chemikmarcin Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Typowo angielski profil piw produkowanych na tych drożdżach. Zrobiłem proste piwo, 100% słodu pale ale, trochę challengera na goryczkę, objętość ok 4,5 litra. Drożdże zadane w temp. ok 16,5 stopnia C, wizualne objawy fermentacji zaobserwowałem po ok 18 godz. Początkowe trzy dni prowadziłem w temp. ok 17-18 stopni, potem 19-20 do końca. Czas fermentacji 16 dni, bez zlewania na cichą. W jej trakcie piana niska, po zakończeniu piwo klarowne. Odfermentowanie ok 86% (z 11 do ok 1,5 Blg). Po 5 tygodniach od butelkowania aromat dość czysty, estrowy (delikatnie owocowy) o średniej intensywności. Smak początkowo słodki, kontrowany średniej intensywności kwasowością, finisz wytrawny. Piwo wyszło dość rześkie i lekkie w odczuciu, przyjemne. Ogólne wrażenie z zastosowanych drożdży jest pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Robił ktoś na nich APA/AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 U mnie fermentują właśnie 100% pale ale +magnum w 15,5stC i od paru dni stanęły na 5blg. Myślicie, że dojadą do końca? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 U mnie odfermentowały z 16 na 3 i po cichej jeszcze na 2. Bardzo fajne drożdże i w dodatku saszetka była albo przeterminowana albo pod termin, więc potwierdza się fakt, że drożdże również nie mają terminu jak piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Dzięki za info. Wezmę ich więcej, w AlePiwo mają za 3.90 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Czyli są bliżej terminu, a cena przyjazna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ponieważ bardzo je polubiłem, wziąłem z 5 saszetek.Nie wiem kiedy zużyję, bo plany mi się w sumie poskracały, ale leżą spokojnie i czekają na swoją kolej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor_Gzub Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Robiłem na nich Imperial Brown Ale 19,5 BLG. Start - ciężko... prawie 40 godzin od pojawienia się czapy piany, potem jakoś poszło. Mimo mocnego mieszania, natlenienia bardzo mozolne drożdże. No i najgorsze jest to, że po 14 dniach fermentacji zeszły zaledwie do 8,5blg.... Cichą przewiduję na miesiąc, może coś dofermentuje, ale po prostu nie dodam surowca na refermentację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Bitter z 14 do nieco poniżej 3 - jedna saszetka na jakieś 17 litrów. Mocna pszenica z 17 do 3,5 - jedna saszetka na 15 litrów. Barley wine z 21 zeszło do 5 - dwie saszetki na 12 litra. Dzisiaj przychodzi Maris Otter i zbliża się kolejne ich użycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Mocna pszenica z 17 do 3,5 - jedna saszetka na 15 litrów. Cóż to za hybrydowe piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Cóż to za hybrydowe piwo? Miał być weizenbock w manierze TAP5 Schneidera, ale jedna gęstwa skisła, więc wziąłem co było pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się