javiki Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Bardzo przepraszam za taki temat. Otóż mam wstępną dyspense na zrobienie piwa w domu. Zasada nr 1- będzie to na razie bez zacierania. Chciałbym zrobić to na gotowych słodach ale z własnym chmieleniem. Zasada nr 2- Warki będą 10l (wynika to z zastosowania pojemnika na ok 20l -oraz braku możliwości składowania dużej ilości butelek) Nie chce kupowac gotowców -bo one sa przygotowane na 20l piwa. Chciałbym zrobić 3 -4piwa. Temp fermentacji-mieszkanie w bloku (znalazłem kąt gdzie uda mi się wcisnąć fermetory (2 szt). 1-IPA na amerykańskim chmielu - coś w stylu Rowing JAcka 2-Stouta -może być z laktozą (coś pijalnego bez nadmiaru goryczki -a raczej łagodne w smaku) 3- Black IPA - na chmielu albo australijskim albo z Nowej zelandii (coś ala PAcific -ale ciemne-wysoko pijalne, nie koniecznie zabijające goryczą -tak z 55IBU -lżejsze niż 16-bardziej bym celował w 14) 4-ewentualność -pijalne piwo niskoalkoholowe z duzą zawartością goryczki. Problemem jest dla mnie to ze w większości macie podane na 20l-czy wystarczy podzielić na pół-i już jest ok? Wiem że na gotowych słodach nie da się uzyskać pełni smaku-ale lepszy rydz niż nic:) 80 butelek dam radę złożyć-a ponieważ będę pił to piwo sam- trochę minie zanim się opróżni składzik. Żona nie koniecznie za miesiąc będzie chciała słuchac o kolejnych warkach. A u mnie jest duzy problem z miejscem. Jeśli ktos by zechciał przełożyć wasze receptury na słody płynne dostępne w sklepach -byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli to tylko podzielić na pół -to sam sobie poszukam -nie ma problemu. Chciałbym od razu zrobić zakupy na 4 warki 10l. Dobrze by było gdyby drożdzę mogły być te same. Proszę nie oskarżac o lenistwo-jak pisze jeśli to tylko podzielić na pół -postaram się sam sobie poradzić. Wstępni eznalazłem zestawy na browar.biz http://www.browar.bi...le_deipa_16_blg To przykładowy IPA na niemieckim chcmielu-wolałbym to samo na Amerykańskim-i do tego na 10 l. Czyli czy wystarczy jak wezmę połowe składników i będzie ok? Z podziękowaniem javiki Edytowane 17 Września 2013 przez javiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozd Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Wszystkie receptury czy to z wiki czy korzystając działu "Zapiski piwowarów domowych" możesz podzielić na pół i wyjdzie ci zasyp na 10l (pod warunkiem że receptura jest na ok 20l). Generalnie radziłbym Ci jednak warzyć na 20l, robota ta sama a piwko rozejdzie się szybciej niż myślisz. Zakup dużego gara nie jest wielkim problemem finansowym (ok 100zł),a można go też wykorzystać do innych celów (ja gotuję w nim weki, przeciery na zimę, myję sobie też w nim butelki). Jeżeli chcesz skorzystać z gotowca tj. brewkita, to śmiało możesz użyć go na 10l porostu nie dodając do niego cukru czy glukozy tak jak w przepisie. Wtedy pucha jest w sam raz na 10l, piwo może wyjść jedynie bardziej chmielone niż zakłada producent. Ja popełniłem dwa brewkity i w sumie to żałuję bo prawdziwa frajda jest dopiero przy zacieraniu, czego i Tobie życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Tutaj możesz modyfikować wielkość warki w zależności od potrzeb. Jeśli angielski nie jest dla Ciebie barierą to bardzo ciekawe miejsce. Edytowane 17 Września 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zacznij od jednej warki, kup np Mistrz Sladek, chmiel się gotuje osobno, pachnie super, sklep Piwowin chyba ma. Potem z LP porozmawiacie o przyszłości własnoręcznie uwarzonego piwa. Dziś kupiłem (przesiadka z małych) dużą butlę gazową, z LP już wcześniej mówiłem o dużej cenie gazu w małych. Daj znać za jakiś czas co wyszło. Pamiętaj, że gotowana brzeczka ma intensywny zapach więc w małych pomieszczeniach będzie gęsto ale gotując chmiel np z Mistrza Śladka się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się