Jacenty Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 ustawiam na minimum i idę spać, rano mam gotowe I to ma być korzyść? Przez całą noc, to i bez takich wynalazków się przefiltruje. Filtrowanie żyta jest koszmarem, ale i tak nie zajmie więcej niż 3-5 godzin przy normalnym oplocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Kto piszę, że filtruję się całą noc? Około 120 min i nie mów mi że to długo. Zamiast tracić czas w ciągu dnia na filtrowanie, robię to po prostu w nocy. Jak dla mnie to duża korzyść i oszczędność czasu. Filtrując na druciakach nic ci się nie zatyka, oplot praktycznie nie dotyka złoża... Żeby nie było - druciaków używam tylko do żyta, i warek z dużym udziałem płatków. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Warka nr 18 (04.10.2015) - Sorachi Ale słody: pale ale – 5 kg zacieranie: 66 - 68°C – 80 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 25g Iunga - 60’ 10g Sorachi Ace - 30' 10g Sorachi Ace - 10' 30g Sorachi Ace - whirpool wyszło 22l o ekstrakcie 12°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M10 burzliwa: 6 dni w temp. 12-15°C, 5 dni w temp. 20°C cicha: x dni w temp. x°C + 50g Sorachi Ace BLG końcowe: 3 Edytowane 2 Listopada 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Warka nr 19 (16.10.2015) - Jesienny Stout słody: pale ale – 4,5 kg Special B - 0,2 kg kawowy - 0,2 kg Chocolate - 0,2 kg jęczmień palony - 0,2 kg żyto prażone - 0,2 kg zacieranie: 66 - 69°C – 60 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 25g Iunga - 60’ wyszło 22l o ekstrakcie 14°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M10 burzliwa: cicha: BLG końcowe: 5 Edytowane 2 Grudnia 2015 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Warka nr 20 (02.12.2015) - Smoked Amber Ale słody: pale ale – 3 kg wędzony Steinbach - 2kg karmelowy ciemny 200-300 EBC - 0,2 kg karmelowy ciemny 400-800 EBC - 0,2 kg Special W - 0,2 kg melanoidynowy - 0,2 kg zacieranie: 66 - 69°C – 70 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 50g Iunga - 60’ wyszło 23l o ekstrakcie 14°BLGfermentacja: drożdże: Mangrove Jack's M10 BLG końcowe: 4 Na zimno 50g Kazbeka Edytowane 11 Marca 2016 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Warka nr 15 - Rauchweizen Odfermentowało do 3BLG i więcej nie chciało. W aromacie dominuję wędzonka. Cukru dałem na bogato bo aż 200g. Wyszło: 44 x 0,5l 3 x 0,33l Sorry, za odgrzewanie kotleta, ale mam pytanie jak było z goździkiem i bananem, czuć było i co z nagazowaniem/pianą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Warka nr 15 - Rauchweizen Odfermentowało do 3BLG i więcej nie chciało. W aromacie dominuję wędzonka. Cukru dałem na bogato bo aż 200g. Wyszło: 44 x 0,5l 3 x 0,33l Sorry, za odgrzewanie kotleta, ale mam pytanie jak było z goździkiem i bananem, czuć było i co z nagazowaniem/pianą? Czuć było głównie banan połączony z wędzonką. Goździk slabo. Nagazowanie solidne ale piana bardzo kiepska, prawie brak. lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Warka nr 21 (11.03.2016) - Oatmeal IPA słody: pale ale – 5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 1,2 kg zacieranie: 66 - 69°C – 80 min 77°C – filtracja gotowanie – 60 min: 50g Magnum - 60’ 10g Pacyfica - 15' 10g Nelson Sauvin - 15' 10g Waimea - 15' 10g Pacyfica - whirpool 10g Nelson Sauvin - whirpool 10g Waimea - whirpool wyszło 23l o ekstrakcie 15°BLGfermentacja: drożdże: US-05 BLG końcowe: 3 na zimno docelowo po 30g Pacyfica, Nelson Sauvin i Waimea Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez azbest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się