił następną pszenicę (ale to już chyba w przyszłym roku...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mudulinek Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ja się spotkałem gdzieś na internecie żę weiss'y nie musza tak długo leżakować. To jak to w końcu powinno być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) gdzieś na internecie Wchodziłeś na internet? Przepraszam, ale mam uczulenie na tę frazę. Wracając do meritum - tutaj znajduje się plik i dyskusja na temat. Edytowane 17 Września 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się