domin-w Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Witam. Zauważyłem, że moje butelki AIPA są nierówno goryczkowe. Czy to może wynikać z tego, że nalewam do szklanki drożdże z butelki (zona serwowała )? "czysto" nalewane jest mniej goryczkowe. Czy może chmielenie na zimno ? Ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nierówne nachmielenie jest niemożliwe. Nie wiem skąd takie pomysły? Oczywiście wlanie osadu może zmienić smak. Staraj się tak robić piwo aby tego osadu była minimalna ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Chmielenie na zimno nie ma wpływu na gorycz w piwie, ponieważ by zizomeryzować alfa-kw. potrzebna jest temp >90C. . Jak już Jacer wspomniał, nierówne nachmielenie jest niemożliwe. Myślę, że to właśnie drożdże, powierzchnia drożdży ma właściwości sorbcyjne, więc osad może coś tam sobie związać, subst. nierozpuszczalne i nie tylko. By to potwierdzić, przy następnym nalewaniu, piwko nalej na czysto, a końcówkę spróbuj prosto z butelki i określ, czy jest jakoś bardziej goryczkowe niż samo piwo ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Chmielenie na zimno nie ma wpływu na gorycz w piwie chmielenie na zimno ma wpływ na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 W prawie każdej warce mam kilka butelek do których trafi za dużo drożdży. Nie dość że same te drożdże nie wpływają korzystnie na smak, to jeszcze takie piwo wzburza się przy otwieraniu i osad się podnosi. Te butelki robią wrażenie słabiej nachmielonych, bo drożdże przykrywają aromat i goryczkę. Być może coś podobnego dzieje się u ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 chmielenie na zimno ma wpływ na goryczkę W jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 chmielenie na zimno ma wpływ na goryczkę W jaki sposób? Rozwiń myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 jakie są reakcje chemiczne to wam nie wytłumaczę, ale sami możecie się przekonać zalewając szyszki lub granulat zimną wodą - już po 15 min goryczka zaczyna być wyczuwalna i z każdą godziną się zwiększa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Z tego, co się uczyłem, to mogą być jeszcze garbniki. Edytowane 15 Września 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 jak zwał tak zwał - faktem jest że chmielenie na zimno będzie miało wpływ na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Wlałem piwo do szklanki zostawiając około 2 cm w butelce. To co zostało w butelce ma bardzo mocną goryczkę, taką"przyklejająca" do podniebienia i języka. Chyba mam odpowiedź na swoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 czy przypadkiem nie chmieliłeś na zimno granulatem i tak zabutelkowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Granulatem w siateczce. Refermentuje syropem z cukrem wiec przed butelkowaniem przelewam do innego fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Granulatem w siateczce. Refermentuje syropem z cukrem wiec przed butelkowaniem przelewam do innego fermentatora. a czy przy przelewaniu użyłeś jakiegos filtra? Może w osadzie masz resztki granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Uważałem, że jak użyją siateczki z obciążeniem to nie będzie takich problemów. W środę nastawiam kolejną warkę, więc tym razem zastosuję dodatkowo filtr przy przelewaniu. Pytanie: Czy ewentualne pozostałości granulatu w butelkach wpłyną na zwiększenie goryczki w czekającym na spożycie piwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Czy ewentualne pozostałości granulatu w butelkach wpłyną na zwiększenie goryczki w czekającym na spożycie piwie ? Goryczki niekoniecznie, aromatu raczej tak. A na pewno spowoduje bardzo silne pienienie się i latające w szklance z bąbelkami gazu zielonkawe "cusie" (czytaj: drobiny chmielu; przyp. red.), które nie wyglądają zbyt apetycznie i utrudniają picie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ostatnio przy AIPA (chmielona na zimno) zdarzyło mi się posmakować gęstwy drożdżowej. Jest duużo bardziej gorzka niż piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się