jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post, a zarazem prośba. Zaczynam przygode z warzeniem piweczka, mam za sobą kilka warek z brewkitów, ale chciał bym rozpocząć przygodę z warzeniem od podstaw. Troszkę poczytałem na ten temat tu i tam, ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Chciał bym na początek zrobić ok 25l piwa ze słodu pilzneńskiego. Prosiłbym was o przepis jak to wykonać. Krok po kroku jak krowie na rowie. Każdy z nas zaczynał i myśle że doświadczenie zdobyte po przekazaniu dalej pomoże innym. A drógi mój pomysł to piwo pszeniczne. Jeśli macie jakiś przepis na takie to prosze o takieżsamo wytłumaczenie jak prosiłem wcześniej. Ze złodu pilzneńskiego około 25 l piwa z drożdzami np coopersa bo takie mi zostały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Prosiłbym was o przepis jak to wykonać. Zbyt ogólne pytanie. Nie wiemy czego oczekujesz, więcej konkretów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) mam słód pilzneński. drożdze coopersa w saszetce, chmiel bym musiał dokupic np marynka i lubuski. I teraz wiem że trzeba zmielić słód, nastepnie rozpoczać proces zacierania. Ale jak dokładnie?. Nastepnie filtracja żeby oddzielić brzeczke od stałych pozostałości słodu, wystudzić no i chmielenie.Też prosił bym o wmiare dokładniejszą instrukcję. Ma szanse powodzenia tai przepis? myśle że na pierwsze wykonanie piwa ze słodu to i tak wyzwanie-tak samo jak pierwsza warka z brewkita . Chodzi mi o proporcje wody, czy ja przegotować przed ? Edytowane 21 Września 2013 przez jacekratownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Wszystko jest na tym forum. Czytaj, Dałem ci linka zaglądnąłeś tam w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Chłopie przeczytaj to co Ci podał w linku jacer i będziesz wszystko wiedział. Trzeba tylko chcieć. Na Youtube też jest pełno filmików z warzenia, możesz popatrzeć. Za dużo by pisać by wszystko po kolei omawiać. To już kiedyś ktoś zrobił. http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Wszystkie etapy bardzo dobrze opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 czytałem. no dobra a chociaż proporcje, ile czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Zerknij na przepis na Full Aroma Hops (na wiki jest jeszcze wersja przeskalowana na 20l) - 5kg słódu pilzneńskiego (jeśli nie masz śrutownika zamów sobie już śrutowany) + polskie chmiele. Jeśli chcesz jeszcze prościej niż w przepisie to zacieraj jednotemperaturowo w 67°C. jacekratownik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Na 20-23 L brzeczki nastawnej 12°Blg Słód pilzneński 5 kg Chmiel: Marynka 30 g Lubelski 70 g Zacieranie: 55°C zasyp 52°C - 10 minut 62°C - 30 minut 72°C - 30 minut 76°C - 2 minuty Gotowanie 70 minut 30 g Marynki - gotujesz 60 minut 30 g Lubelskiego - wsypujesz po 30 minutach 20 g Lubelskiego - wsypujesz po 45 minutach 20 g Lubelskiego - wsypujesz po wyłączeniu palnika I jest super Polskie Ale. jacekratownik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Na 20-23 L brzeczki nastawnej 12°Blg Słód pilzneński 5 kg Chmiel: Marynka 30 g Lubelski 70 g Zacieranie: 55°C zasyp 52°C - 10 minut 62°C - 30 minut 72°C - 30 minut 76°C - 2 minuty Gotowanie 70 minut 30 g Marynki - gotujesz 60 minut 30 g Lubelskiego - wsypujesz po 30 minutach 20 g Lubelskiego - wsypujesz po 45 minutach 20 g Lubelskiego - wsypujesz po wyłączeniu palnika I jest super Polskie Ale. własnie o cośtakiego mi chodziło, dzieki beniu i kościak A czy te drożdze coopersamogą być? Edytowane 21 Września 2013 przez jacekratownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Kompletnie nie mam pojęcia co to za drożdże, nigdy nie robiłem brewkitu. Jak masz możliwość to fermentuj je w dolnym zakresie optymalnej temperatury pracy i będzie dobrze. Co prawda drożdże potrafią zrobić różnicę w piwie, ale nie robisz go na konkurs przecież, a i na tych powinno piwo dobrze wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Kompletnie nie mam pojęcia co to za drożdże, nigdy nie robiłem brewkitu. Jak masz możliwość to fermentuj je w dolnym zakresie optymalnej temperatury pracy i będzie dobrze. Co prawda drożdże potrafią zrobić różnicę w piwie, ale nie robisz go na konkurs przecież, a i na tych powinno piwo dobrze wyjść. no własnie nie mam warunków do dolnej, mam 21 stopni wiec to chyba troche za duzo? drożdze są raczej górnej fermentacji, zostały mi z brewkita, bo kiedyś miałem 2 saszetki Edytowane 21 Września 2013 przez jacekratownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Nie mówię o dolnej fermentacji tylko o dolnej granicy zakresu pracy tych drożdży. Na opakowaniu nie masz napisane, w jakich temperaturach fermentować nimi? Np. Drożdże Safale US-05 mają optymalną 15-24°C więc dolny zakres to tak 16-17°C wtedy jest mniej owocowo/kwiatowy aromat. 21°C dla Ale to nie jest zła temperatura. Edytowane 21 Września 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Nie mówię o dolnej fermentacji tylko o dolnej granicy zakresu pracy tych drożdży. Na opakowaniu nie masz napisane, w jakich temperaturach fermentować nimi? Np. Drożdże Safale US-05 mają optymalną 15-24°C więc dolny zakres to tak 16-17°C wtedy jest mniej owocowo/kwiatowy aromat. 