Skocz do zawartości

Browar Malinowy Jęczmień


Malinowy

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Wczorajsza pogoda popsuła plany na budowie, więc miałem wolne a skoro miałem wolną sobotę to trzeba było ją dobrze spożytkować. Czytałem o single hopach na Iundze i zdania były bardzo podzielone, więc skoro nic nie jest jednoznaczne trzeba to sprawdzić. Tak oto powstało piwo:

 

#22 Gorzkie żAle (Polisz India Pale Ale)

Single hop Iunga

Słody:

5,00kg Pilzneński (Strzegom/Bruntal 50/50)

0,50kg Pszeniczny (Strzegom)

0,40kg Karmelowy 30 (Strzegom)

0,30kg Monachijski II (Strzegom)

0,05kg Jęczmień prażony (Strzegom)

 

Zacieranie:

5' 56°C

30' 63°C

45' 72°C

5' 78°C

 

Gotowanie (90min):

60' 22g Iunga

30' 25g Iunga

15' 15g Iunga

03' 20g Iunga

 

Może na cichą wrzucę jeszcze z 20g ale to wyjdzie w praniu.

 

Drożdże: Safale S-04

 

Wyszło 25,0L, 15,0°BLG

wg BS: 50 IBU, 18 EBC

 

Jeszcze uwaga, piwo wg BeerSmith miało wyjść za jasne więc dorzuciłem do filtracji 50g jęczmienia prażonego i chyba przegiąłem bo piwo zrobiło się za ciemne.

 

edit: Jest już etykieta :) :

gorzkie żAle

zaczyna mi brakować kolorów na etykietach muszę spijać to co zostało w skrzynkach żeby móc wykorzystywać kolory dalej :)

Edytowane przez Malinowy Jęczmień
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pogoda rozpieszcza budowlańców więc miałem szansę uwarzyć coś na lato. Ostatnio weekendy mam bardziej niż zajęte więc aby coś zrobić muszę robić to w tygodniu. A że materiału leży dużo to trzeba go wykorzystać. Jako, że poprzedni blonde ale był bardzo dobry to powtarzam to co mi smakowało:

 

#23 Oddech Pacyfiku (blonde ale)

Słody:

3,78kg Pilzneński (Strzegom/Bruntal 50/50)

0,29kg Monachijski II (Strzegom)

0,13kg Karmelowy 30 (Strzegom)

 

Surowce niesłodowe:

0,2kg Płatki jęczmienne (instatnt, dosypane do zacierania)

 

Zacieranie:

20' 63°C

40' 72°C

5' 78°C

 

Gotowanie (90min):

60' 12g Magnum

25' 10g Pacifica

01' 20g Pacifica

 

Drożdże: Gozdawa US West-Coast

 

Wyszło 25,0L, 11,0°BLG

wg BS: 22 IBU, 7 EBC

 

Jestem mile zaskoczony całkowitym czasem poświęconym na warkę, 4 godziny warzenia, razem ze śrutowaniem, sprzątaniem kuchni i myciem zabawek około 5,5 godziny. Wydajność też niczego sobie (wg BS 84,7% więc jestem zadowolony)

 

 

edit; Piwko zabutelkowane, etykietki też już są.

post-7185-0-23123300-1403172217_thumb.png

Edytowane przez Malinowy Jęczmień
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Miałem wolny ranek, więc aby nie próżnować wcieliłem w życie swój (może i głupi ale jednak) pomysł połączenia mojego ulubionego piwa i ulubionego owocu. Mix ten chodził mi po głowie do zimy a że teraz sezon na truskawki i kupiłem tyle, że nie daliśmy rady tego zjeść to pomyślałem, że w końcu nadszedł ten czas aby uwarzyć piwo:

 

#24 Truskoporter (brown porter z truskawkami)

Słody:

2,80kg Pilzneński (Strzegom/Bruntal 50/50)

0,70kg Monachijski II (Strzegom)

0,20kg Caramunich I (Weyermann)

0,20kg Karmelowy 600 (Strzegom)

0,50kg Czekoladowy 400 (Strzegom)

 

Czekoladowy i karmel 600 wrzucone na ostatnie 20 minut zacierania

 

Zacieranie:

20' 62°C

45' 72°C

5' 77°C

 

Gotowanie (65min):

60' 15g Marynka

20' 20g EKG

10' Syrop truskawkowy z około 0,6kg truskawek.

 

Drożdże: Gozdawa Porter&Kvass

 

Wyszło 26,0L, 11,6°BLG

wg BS: 23 IBU, 48 EBC

 

Drugie piwo szczepione drożdżami gozdawy, pierwsze się właśnie nagazowywuje, zobaczymy co z nich wyjdzie. Mam jeszcze Classic Belgian Witbier i Czech Pilsner 18. Witbier jest właśnie drugi w kolejce a Pils czeka na warunki do fermentacji. Zobaczę jak będę stać z czasem ale mam nadzieję, że jeszcze w lipcu uda się uwarzyć tego wita a jak będzie go tyle co ostatnie 3 tygodnie to niestety wit będzie w sierpniu.

 

edit: Malutka zmiana wyglądu etykiet, od tej warki będą się prezentować tak:

Truskoporter

Edytowane przez Malinowy Jęczmień
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.