copytko Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Przedstawiam nic odkrywczego, czego nie możnaby znaleźć w BeerSmith, BrewTarget lub innych popularnych programach. Celem akrusza było rozwikłanie tajemnicy - czemu oba wcześniej wymienione programy liczą OG inaczej i który z nich jest bliżej prawdy. Używając stosunkowo prostych formuł i starając się jak najmniej zaokrąglać otrzymałem wyniki bliźniacze z BeerSmithem. Nie wiem, czy komuś się to przyda, ale wrzucę do analizy. Mile widziane komentarze. plato obliczenia 1.1.xls Edytowane 19 Września 2013 przez copytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 do arkusza wprowadziłeś dane. Co jeszcze trzeba wprowadzić i gdzie, by ukazało się coś w kolumnie G ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Dane mają służyć jako przykład. Jednostkowe stężenie cukrów wyliczane jest na podstawie 2ch typów danych - dotyczących bezpośrednio brzeczki oraz dotyczących słodów. Do grupy tych pierwszych zalicza się spodziewaną objętość brzeczki (często warzy się 20 l warki) i spodziewaną wydajność zacierania (przeważnie około 70 %). Parametry dotyczące słodu to jego masa dodana do wody oraz ekstraktywność (zależy od rodzaju słodu). Na podstawie tych danych wyliczane jest jednostkowe stężenie cukrów uzyskanych dzięki zacieraniu danego składnika, co określone jest odpowiednią formułą w każdej komórce. Właśnie zobaczyłem także, że Excel w niektórych wersjach po prostu nie wyświetla nic tam, gdzie powinny być wyniki obliczeń w kolumnie G, poprawiłem to w wersji 1.1 i wrzuciłem do pierwszego posta. Edytowane 19 Września 2013 przez copytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Dodaj do plikowni, bo z czasem zaginie w wątkach forumowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Ok, od tego momentu plik jest także dostępny tu: http://www.piwo.org/files/file/50-arkusz-excela-do-szacowania-%C2%B0blg-ze-skladnikow-fermentowalnych/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się