Jump to content

Udka z ptaka nielota.

Jejski

Recommended Posts

Udka przyrządzam na dwa ogródkowe sposoby. W wersji wędzonej i grilowej. Udka zapeklować przez 24godz. następnie wypłukać i zaparzyć z warzywami i przyprawami jak do rosołu, przez 30-45min. w temp. 75-80°C .W wersji grilowej można zrezygnować z peklowania. Po wyjęciu z parzenia gotujemy wywar i mamy pyszny rosół. Następnie gorące bądź już wystudzone udka lądują we wędzarni na 1,5h w temp. ok 45°C i 1h w 80-90°C. W wersji grilowej przyprawiamy po wyjęciu z parzenia przyprawami i kładziemy na grilu. Pozostałość cieczy w naczyniu w którym dodawaliśmy przyprawy wykorzystujemy jako bazę laki, czyli dodajemy oliwę, piwo i jeszcze jakieś przyprawy. Polewamy przypieczone udka na ruszcie, a można też zastosować tą metodę we wędzarni w temp 90°C . Mięsko jest bardzo soczyste, a skórka chrupiąca. Palce lizać polecam.

• 2 months later...

Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Już zapomniałem jak smakuje domowe wędzenie :tort: . Nowe palenisko sprawuje się świetnie!

Cześć :tort:

Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Nowe palenisko sprawuje się świetnie!

na czym polegała przebudowa?

ja przyznam bez bicia że palenisko mam po prostu w kanale wędzarni (kanał ułozony z płytek chodnikowych 30x30)