kolomar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Bohemian Lager Suche drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do stylów typu Europejski Lager i Pilzner. Opis szczepu Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu. Okres dojrzewania piwa zdatnego do picia może wynosić już 4 tygodnie, ale jeśli pozwoli mu się leżakować/lagerować 6-8 tygodni, otrzyma się piwo bogatsze, gładsze o bardziej wyrafinowanym aromacie i smaku. Parametry: Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae Rekomendowany zakres temperatur pracy: 10-15°C Odfermentowanie: 4 Flokulacja: 4 Zbijanie/sedymentacja (compaction): 4 Obserwacje z fermentacji Dość szybki start jak na szczep lagerowy, tworzy obfitą pianę w ciągu 24 godzin. Docelową ekstraktywność uzyskuje się w przeciągu 2 tygodni z wyjątkiem mocnych brzeczek, które wymagają dłuższej fermentacji. Okres dojrzewania przy użyciu tego szczepu może być dość krótki i wynosić do 4 tygodni dając dobre rezultaty, chociaż po 6-8 tygodniach uzyska się bogatsze, gładsze piwo o bardziej wyrafinowanym aromacie. Zaobserwowane cechy Charakterystyka aromatu: Można oczekiwać aromatu i smaku typowego dla szczepu Classic Bohemian Pilsner Charakterystyka smaku: Ziemista przyprawowość pochodząca z zarówno szlachetnych chmieli jak i słodu pilzneńskiego zostanie wzbogacona i wsparta przez średnią do pełnej treściwość. W brzeczkach z prostym zasypem, przetrwają delikatne posmaki słodowe. Piwo fermentowane przy użyciu tego szczepu jest zwykle bogate i mięsiste/substancjalne (chewy) a jednocześnie wcale nie mocne. Szczep przeznaczony do lekkich i delikatnie zbalansowanych piw. Piwa o wyższej zawartości alkoholu: Ten szczep w dość dobrze sprawdzi się w piwach o wyższej zawartości ale tylko do 9% alkoholu. Piwo powyżej 7% będzie słodkawe a alkohol może być lekko gorący. slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Dość szybki start jak na szczep lagerowy, tworzy obfitą pianę w ciągu 24 godzin A to ciekawe. Właśnie fermentuje pilsa tymi drożdżami i mam inne obserwacje. Fermentacja powolna ale zgodna dopuszczalnymi zakresami. Burzliwa ferm. rozpoczęła się 4 dni po zaszczepieniu brzeczki. Nie wiem jak można uzyskać wynik 24h; może przy temperaturze 15C i zadawaniu drożdży wybitnie na ciepło. Dodam, że uwodniłem 18g drożdży na 20 litrów piwa 12,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Burzliwa ferm. rozpoczęła się 4 dni po zaszczepieniu brzeczki. Uhh, czyli moje 60h to jeszcze nie koniec oczekiwania A zadałem tylko 1 saszetkę też na 20l i 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Napiszcie proszęwiecej obserwacji nt. tych drożdży. Odfermentowanie, profil et cetera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ponawiam prośbę Kilusa. Może ktoś coś więcej napisać o tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Potwierdzam, u mnie też 3 dzień się zaczyna i mało co się dzieje. Brzeczka 11.5 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Zastanawiam się nad jednym: minimalna temperatura. Mam lodówkę, w której utrzymuje się bardzo stabilnie 8C, a nie chciałbym jej jeszcze przebudowywać by móc to podnieść do tych 10C. Chciałbym na tych drożdżach zrobić Koźlaka. Edit: znalazłem odpowiedź w jakimś blogu dotyczącym win i miodów pitnych. Według niej każde drożdże będą pracować w temperaturach niskich, nawet 4 stopnie, tylko że bardzo, bardzo wolno. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Panowie, Jak tam drożdże zjadły w końcu piwko jak należy? Po jakim czasie w końcu wystartowały? Ile wam trwała burzliwa? Ja mam 18l brzeczki 13 BLG i zadałem paczkę 10g (oczywiście po uwodnieniu), fermentacja w 10 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Nie pracowały w ogóle przy 8 stopniach - dałem im 4 dni i nie ugryzły ani grama (nawodnione zrobiony starter, który później był ochłodzony do temperatury brzeczki). Podniosłem temperaturę do 10 stopni i dodałem paczkę saflager s-23 W34/70 (tytka wprost, bez nawadniania). Pracowało ładnie, powoli, piwo wyszło takie, jak powinno. Pytanie tylko, które drożdże załatwiły sprawę - te, które nie wystartowały od razu czy te, które zadałem bez uwodnienia. Aha, 2 tygodnie burzliwej, potem kilka dni w cieple, żeby dojeść, potem od razu do kega i refermentacja dalej w cieple. Na kran pójdzie za tydzień-dwa, jak skończy się hefeweizen. