Lary Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Do jakiej maksymalnie temperatury mogą podgrzewać takie pasy? Zastanawiałem się czy można kupić odpowiednio długi pas (16 m?), owinąć nim kadź zacierną z kega (stal lepiej przewodzi temperaturę niż plastik) i doprowadzić wnętrze do temp. np 67 stopni. Wiadomo, że trzeba by zaizolować kabel jakąś izolacją odporną na wyższe temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Wiesz, równie dobrze możesz wpakować chłodnicę miedzianą do fermentora i zasilać ją ciepłą wodą - miedź przewodzi ciepło jeszcze lepiej niż stal. Problem jednak jest, jak mniemam, z opłacalnością takiego przedsięwzięcia. Potrzebna by była grzałka do wody, jakaś pompa, chłodnica i coś, co by tym wszystkim sterowało Co do odpowiednio długiego pasa, to może kupić po prostu dwa pasy? :> Problemem wtedy może być sterownik (np. RT-2), bo o ile piszą przy nim, że może obsłużyć urządzenia do mocy 1000W, o tyle: Służy do utrzymywania stałej temperatury w zakresie od +15oC do +36oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Myślałem, żeby działało to w ten sposób: wlewasz do kadzi wodę podgrzaną do temperatury większej, od docelowej, dorzucasz słodu, czekając aż ta ustabilizuje się na wymaganym poziomie. Następnie ustawiasz tę samą temperaturę na sterowniku i kabel/pas grzejny dba, aby nie było wahań (temperatura mogłaby być wtedy stabilna). Po wyznaczonym czasie zmieniasz temperaturę, dajmy na to, na mashout i kabel dogrzewa zacier aż do scukrzenia. Następnie czekasz chwilę aż złoże się ułoży, odkręcasz kranik i filtr (najlepiej rurkowy) zaczyna odfiltrowywać. 1. Jaką moc musiałby mieć taki kabel, że móc utrzymać temperaturę zacieru na poziomie tych 67 stopni? 2. Jaka moc musi być, żeby dało się dogrzać zacier do 78 stopni i czy tak nagrzany kabel nie przepali ewentualnej izolacji (karimata?) 3. Trzeba by ogarnąć sterownik, który pozwalałby na balansowanie temperaturą w zakresie przerw, które nas interesują. 4. Można do tego wszystkiego ogarnąć mieszadło i zastosować sterownik boleckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja tam żadne kable grzejne. Do fermentatora, dałem grzałkę od akwarium ustawiłem na odpowiednią temperature i prawie rok tak funkcjonowałem, robiąc z brekwita z drożdżami z górnej fermentacji. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja tam żadne kable grzejne. Do fermentatora, dałem grzałkę od akwarium ustawiłem na odpowiednią temperature i prawie rok tak funkcjonowałem, robiąc z brekwita z drożdżami z górnej fermentacji. Tyle, że brewkita nie zacierasz, a mi chodzi o optymalizację i większą kontrolę procesu zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Wydajność takiego grzania prawdopodobnie będzie bardzo niska, będziesz czekał wieki na podgrzanie z 67°C do 78°C. Moim zdaniem szkoda kasy na taką metodę, chyba że z duszą majsterkowicza zrobisz sobie sam taki pas i potestujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Tyle, że brewkita nie zacierasz, a mi chodzi o optymalizację i większą kontrolę procesu zacierania. Do tego są inne, lepsze rozwiązania - jednym z prostszych, jak mniemam, jest kociołek Lidlowy (lub inszy) ze zmodyfikowaną czujką temperaturową + mieszadło. Wtedy masz to wszystko, o czym mówisz Przy większym wybiciu sprawa się pewnie nieco komplikuje - wtedy trzeba by się zapewne pokusić o wyposażenie urządzenia np. z kega w grzałkę, czujniki, mieszadło i jakiś sterownik. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Ktoś z was używał takiego pasa https://goo.gl/VXjVNY? Fermentacja w lodówce, czy 30W wystarczy na fermentor 25L? Czy lepiej szukać budowlanych pasów 80W, lub owijać jakoś kablem od terrarium (8m --80W)? Dodatkowo czy taki jeden hotpoint na fermentorze nie będzie powodował jakiś niepożądanych efektów pracy drożdży? Szary Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mloo Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Ktoś z was używał takiego pasa https://goo.gl/VXjVNY? Fermentacja w lodówce, czy 30W wystarczy na fermentor 25L? Czy lepiej szukać budowlanych pasów 80W, lub owijać jakoś kablem od terrarium (8m --80W)? Dodatkowo czy taki jeden hotpoint na fermentorze nie będzie powodował jakiś niepożądanych efektów pracy drożdży? Mam takie dwa, sprawdzaja sie doskonale, nawet z fermentorami 42L z tb i warkami ponad 30L. Maja te zalete ze sa bardzo elastyczne, przez co dobrze przylegaja do fermentora i nie spadaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się