Maszat Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Witam, opisze same konkrety aby uzyskać konkretną odpowiedź . Miałem piwo które miało spore problemy z fermentacją ESB 14,5 blg zszedł po 3 tyg do 5 blg. Moim zdaniem za szybko je zabutelkowałem. Do refermentacji na 24 l piwa poszło 130g cukru w syropie jednak po 5 dniach refermentacji jest solidnie nagazowane. Po otwarciu piwa zaczęło uciekać z butelki jednak samo piwo w szklance nie jest przegazowane dla sprawdzenia otworzyłem drugie solidnie je opukując czego efektem była spokojniejsza reakcja piwa jednak i tak powolutku uciekało. Mam następujące pytania: 1. Czy jest to możliwe że po 5 dniach refermentacji co2 nie związał się dobrze z piwem i to było skutkiem jego uciekania ? 2. Chce pozbyć się piw jak najszybciej jednak czy dobrym pomysłem jest dać je do lodówki gdzie panuje 10-12 st celem zatrzymania refermentacji a może pasteryzacja ? Jutro piwa przeniosę do garów no i poczęstuję znajomych nie żałując im bo piwko wyszło bardzo smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Prawdopodobnie CO2 w ciągu tych 5 dni nie rozpuściło się jeszcze dobrze w piwie, jeżeli trzymasz je w temperaturze pokojowej i jest tak jak piszesz w pkt 1. Nie musisz się pozbywać piw szybko, ale niższa temperatura na pewno nie zaszkodzi piwu, a nawet pozwoli to na rozpuszczenie się CO2 w piwie o wiele szybciej i efekt uciekania piwa z butelki powinien zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Po otwarciu piwa zaczęło uciekać z butelki jednak samo piwo w szklance nie jest przegazowane No to chyba kwintesencja podania piwa w zbyt wysokiej temperaturze. CO2 słabo wysycił piwo przez wysoką temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Infekcja? Miałem ostatnio podobny problem z kupnym komesem potrójnym. Po otwarciu dało się słyszeć charakterystyczny "syk" (tutaj piwko nie uciekało), natomiast nalewanie piwa to był koszmar. Pieniło się jak cholera. W smaku kwach. Nie było mocno nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Też mi to przyszło na myśl, ale skoro kolega Maszat napisał, że piwo było dobre, to uznałem, że piwo na prawdę było dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Cza by dać spróbować jakiemuś doświadczonemu piwowarowi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Piwo przed butelkowaniem maiło 5 blg więc naprawdę jest słodziutkie jak dla mnie za mało goryczki ale kwasu w ogóle nie czuć . Mam napełnioną butelkę po coca coli jako kontrola i będę ją po prostu sprawdzał puki co spokojnie można ją lekko wgnieść jak stanei sie twarda to wtedy zacznę się obawaić ;p a póki co część piwek wylądowała w lodówce . Moich dwóch poprzednich warek jestem pewien bo po 3 miesiącach są genialne i spokojnie mogą leżeć jednak tej tak nei ufam dlatego zacznę picie od końca dla swojego bezpieczeństwa tym bardziej że tata odkupił połowę bo mu bardzo smakuje więc co to jest 24 butelki piwka szkoda tylko że nie spróbuję go po 3 miesiącach jak dojrzeje no chyba że zostawię kilka butelek w bezpiecznym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wg.mnie kazde otwarcie tzw. butelki testowej to spora urtara częsci pierwszego aromatu. To nic że butelka potem twardnieje (to nie .....) inny smak i aromat, bo juz otracilo 1-szą kwintesencje smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się