ambus Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Zrobiłem kolejne piwo z gotowca od Wes'a (domowe jasne), mija 3 dzień od zadania drożdży. I tu teraz pojawiają się problemy : 1. Piwo ma zapach wina. 2. Nie czuć goryczki. Piwo miało początkowe Blg 11, od wczoraj nie ma piany informującej o fermentacji. Obecnie fermentuje w temp 16C. Co może być przyczyna tego dziwnego zapachu i totalny brak goryczki? Czyżby to była infekcja? Zaznaczę że piwo pobrałem z góry fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Zrobiłem kolejne piwo z gotowca od Wes'a (domowe jasne), mija 3 dzień od zadania drożdży. I tu teraz pojawiają się problemy : 1. Piwo ma zapach wina. 2. Nie czuć goryczki. Piwo miało początkowe Blg 11, od wczoraj nie ma piany informującej o fermentacji. Obecnie fermentuje w temp 16C. Co może być przyczyna tego dziwnego zapachu i totalny brak goryczki? Czyżby to była infekcja? Zaznaczę że piwo pobrałem z góry fermentatora. Jakie Blg ma aktualnie ? Spróbuj piwa,czy w smaku jest kwaśne, czy raczej normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 11 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Jakie Blg ma aktualnie ?Spróbuj piwa,czy w smaku jest kwaśne, czy raczej normalne. Aktualnie ma 6 Blg Smakuje jak piwo wymieszane z wodą a następnie dodane do niego tanie wino. Tak ogólnie to nie za ładnie smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Jakie Blg ma aktualnie ?Spróbuj piwa' date='czy w smaku jest kwaśne, czy raczej normalne.[/quote'] Aktualnie ma 6 Blg Smakuje jak piwo wymieszane z wodą a następnie dodane do niego tanie wino. Tak ogólnie to nie za ładnie smakuje. Spokojnie młode piwo czasami smakuje i pachnie nieszczególnie, a po miesiącu leżakowania w butelkach robi się z tego super piwko . Więc cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Zrobiłem kolejne piwo z gotowca od Wes'a (domowe jasne), mija 3 dzień od zadania drożdży. I tu teraz pojawiają się problemy : 1. Piwo ma zapach wina. 2. Nie czuć goryczki. Piwo miało początkowe Blg 11, od wczoraj nie ma piany informującej o fermentacji. Obecnie fermentuje w temp 16C. Co może być przyczyna tego dziwnego zapachu i totalny brak goryczki? Czyżby to była infekcja? Zaznaczę że piwo pobrałem z góry fermentatora. moje robione kilka dni temu " ciemne mocne" z WESa odfermentowało do 5 blg ,na jakich drożdżach je robiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 11 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 moje robione kilka dni temu " ciemne mocne" z WESa odfermentowało do 5 blg ,na jakich drożdżach je robiłeś ? na Safale s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 moje robione kilka dni temu " ciemne mocne" z WESa odfermentowało do 5 blg ' date='na jakich drożdżach je robiłeś ?[/quote']na Safale s-04 to tak jak ja , byłem powąchać moją warke - też ma lekko winny zapach ,może to tak ma ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzi Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Nie wiem skąd to wasze gmeranie przy fermentującym piwie. Ja piwo oglądam tylko przy przelewaniu na fermentacje cichą. Takie zaglądanie nic nie poprawi ( bo jak coś nie wyszło to i tak już jest po fakcie ) a może całkiem realnie zagrozić młodemu piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Nie wiem skąd to wasze gmeranie przy fermentującym piwie. Ja piwo oglądam tylko przy przelewaniu na fermentacje cichą. Takie zaglądanie nic nie poprawi ( bo jak coś nie wyszło to i tak już jest po fakcie ) a może całkiem realnie zagrozić młodemu piwu. Zaglądałem ponieważ fermentacja sie już skończyła i chciałem zbadać poziom cukru. Rozumiem że młode piwo może mieć dziwny zapach i smak ale żeby nie było czuć chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Mnie moje pierwsze piwo zrobione na surowcach od WES smakowało dopiero po tygodniu po zabutelkowaniu (w tym sensie, że smakowało jak piwo), a zatem bez paniki - spokojnie zabutelkować w odpowiednim czasie i odczekać te dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewall Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Też miałem podobny problem poradzili mi wylać do kanału, ale podczas egzekucji pomyślałem co mi tam i częć wsadziłem w butelki ,pozostawiłem w piwniczce , przyszły inne warki i zapomniałem , aż pewnego dnia robiłem porządki i natknołem się na to cudo otwożyłe i do dziś nie mogę przeży że reszte poszło w kanał . Morał-cierpliwoś popłaca -czasami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się