Skocz do zawartości

Browar Figa


azbest

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ustawiam na minimum i idę spać, rano mam gotowe

I to ma być korzyść? Przez całą noc, to i bez takich wynalazków się przefiltruje. Filtrowanie żyta jest koszmarem, ale i tak nie zajmie więcej niż 3-5 godzin przy normalnym oplocie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Kto piszę, że filtruję się całą noc? ;)

 

Około 120 min i nie mów mi że to długo. Zamiast tracić czas w ciągu dnia na filtrowanie, robię to po prostu w nocy. Jak dla mnie to duża korzyść i oszczędność czasu. 

 

Filtrując na druciakach nic ci się nie zatyka, oplot praktycznie nie dotyka złoża... 

Żeby nie było - druciaków używam tylko do żyta, i warek z dużym udziałem płatków.

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka nr 18 (04.10.2015) - Sorachi Ale

 

słody:

  • pale ale – 5 kg

zacieranie:

  • 66 - 68°C – 80 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 25g Iunga - 60’
  • 10g Sorachi Ace - 30'
  • 10g Sorachi Ace - 10'
  • 30g Sorachi Ace - whirpool

wyszło 22l o ekstrakcie 12°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M10
  • burzliwa:  6 dni w temp. 12-15°C, 5 dni w temp. 20°C
  • cicha: x dni w temp. x°C + 50g Sorachi Ace
  • BLG końcowe: 3
Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 19 (16.10.2015) - Jesienny Stout

 

słody:

  • pale ale – 4,5 kg
  • Special B - 0,2 kg
  • kawowy - 0,2 kg
  • Chocolate - 0,2 kg
  • jęczmień palony - 0,2 kg
  • żyto prażone - 0,2 kg

zacieranie:

  • 66 - 69°C – 60 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 25g Iunga - 60’

wyszło 22l o ekstrakcie 14°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M10
  • burzliwa: 
  • cicha: 
  • BLG końcowe: 5
Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 20 (02.12.2015) - Smoked Amber Ale

 

słody:

  • pale ale – 3 kg
  • wędzony Steinbach - 2kg
  • karmelowy ciemny 200-300 EBC - 0,2 kg
  • karmelowy ciemny 400-800 EBC - 0,2 kg
  • Special W - 0,2 kg
  • melanoidynowy - 0,2 kg

zacieranie:

  • 66 - 69°C – 70 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 50g Iunga - 60’

wyszło 23l o ekstrakcie 14°BLG

fermentacja:

  • drożdże: Mangrove Jack's M10
  • BLG końcowe: 4

Na zimno 50g Kazbeka

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Warka nr 15 -  Rauchweizen
 
Odfermentowało do 3BLG i więcej nie chciało. W aromacie dominuję wędzonka. Cukru dałem na bogato bo aż 200g. 
 
Wyszło:
44 x 0,5l
3 x 0,33l

 

Sorry, za odgrzewanie kotleta, ale mam pytanie jak było z goździkiem i bananem, czuć było i co z nagazowaniem/pianą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Warka nr 15 -  Rauchweizen
 
Odfermentowało do 3BLG i więcej nie chciało. W aromacie dominuję wędzonka. Cukru dałem na bogato bo aż 200g. 
 
Wyszło:
44 x 0,5l
3 x 0,33l

 

Sorry, za odgrzewanie kotleta, ale mam pytanie jak było z goździkiem i bananem, czuć było i co z nagazowaniem/pianą?

 

Czuć było głównie banan połączony z wędzonką. Goździk slabo. Nagazowanie solidne ale piana bardzo kiepska, prawie brak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 21 (11.03.2016) - Oatmeal IPA

 

słody:

  • pale ale – 5 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne - 1,2 kg

zacieranie:

  • 66 - 69°C – 80 min
  • 77°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 50g Magnum - 60’
  • 10g Pacyfica - 15'
  • 10g Nelson Sauvin - 15' 
  • 10g Waimea - 15'
  • 10g Pacyfica - whirpool
  • 10g Nelson Sauvin - whirpool 
  • 10g Waimea - whirpool

wyszło 23l o ekstrakcie 15°BLG

fermentacja:

  • drożdże: US-05
  • BLG końcowe: 3

na zimno docelowo po 30g Pacyfica, Nelson Sauvin i Waimea

Edytowane przez azbest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.