Kamill Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 nie mogę się nigdzie doszukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : czy jak piwo zakapsluję i postoi kilka dni w temperaturze pokojowe (w celu nagazowania) to czy mogę piwo postawić na balkonie (w cieniu) gdzie temperatury będą przez najbliższe 3 tyg w granicach od + 4 do + 20? czytałem że najlepiej żeby piwo stało w chłodnej piwnicy, ale tam jest temperatura stała, czy może ona się wachać, czy ma to znacznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Tak jak piszesz najlepiej byłby w chłodniej piwnicy. Moim zdaniem stawianie nagazowanego piwa na balkonie , na którym są tak duże wahania temperatury może niekorzystnie wpłynąć na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 piwnicy brak , właściwie to jest kantorek mały ale szczurów pełno więc nie daję bo jakbym je póżniej pił to jak bym pomyślał gdzie leżało to zero przyjemności by z tego picia było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 gorzej jak by szczury zaczeły pic mogły by w alkocholizm popaść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Na szczury kup trutkę (TOXAN GRANULAT dobry preparat). Powinno załatwić sprawę z szczurami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Tak jak piszesz najlepiej byłby w chłodniej piwnicy. Moim zdaniem stawianie nagazowanego piwa na balkonie , na którym są tak duże wahania temperatury może niekorzystnie wpłynąć na piwo. Nie jest to atak skierowany konkretnie w piwo, a w drożdże. Pamiętajmy, że zachodzi tutaj proces refermentacji. Trzymamy piwo w temperaturze odpowiedniej dla szczepu (górna/dolna fermentacja). Można oczywiście podnosić i obniżać tenmperaturę żeby sterować procesem - wyższa temperatura, to szybsze nagazowanie, ale kosztem aromatu. Po zakapslowaniu najlepiej trzymać w temp. ok 2-4 stopnie wyższej niż fermentacja, chyba, że np. źle gazuje. wtedy dajesz na trochę do wyższej temp. i powinno być ok. Balkon to w ogóle ciulowa miejscówa, bo jest tu duża amplituda temperatur. to też jest ciuloza. Nie wnikając w szczegóły fizjologii drożdży, gdy pojawiają się wahania temperatury, to metabolizm drożdży jest niestabilny i robią niefajne rzeczy. To tak jakbyś jednego dnia jadł burito i popijał to mlekiem, a następnego żył tylko o wodzie i skórce chleba. Edytowane 13 Września 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Balkon to w ogóle ciulowa miejscówa, bo jest tu duża amplituda temperatur. to też jest ciuloza. Nie wnikając w szczegóły fizjologii drożdży, gdy pojawiają się wahania temperatury, to metabolizm drożdży jest niestabilny i robią niefajne rzeczy. To tak jakbyś jednego dnia jadł burito i popijał to mlekiem, a następnego żył tylko o wodzie i skórce chleba. Wszystko się zgadza, tylko z tego co ja zrozumiałem to kolega Kamil, szuka miejscówki do leżakowania piwa, czyli już po zakończonej refermentacji, a jeśli drożdże już wszystko zjadły to zmykają spać niezależnie od temperatury. Bez wątpienia najlepszym miejscem byłaby ciemna piwnica, ale jak jej nie ma to ten balkon jest jakimś wyjściem, z tym że zainstalowałbym na nim jakieś styropianowe pudło, żeby wahania dzień/noc nie były takie duże. wyższa temperatura, to szybsze nagazowanie, ale kosztem aromatu. wydaje mi się, że na tym etapie podwyższona temperatura już nie wpłynie na aromat piwa w znaczący sposób, są przecież browary, które refermentują swoje piwa w temperaturach ok 30 stopni w specjalnie podgrzewanych halach. Tak naprawdę zbyt wysoka temperatura ma negatywny wpływ na aromat piwa na początku procesu fermentacji, dlatego tak ważne jest jej przestrzeganie na tym etapie całego procesu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 No a jak ma niby wpływać. Skoro dajemy do refermentacji mniej niż 1°Blg ja ostatnio dawałem 0,6°Blg. I jak drożdże mają nagle tyle złych substancji wyprodukować? Przecież nawet w podwyższonej temperaturze głównie etanol i CO2 produkują, a produkcja ubocznych związków zwiększa się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Trumienny Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Chodzi chyba raczej o to, by piwo nie było poddawane dużym wahaniom temperatury. Z tego względu lepsze 20 stopni w pokoju niż wahania o dwadzieścia stopni na balkonie nie zależnie czy przy refermentacji czy przy dojrzewaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Tak naprawdę zbyt wysoka temperatura ma negatywny wpływ na aromat piwa na początku procesu fermentacji, dlatego tak ważne jest jej przestrzeganie na tym etapie całego procesu fermentacji. Przede wszystkim podwyższona temp. przyspiesza proces utleniania są przecież browary, które refermentują swoje piwa w temperaturach ok 30 stopni w specjalnie podgrzewanych halach. Po mojemu ma to tylko przyspieszyć proces. Jak już zauważył Pan Trumienny, chodzi głównie o gwałtowne wahania temp. Jeżeli Kamil zapewni dostateczną izolację, to luzik ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Bzdzionek dobrze mnie zrozumiał tydzień w domu poleży na refermentacji a potem balkon, o tej porze roku wachania temp około 15 stopni , może spróbuję patentu z płytami styropianowymi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się