Angelus1984 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Czesc. dokładnie 31 godzin temu zadałem drożdze do Hefeweizena . Brzeczka w temp 23°C w momencie zadania.. Drożdże zrehydratyzowane. 13°Blg wszystko poszło książkowo wdg sztuki. Fermentator stoi w pojemniku izolacyjnym z wkładami turystycznymi staram sie utrzymywac temp 18* fermentacji (czasami podskakuje 22 nie zawsze mam możliwosć wymienic wkłady na czas np kiedy spie No i taki troche niepokojący objaw.. nic nie bulga.. wody z rurki nie wypchnęło ani troche. Piana się zrobiła ale taka kożuchowa na grubość 1 cm. Tak niby coś sie ruszyło ale kompletnie się nie kwapią te drożdze. To moja druga warka.. Pierwsza wystartowała mi po 2 godzinach i duzo bardziej agresywnie dlatego sie niepokoję. Edytowane 27 Września 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Moim zdaniem te 18oC jak na pszenicę, to trochę za mało. Skoro jednak jest piana, to drożdże pracują, zatem może jakaś nieszczelność w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Też tak myślałem ale wieko ładnie dociśnięte dziwna sprawa.. Temp 18 która jest wskazana w instrukcji jest czesto chwilowa po 3/4 godzinach rosnie do 20 także tak bardzo bym się nią nie sugerował. Troszke nie sprawdza mi się ten patent straszne mam wachania temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Jeżeli piana jest to drożdże pracują Martwić się należy jeżeli nic się nie dzieje! Rafek00 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Wolałem się upewnić że to po prostu taki urok tej akurat fermentacji . Dobry obrazek Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Jeżeli piana jest to drożdże pracują Martwić się należy jeżeli nic się nie dzieje! Powinniśmy zrobić jeszcze dyżurnego mema o tym, że bulkanie nie wyznacza końca czy początku fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 nie dawaj żadnych wkładów. fermentuj w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Jeśli w pokoju ma 22°C to myślę, że parę wkładów dobrze zrobi. Tak żeby zbić poniżej 20°C. Trzeba pamiętać że temperatura fermentacji jest ok 1-2°C wyższa niż otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ogólnie im niższa temperatura tym więcej goździka. im wyższa więcej banana. Jeszcze zależy jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się