Tomek80 Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Witam, Na stanie posiadam następujące składniki Dark Ale Muntons 1,5 ekstrakt jasny Wes 1,25 cukier kandyzowany brązowy 600 gram Tutaj pojawia się pytanie, jaki wpływ na moc piwa będzie miało dodanie cukru kandyzowanego. Zaznaczam, że planuję przygotowanie 17 -18 litrów piwa. Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów może podać w przybliżeniu o jakiej mocy wyjdzie piwo z powyższego zestawu składników? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) Witam, Na stanie posiadam następujące składniki Dark Ale Muntons 1,5 ekstrakt jasny Wes 1,25 cukier kandyzowany brązowy 600 gram Tutaj pojawia się pytanie, jaki wpływ na moc piwa będzie miało dodanie cukru kandyzowanego. Zaznaczam, że planuję przygotowanie 17 -18 litrów piwa. Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów może podać w przybliżeniu o jakiej mocy wyjdzie piwo z powyższego zestawu składników? Z góry dziękuję za pomoc. Jak dla woltażu robisz piwo, to może lepiej tanią "wiśnie" wypić niż w piwo się bawić. Podaj objętość nastawu. Edytowane 4 Maja 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek80 Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Witam, Nie wiem czy to ja niedokładnie zadaję pytanie, czy to może kolega po nowej maturze nie do końca rozumie zadawane pytanie. Nie pytałem jakie dodać składniki do piwa, żeby mi Imperator z Jabłonowa wyszedł. Pytałem jaki wpływ ma dodanie cukru kandyzowanego na moc piwa w podanym przeze mnie zestawie. Objętość nastawu to 15 litrów wody + ekstrakty + cukier. Czyli razem około 18 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Cukier to cukier, kandyzowany, kryształ czy inwertowany, będzie miał mniej więcej taki sam stopień odfermentowania, czyli 99.9% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) Starałem się ale poległem. Szukałem przelicznika "ekstrakt na cukier/glukozę" gdzieś go widziałem ale teraz nie mogę znaleźć. Wlej wszystko do garnka do chmiel i będzie gitara - prorokuje że stężenie będzie zdrowo powyżej 4,5 "V" Edytowane 4 Maja 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Tutaj pojawia się pytanie, jaki wpływ na moc piwa będzie miało dodanie cukru kandyzowanego. Zaznaczam, że planuję przygotowanie 17 -18 litrów piwa. Bez dodatku cukru, dostałbyś z tych ekstraktów około 12°Blg. Przyjmijmy, że odfermentuje to do 3°Blg. Czyli dostałbyś z tego 4,6-5% alk obj. Jeśli do 17l nastawu dodasz 600g cukru do podbije to balling o jakieś 3,5°Blg. I cały ten cukier odfermentuje, Tzn z tych 15,5°Blg spadnie też pewnie do 3°Blg. Czyli da to ok 6,4-7% alk. Alkohol wyliczony ze "standardowego" wzoru, tj (blg_kon - blg_pocz)*0,516 - wzór ten podobno trochę oszukuje przy wyższych blg, ale nie bawmy się w aptekę. A podaję przedział, bo zależy ile (i czego) dasz do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 przelicznik jest taki: 100g cukru na 1 litr wody da w przybliżeniu 10Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 No to może podeśle linka do dyskusji na temat wpływu cukru na smak piwa http://www.piwo.org/forum/t973-Extrakt-%2B-cukier-%3D-fuuuuj-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 nie demonizujmy cukru - on sam w sobie nie jest zly, zle jest jego ew. uzycie nie tam gdzie trzeba (np. do pilsa). zrobienie niektórych gatunków piwa bez użycia cukru jest niemożliwe, lub prawie niemożliwe (np. tripel), w innych jest możliwe, ale tradycyjnie (i komercyjnie) cukier jest często używany (np. bittery). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Podesłałem wątek w którym mowa o ekstrakt+cukier. Samemu jeśli potrzebuje zdziebko bardziej wytrawnego smaku używam cukru (w ilościach do 10%), ale Ekstrakt pół na pół z cukrem nie wpłynie pozytywnie na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek80 Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Czyli jeśli dobrze rozumiem przy posiadaniu 2,7 kg ekstraktu, najlepiej dodać maksymalnie 200g cukru? Znalazłem w internecie przelicznik 100g cukru = 188g ekstraktu . Jeszcze jedno pytanie odnośnie refermentacji. Czy dodać cukier kandyzowany czy jasny ekstrakt w proszku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Do fermentacji głównej jak naj mniej, a do refermetnacji może być i zwykły kryształowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Ja osobiście polecam cukier kandyzowany i do fermentacji i do refermentacji ( w szczególności do Bitterów). Na pewno smak piwa jest lepszy niż na zwykłym cukrze. 