kolomar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Workhorse Beer Yeast Opis szczepu Drożdże Workhorse Beer Yeast to wszechstronny szczep, odpowiedni do różnorodnych stylów piwa o skrajnie wysokiej ekstraktywności i różnych temperaturach zacierania. Począwszy od Portera Bałtyckiego aż do lagera fermentowanego w temperaturach otoczenia, ten szczep górnej fermentacji posiada tak czysty profil smakowy i zapachowy, że jest odpowiedni do niemal każdego zastosowania. Jest to szczep silny, szybki i solidny w fermentacji, dobrze odfermentowujący i jak najbardziej odpowiedni do produkcji piw leżakowanych w beczkach i butelkach. Drożdże te są wysoce uniwersalne i mają bardzo dużą tolerancję na alkohol do 9%, jak również bardzo dobrą tolerancję na temperaturę do 32 stopni C. Parametry: Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae Rekomendowany zakres temperatur pracy: 15-20°C Odfermentowanie: 4 Flokulacja: 3 Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3 Obserwacje z fermentacji Bardzo szybki start tego uniwersalnego szczepu górnej fermentacji. PIana średnia do obfitej tworzy się w ciągu 24 godzin od zadania drożdży. Szczep Workhorse Yeast posiada wysoką tolerancję na alkohol do 9% i dużą rozpiętość temperatur do 32 stopni C. Cechując się niską produkcją estrów i brakiem wyróżniających się cech smakowych i zapachowych, szczep ten jest odpowiedni do szerokiego zastosowania w piwach od lagerów do Porterów Bałtyckich. Umiarkowanie flokujące, w związku z czym w celu uzyskania większej klarowności może być konieczne przeprowadzenie fermentacji cichej. Charakterystyka aromatu Drożdże Workhorse Beer Yeast posiadają neutralny i czysty aromat czyniąc je odpowiednimi do wszystkich stylów. Niewielka produkcja siarki w niskich temperaturach dobrze naśladuje cechy szczepów lagerowych. Charakterystyka smaku. Fermentując neutralnie, Workhorse Beer Yeast tworzy bardzo czysty i rześki produkt. Doznania smakowe są lekkie i bezpretensjonalne a niska kwasowość na finiszu sprawia, że szczep ten jest odpowiedni dla większości stylów piwa, chociaż dawki chmielu należy uważnie kontrolować w celu uzyskania pożądanego aromatu i smaku. Piwa o wyższej zawartości alkoholu Szczep ten będzie zachowywał się dobrze w piwach o zawartości do 9% alkoholu, tworząc piwo pełne i smakowite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Dużo dobrego przeczytałem o efektach ich pracy w dolnych zakresach. Czy ktoś popuścił im cugli, fermentował powyżej 25 i może podzielić się doświadczeniem? Na HBT znalazłem jedną wzmiankę o lekkich bananach znikających przy serwowanie schłodzonego. Edytowane 6 Lipca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ma ktoś jeszcze jakies spostrzeżenia o tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ja robię Wita albo na s-33, albo na tych - są bardzo podobne. Start po dobie, fermentowane w ok 19 °C, dawały siarką przez4 dni, potem w ciągu jednego dnia się wszystko uspokoiło. Osad średnio zwarty, odfermentowało do 3blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Po 9 dniach burzliwej (9 BLG) na tych drożdżach, dziwna sytuacja się stała, gdyż po ustaniu fermentacji gdy piana opadła a piwo zaczeło sie klarować, to znów zaczelo fermentować (po ogrzaniu) nawet bardzo burzliwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się