Jejski Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 W ramach opłaty za prawa autorskie rezerwuję jedną butelczynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Ależ oczywiście, tantiemy trzeba pobierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 autor pomysłu czujny jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Wczorajsza pogoda popsuła plany na budowie, więc miałem wolne a skoro miałem wolną sobotę to trzeba było ją dobrze spożytkować. Czytałem o single hopach na Iundze i zdania były bardzo podzielone, więc skoro nic nie jest jednoznaczne trzeba to sprawdzić. Tak oto powstało piwo: #22 Gorzkie żAle (Polisz India Pale Ale) Single hop Iunga Słody: 5,00kg Pilzneński (Strzegom/Bruntal 50/50) 0,50kg Pszeniczny (Strzegom) 0,40kg Karmelowy 30 (Strzegom) 0,30kg Monachijski II (Strzegom) 0,05kg Jęczmień prażony (Strzegom) Zacieranie: 5' 56°C 30' 63°C 45' 72°C 5' 78°C Gotowanie (90min): 60' 22g Iunga 30' 25g Iunga 15' 15g Iunga 03' 20g Iunga Może na cichą wrzucę jeszcze z 20g ale to wyjdzie w praniu. Drożdże: Safale S-04 Wyszło 25,0L, 15,0°BLG wg BS: 50 IBU, 18 EBC Jeszcze uwaga, piwo wg BeerSmith miało wyjść za jasne więc dorzuciłem do filtracji 50g jęczmienia prażonego i chyba przegiąłem bo piwo zrobiło się za ciemne. edit: Jest już etykieta : zaczyna mi brakować kolorów na etykietach muszę spijać to co zostało w skrzynkach żeby móc wykorzystywać kolory dalej Edytowane 17 Maja 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Pogoda rozpieszcza budowlańców więc miałem szansę uwarzyć coś na lato. Ostatnio weekendy mam bardziej niż zajęte więc aby coś zrobić muszę robić to w tygodniu. A że materiału leży dużo to trzeba go wykorzystać. Jako, że poprzedni blonde ale był bardzo dobry to powtarzam to co mi smakowało: #23 Oddech Pacyfiku (blonde ale) Słody: 3,78kg Pilzneński (Strzegom/Bruntal 50/50) 0,29kg Monachijski II (Strzegom) 0,13kg Karmelowy 30 (Strzegom) Surowce niesłodowe: 0,2kg Płatki jęczmienne (instatnt, dosypane do zacierania) Zacieranie: 20' 63°C 40' 72°C 5' 78°C Gotowanie (90min): 60' 12g Magnum 25' 10g Pacifica 01' 20g Pacifica Drożdże: Gozdawa US West-Coast Wyszło 25,0L, 11,0°BLG wg BS: 22 IBU, 7 EBC Jestem mile zaskoczony całkowitym czasem poświęconym na warkę, 4 godziny warzenia, razem ze śrutowaniem, sprzątaniem kuchni i myciem zabawek około 5,5 godziny. Wydajność też niczego sobie (wg BS 84,7% więc jestem zadowolony) edit; Piwko zabutelkowane, etykietki też już są. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Miałem wolny ranek, więc aby nie próżnować wcieliłem w życie swój (może i głupi ale jednak) pomysł połączenia mojego ulubionego piwa i ulubionego owocu. Mix ten chodził mi po głowie do zimy a że teraz sezon na truskawki i kupiłem tyle, że nie daliśmy rady tego zjeść to pomyślałem, że w końcu nadszedł ten czas aby uwarzyć piwo: #24 Truskoporter (brown porter z truskawkami) Słody: 2,80kg Pilzneński (Strzegom/Bruntal 50/50) 0,70kg Monachijski II (Strzegom) 0,20kg Caramunich I (Weyermann) 0,20kg Karmelowy 600 (Strzegom) 0,50kg Czekoladowy 400 (Strzegom) Czekoladowy i karmel 600 wrzucone na ostatnie 20 minut zacierania Zacieranie: 20' 62°C 45' 72°C 5' 77°C Gotowanie (65min): 60' 15g Marynka 20' 20g EKG 10' Syrop truskawkowy z około 0,6kg truskawek. Drożdże: Gozdawa Porter&Kvass Wyszło 26,0L, 11,6°BLG wg BS: 23 IBU, 48 EBC Drugie piwo szczepione drożdżami gozdawy, pierwsze się właśnie nagazowywuje, zobaczymy co z nich wyjdzie. Mam jeszcze Classic Belgian Witbier i Czech Pilsner 18. Witbier jest właśnie drugi w kolejce a Pils czeka na warunki do fermentacji. Zobaczę jak będę stać z czasem ale mam nadzieję, że jeszcze w lipcu uda się uwarzyć tego wita a jak będzie go tyle co ostatnie 3 tygodnie to niestety wit będzie w sierpniu. edit: Malutka zmiana wyglądu etykiet, od tej warki będą się prezentować tak: Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się