1kg cukru+woda+łyżka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego. Po uzyskaniu bursztynowej barwy, dolewam wody ok. 1l., ekstrakt słodowy i do fermentora. Co do refermentacji, ja osobiście nie widzę wielkiej różnicy między cukrem a ekstraktem w proszku-przynajmniej w przypadku piw z puchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Ja osobiście polecam cukier kandyzowany i do fermentacji i do refermentacji ( w szczególności do Bitterów). Na pewno smak piwa jest lepszy niż na zwykłym cukrze. 1kg cukru+woda+łyżka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego. Po uzyskaniu bursztynowej barwy, dolewam wody ok. 1l., ekstrakt słodowy i do fermentora. Co do refermentacji, ja osobiście nie widzę wielkiej różnicy między cukrem a ekstraktem w proszku-przynajmniej w przypadku piw z puchy. Nie obraź się, ale muszę powiedzieć, że pieprzysz głupoty. Najpierw piszesz, że cukier kandyzowany jest lepszy do refermentacji niż cukier biały. Później twierdzisz, że nie ma różnicy między ekstraktem w proszku a cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Ja osobiście polecam cukier kandyzowany i do fermentacji i do refermentacji ( w szczególności do Bitterów). Na pewno smak piwa jest lepszy niż na zwykłym cukrze. 1kg cukru+woda+łyżka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego. Po uzyskaniu bursztynowej barwy' date=' dolewam wody ok. 1l., ekstrakt słodowy i do fermentora. Co do refermentacji, ja osobiście nie widzę wielkiej różnicy między cukrem a ekstraktem w proszku-przynajmniej w przypadku piw z puchy.[/quote']Nie obraź się, ale muszę powiedzieć, że pieprzysz głupoty. Najpierw piszesz, że cukier kandyzowany jest lepszy do refermentacji niż cukier biały. Później twierdzisz, że nie ma różnicy między ekstraktem w proszku a cukrem. Chodziło mi o to, że kandyzowany jest lepszy od zwykłego cukru (refermentacja) a nie widzę różnicy między cukrem kandyzowanym a ekstraktem w proszku (również refermentacja). Podałem zależności trzech produktów: kandyzowany-cukier biały = różnica kandyzowany-słód w proszku = nie widzę różnicy teraz kumasz darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Kolego Tomek80. 100 g cukru daje 10 blg w litrze. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale 600 gram da ci 60 blg, podzielone przez 17,5 litra = 3,43 blg. Ale to już objaśnił kolega Stasiek. Ja również robiłem Old Dark Ale, tyle że na ekstraktach Coopersa 1,76 kg + Ekstrakt ciemny 1,5 kg + 200 gram cukru kandyzowanego + 300 g trzcinowego demerara. Z początkowego nastawu 16 blg zeszło na burzliwej do 4,5 i to na drożdżach Coopersa, które mają opinię żarłocznych. Po pierwszej degustacji nie zauważam żadnych smaków ani zapachów bimbrowych. A styl Old Ale dopuszcza użycie cukru. Co do refermentacji. Ja używałem już suchego ekstraktu (dość kosztowne rozwiązanie, ale pozostajesz w zgodzie z niemieckim prawem czystości) - dość dużo luźnego osadu. W jednej warce, do której dodawałem właśnie ekstraktu, brakło mi owego na ostatnie trzy butelki. Ponieważ nie chciało mi się zawracać głowy odmierzaniem ekstraktu dla 3 butelek, dodałem odpowiednio mniej zwykłego kryształu. Efekt jest taki, że smak i nagazowanie są identyczne, natomiast te z cukrem mają mniej i bardziej zbity osad na dnie. A teraz dodaje do refermentacji fruktozy, ale mam jeszcze trzcinowy i też go wypróbuję. Pzdr Koledzy szymin72 i darko - pokój między Was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Cześć. 100 g cukru daje 10 blg w litrze. to twój pierwszy i najbardziej podstawowy bład! polecam: http://www.piwo.org/artykuly/podstawowe-pojecia-piwowarskie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Blg/Stopnie Blgjednostka określająca stężenie ekstraktu w brzeczce. 1 stopień Blg = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. W czym tkwi mój błąd pierwszy i podstawowy kolego? Czyżby założenie, że 1 litr waży 1 kg? I jak mój błąd wpływa na obliczenia? Dzięx za odp. pzdr Edytowane 6 Maja 2009 przez cyfronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Cześć. W czym tkwi mój błąd pierwszy i podstawowy kolego? Czyżby założenie, że 1 litr waży 1 kg? I jak mój błąd wpływa na obliczenia?Dzięx za odp. W założeniu że cukier powieksza objetość roztworu tak jak wagę roztworu, czyli generalnie tym ze się posługujesz pojęciem objetości zamiast pojęciem wagi (a blg to jednosta wagowa): 0,9 l wody + 0,1 kg cukru = 10 blg (objetość roztworu 0,96 l zakładając średnią że 1 kg cukru to 0,6 l objetości po rozpuszczeniu), czyli dla Twojego złożenia że 0,6 kg cukru rozpuszczamy w 1 l wody wychodzi baling 37,5. Żeby otrzymać Twoje 60 blg w 1 l wody trzeba rozpuścić 1,5 kg cukru. Jak widać dla małych balingów różnice są niewielkie, dla wiekszych stężeń dość wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Cześć.W czym tkwi mój błąd pierwszy i podstawowy kolego? Czyżby założenie, że 1 litr waży 1 kg? I jak mój błąd wpływa na obliczenia?Dzięx za odp. W założeniu że cukier powieksza objetość roztworu tak jak wagę roztworu, czyli generalnie tym ze się posługujesz pojęciem objetości zamiast pojęciem wagi (a blg to jednosta wagowa): 0,9 l wody + 0,1 kg cukru = 10 blg (objetość roztworu 0,96 l zakładając średnią że 1 kg cukru to 0,6 l objetości po rozpuszczeniu), czyli dla Twojego złożenia że 0,6 kg cukru rozpuszczamy w 1 l wody wychodzi baling 37,5. Żeby otrzymać Twoje 60 blg w 1 l wody trzeba rozpuścić 1,5 kg cukru. Jak widać dla małych balingów różnice są niewielkie, dla wiekszych stężeń dość wysokie. No tak kolego Bielok. Tylko ja nie pisałem o rozpuszczaniu tego w 1 litrze wody, tylko 17,5 litrach brzeczki. Przyjmijmy założenie, że kolega Tomek80 odbiera od nastawu 0,97 litra (ważącej około 0,97 kilograma) brzeczki, rozpuszcza w niej 34,3 grama cukru, a następnie przelewa do fermentora i tak aż do przelania całych 17,5 litra (ważących około 17,5 kg) to jaki wyjdzie mu balling przy początkowym stężeniu 10 Blg? Kolego my się posługujemy właśnie małymi balingami. Może i słusznie rozumujesz, ale nie w skali o jaką chodziło Tomkowi80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Cześć. 100 g cukru daje 10 blg w litrze. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale 600 gram da ci 60 blg, podzielone przez 17,5 litra = 3,43 blg. Przepraszam cała moja dyskusja o blg wzieła sie z tych dwóch zdać. Piwewsze zdanie mówi o litrze, wiec zinterpretowałem że w dugim tez chodzi o rozpuszczanie w 1 litrze. Prosze wyjaśnij mi blizej co miałeś na myśli pisząc że 600 g cukru da 60 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Ok. Mało precyzyjnie się wyraziłem, ale cały czas miałem na myśli pytanie Tomka80, a nie matematyczne dywagacje. Koniec, końców - 600 gram cukru w jego nastawie podniesie baling o około 3,5 blg. Natomiast przy swoich założeniach przyjąłeś, że te 600 gram cukru będę rozpuszczał w i litrze wody. Jest to błąd logiczny, bo dla uzyskania 60 blg rozpuszczałbym te 600 gram w 400 ml wody, co pewnie jest zupełnie nie wykonalne i absurdalne, a objętość docelowa pewnie byłaby ciut mniejsza niż 1 litr. Ale skoro się czepiasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Cześć. No kurde, myślałem że dyskutujemy, a ja się czepiam jednak ...... Tym nie mniej pozdrawiam z słonecznego B-B;), a własciciela tematu i adminów przepraszam za offtopic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Oczywiście, że dyskutujemy i to nawet bardzo nie offtopic. Może poszedłem za bardzo na skróty.... Tak, czy siak pokój I również pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek80 Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Podsumowując Piwo od trzech dni jest już w fermentacji. Finalna wersja wyszła następująca 450 gram cukru 1,5 kg Dark Ale 1,2 kg ekstrakt jasny WES do refermentacji ekstrakt jasny Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak piwko będzie zdatne do piwa, poinformuję o wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się