21°C dla Ale to nie jest zła temperatura. Bym musiał zobaczyć bo szczeże sięnie przyglądałem. Musze dokupić składniki i bede kombinował.Ciekawe co to z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Bym musiał zobaczyć bo szczeże sięnie przyglądałem. "Byś musiał" zacząć korzystać z jakiegoś programu do poprawiania błędów pisowni i błędów gramatycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Bym musiał zobaczyć bo szczeże sięnie przyglądałem. "Byś musiał" zacząć korzystać z jakiegoś programu do poprawiania błędów pisowni i błędów gramatycznych. sorki, ale klawiaturę mam popsutą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 sorki, ale klawiaturę mam popsutą Sorki, ale ten tekst właśnie piszę z klawiatury ekranowej, wystarczy chcieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) sorki, ale klawiaturę mam popsutą Sorki, ale ten tekst właśnie piszę z klawiatury ekranowej, wystarczy chcieć. Dobra Jacenty forum nie jest od wymondrzania się tylko po to żeby zadać pytanie i ewentualnie pomóc drugiemu. Takie jest moje zdanie, ale zawsze znajdzie się ktoś inny.A pomyslałeś że ktoś może mieć dysleksję, dysgrafię, dysortografię? Trzeba być tolerancyjnym Edytowane 21 Września 2013 przez jacekratownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Dlaczego to inni mają być tolerancyjni wobec Twojego braku chęci szanowania ojczystego języka? To jednostka powinna się dostosować do zasad ogółu, a nie ogół tolerować lenistwo jednostki. "Choroby", które wymieniłeś to wymysł naszych czasów, z resztą pisałem już o tym kiedyś. http://www.piwo.org/topic/9372-pierwsze-piwo/page__view__findpost__p__200428 Sorry za offtop, ale za każdym razem takie podejście tak samo mocno mnie irytuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 To jednostka powinna się dostosować do zasad ogółu, a nie ogół tolerować lenistwo jednostki. "Choroby", które wymieniłeś to wymysł naszych czasów nie żebym był jakimś purystą językowym, ale w takich przypadkach poszedł bym nawet o krok dalej i stwierdził, że pisanie na jakimś forum jest właśnie dobrą okazją do zwalczania/ poprawy skutków takich chorób. Przecież nikt nikogo nie goni i zawsze można na spokojnie wszystko napisać i poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekratownik Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Postanawiam poprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Dlaczego to inni mają być tolerancyjni wobec Twojego braku chęci szanowania ojczystego języka? To jednostka powinna się dostosować do zasad ogółu, a nie ogół tolerować lenistwo jednostki. "Choroby", które wymieniłeś to wymysł naszych czasów, z resztą pisałem już o tym kiedyś. http://www.piwo.org/...post__p__200428 Sorry za offtop, ale za każdym razem takie podejście tak samo mocno mnie irytuje. A mnie irytuje twoja ignorancja, mimo to muszę ją tolerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Najlepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego zestawu, najlepiej od Dori. Dostaniesz dokładną instrukcję i spokojnie będziesz zgłębiał wiedzę piwowarską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) A mnie irytuje twoja ignorancja, mimo to muszę ją tolerować. Prawde powiedziawszy nie mam pojęcia gdzie doszukałeś się ignorancji w mojej wypowiedzi. Nic nie musisz na siłe tolerować kolego, każdy ma prawo do swojego spojrzenia. Chcesz dawać przyzwolenie na pisanie z lenistwa "po polskiemu", to proszę Cię bardzo, to z pewnością nie będzie ignorancja . Bo przecież nie powiesz mi, że w świecie, w którym pierwszy lepszy soft komputerowy poprawia za nas błędy jest miejsce dla dysleksji, dysgrafii i czego tam jeszcze . EOT z mojej strony. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego zestawu, najlepiej od Dori. Dostaniesz dokładną instrukcję i spokojnie będziesz zgłębiał wiedzę piwowarską. Jeśli zdarzy się, że będziesz już miał składniki, a będzie Ci tylko potrzebna instrukcja do któregoś z tych zestawów, to daj znać. Dysponuję kilkoma. Edytowane 22 Września 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A mnie irytuje twoja ignorancja, mimo to muszę ją tolerować. Prawde powiedziawszy nie mam pojęcia gdzie doszukałeś się ignorancji w mojej wypowiedzi. Nic nie musisz na siłe tolerować kolego, każdy ma prawo do swojego spojrzenia. Chcesz dawać przyzwolenie na pisanie z lenistwa "po polskiemu", to proszę Cię bardzo, to z pewnością nie będzie ignorancja . Bo przecież nie powiesz mi, że w świecie, w którym pierwszy lepszy soft komputerowy poprawia za nas błędy jest miejsce dla dysleksji, dysgrafii i czego tam jeszcze . Właśnie ignorancja przemawia przez to co piszesz. Nie masz najmniejszego pojęcia o zaburzeniach neurologicznych o których pisałeś, ale wiesz dokładnie, że "soft" komputerowy może w pełni wyeliminować jego skutki. Po drugie kompletnie olałeś to co pisał Elroy w linkowanym przez ciebie wątku. Tak troszkę dosadniej: nie ty jesteś od trzymania porządku na forum. Jeśli jakiś post nie jest taki jaki być powinien masz opcję Zgłoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się