Jejski Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Udka przyrządzam na dwa ogródkowe sposoby. W wersji wędzonej i grilowej. Udka zapeklować przez 24godz. następnie wypłukać i zaparzyć z warzywami i przyprawami jak do rosołu, przez 30-45min. w temp. 75-80°C .W wersji grilowej można zrezygnować z peklowania. Po wyjęciu z parzenia gotujemy wywar i mamy pyszny rosół. Następnie gorące bądź już wystudzone udka lądują we wędzarni na 1,5h w temp. ok 45°C i 1h w 80-90°C. W wersji grilowej przyprawiamy po wyjęciu z parzenia przyprawami i kładziemy na grilu. Pozostałość cieczy w naczyniu w którym dodawaliśmy przyprawy wykorzystujemy jako bazę laki, czyli dodajemy oliwę, piwo i jeszcze jakieś przyprawy. Polewamy przypieczone udka na ruszcie, a można też zastosować tą metodę we wędzarni w temp 90°C . Mięsko jest bardzo soczyste, a skórka chrupiąca. Palce lizać polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted July 20, 2009 Author Share Posted July 20, 2009 Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Już zapomniałem jak smakuje domowe wędzenie . Nowe palenisko sprawuje się świetnie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Cześć Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Nowe palenisko sprawuje się świetnie! na czym polegała przebudowa? ja przyznam bez bicia że palenisko mam po prostu w kanale wędzarni (kanał ułozony z płytek chodnikowych 30x30) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts