bambo-5 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Witam. Siedzi we mnie mśl o uwarzeniu zimą RISa dość ciężkiego w zakresie 26-30 BLG. Co myslicie na temat uzycia drożdzy bayanus 995, szczep wybitnie odporny na temperature (pracują w ok 9°C juz) i alkohol (deklarowana tolerancja 17%).. Czy ktoś robił coś takiego? ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) A czemu te drożdże? [edit] A jak już musisz na nich to początek zrób na piwnych, a dopiero potem dodaj bayanusy. Edytowane 24 Września 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Po prostu ciekawość. Drożdze odporne, bardzo cukrożerne, neutralne smakowo dość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Ale wiesz, że winiarskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Po prostu ciekawość. Drożdze odporne, bardzo cukrożerne, neutralne smakowo dość Ja wyszedłem z identycznego założenia i po testowej serii kilku(nastu?) warek na nich stwierdzam, że o ile z glukozą i fruktozą chyba żaden szczep nie radzi sobie lepiej, tak w przypadku "cukrów piwnych" jest problem. Zainteresowała mnie właśnie niska granica temperatury pracy i na pierwszy ogień poszły do portera bałtyckiego który zszedł z 22 do 9BLG. Następne piwa też zatrzymywały się wysoko, niezależnie od wprowadzanych zmian w procedurze zacierania. Oczywiście mogłem przez 7 miesięcy popełniać te same błędy przy prowadzeniu fermentacji, tak czy siak potrzebowałem takiej lekcji by się z piwnymi przeprosić i uwierzyć w słowa mądrzejszych, że wszystko kręci się wokół drożdży... Acz porter ponoć dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Do mocnych i gęstych piw drożdże winiarskie są bardzo dobre i nie sprawiają żadnych większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 A jak już musisz na nich to początek zrób na piwnych, a dopiero potem dodaj bayanusy. NIe musze po prostu zastanawiam się co by było gdyby ... Ale wiesz, że winiarskie? Tak jest. No i teraz sie zastanawiam bo Jaras i Bogi twierdzą coś zupełnie innego. Bogi robiłeś coś na nich. Jakieś konkrety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Ja się przymierzam do wheatwine pow. 20 blg i będę próbował zrobić to tak jak Ci pisałem. Najpierw piwowarskie, aby dały odpowiedni bukiet, a gdy będą kończyć winne, by odfermentowały resztę cukrów. Robiłem już taki eksperyment, ale nie z takim balingiem, więc nie musisz mnie słuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Tak, co więcej mogę dodać, że te drożdże idealnie pasują właśnie do różnych, ciężkich, a nawet nieprzewidywalnych warek. Profil jest czysty, fermentacja przebiega sprawnie i nie płytko i z piwem nic się nie dzieje post factum. RIS 30 będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 e-prezes a planujesz te bayanusy jakoś hartować wczesniej? bo dodanie ich tak bezpośrednio może się zle skonczyć choć w tym szczepie to mało prawdopodobne bo one nawet chyba szkło w balonie zjedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) Ja nie napisałem, że na nich będę robił. Dlatego spytałem w pierwszym poście dlaczego te. Dotychczas fermentowałem na gorzelnianych szybkich, ale mocno kłaczkują i dalece odfermentowują oraz na winiarskich aroma (efekt OK) i dawno temu na szlachetnych do win sherry (nie pomnę nazwy, bo dostałem od znajomego winiarza). Edytowane 24 Września 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Bogi i jak to wyszło? Ja fermentowałem 2 razy brzeczkę piwną na bayanusach i wydaje mi się, że one ją bardzo płytko odfermentowują w porównaniu do drożdży piwnych. Jeśli użył G-995 to potwierdziłoby moje spostrzeżenia. Jedno piwo udało mi się doprowadzić do zera. Ogólnie jestem zadowolony, bo fermentacja była dłuższa, i potem już tylko cicha (jak w przypadku wersji dry) albo leżakowanie, no i piwa były bardzo lubiane to i ówdzie i już nic nie zostało-ostatnie wyżłopaliśmy na Świętach-bo to, co dają F PDM to cudownie ukryty alkohol plus pozbawienie przykrych off flavours, jakie mogą być przy niektórych drożdżach piwnych. Powiem tak, to, co było założone, to się udało, nie miałem ani obaw ani jakichś wahań. Alpejskie piwa fermentuję tylko Fermivin PDM, bo po prostu to połączenie jest genialne. No to może próbuj na PDMach - nie wiem czym się one różnią od G-995 ale z mojej, fakt dość ubogiej, praktyki miodosytniczej wynikałoby że G-995 przeżerają glukozę i fruktozę do zera (ograniczeniem jest tylko tolerancja), w przeciwieństwie do PDMów. Dlatego też do bałtyka poszły G-995. Z tego co pisze Bogi w przypadku fermentowania brzeczki piwnej miałoby być zupełnie na odwrót. '-.- Edytowane 25 Września 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się