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 U mnie wystartowały przy 10 stopniach po trochę ponad dobie. Więc ładnie jak na to co napisali koledzy. Niemniej jednak po 7 dniach (10 - 8 stopni) z 13 BLG zjadło do 13 BRX, więc prawie nic. Brzeczka przeniesiona do 13-14 stopni. Jutro będę miał pomiar po tygodniu w tych temperaturach. Jak widać obserwacje podobne do kolegi Beredinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Ogólnie do lagerów nie mam na razie sił: na dwie warki (M84 i FM31) obie miały problem ze startem. Obie ruszyły po podniesieniu temperatury do 12 stopni, i obie wyszły dobre. Z mojej perspektywy więc trzeba tą temperaturę dla lagerów trzymać mimo wszystko dość wysoko. Słyszałem już nawet opinie o tym, że BARDZO CZYSTE LAGERY wychodzą na W34/70 w 14, a nawet 16 stopniach. Oczywiście każdy pewnie powie o tym co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie we wspomnianych przeze mnie wcześniej temperaturach (11 - 15 C) po tygodniu zeszło do 4,41 BLG. Także przy tych 10 stopniach to by to pewnie trwało miesiąc. Ja strzelam, że mimo wszystko to kwestia szczepu. Może ten Wyeastowy 2000 Bavar Lager (przykład od Czesława Dziełaka: http://www.wiki.piwo.org/Pilzner_Bohemski_%28Wy%C5%82udzkie_Pe%C5%82ne%29,_Czes%C5%82aw_Dzie%C5%82ak_%28Dagome%29) lepiej działa w niższych temperaturach. Beredinn, może masz wiedzę jak ten M84 nadał by się do Porteru Bałtyckiego? Ewentualnie ktoś, coś wie? edit: W opisie kolomara jest część poświęcona piwom mocniejszym. Ktoś potwierdza teorie o gorącym alkoholu? Edytowane 10 Grudnia 2015 przez tkodyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 16BLG skubnęło w 12 stopniach ładnie (był starter 1 litr w mieszadle magnetycznym, 10 BLG, 24 godziny, po tym czasie schłodzone do temperatury brzeczki). Myślę, że mogłyby skubnąć dużo więcej. Ps: czy Ty czasem o to nie pytałeś na facebooku Setkowego warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Nie to nie ja. Widzę temat jest na topie . Jak smakowo wyszło wspomniane przez ciebie piwko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Jeszcze nie wiem. Aktualnie mam na kranach hefeweizena oraz piwo z płatków (50% zasyp płatki zbóż różnego pochodzenia). Trzecim kranem jeszcze nie dysponuje Podczas przelewania w keg było bardzo dobre, już wtedy alkoholu nie było, karmel mocno wyczuwalny (zacieranie dekokcyjne), ale mało słodkie - więc drożdże dobrze wjadły. Posmaków złych brak. Dokładnie powiem w okolicy świąt, wtedy płatkowe powinno się skończyć i podłączam kozła. Będzie wtedy miało już dość czasu na dojście. Mam opóźnienia w opróżnianiu beczek ze względu na chorobę Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Hej, Czy udało ci się Berendinn spróbować wspomnianego 16 BLGowego piwka? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Wybacz, teraz dopiero mam czas na forum Piwo zdegustowane, moim zdaniem wyszło świetnie: drożdże dały na tyle mało od siebie, że wyszedł naprawdę udany koźlak - mocno karmelowy, średnio słodki, jedyne, do czego mogę się przyczepić to niepełna klarowność, ale wynika to pewnie z braku samego lagerowania. W następną zimę zrobię dwie warki z takim samym składem słodów i chmieli, jedną zaszczepię W34/70 a drugą M84, zobaczymy jakie dają różnicę. No i tym razem zrobię pełne lagerowanie na koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Ja właśnie mam na fermentacji imperialnego portera 23,4 P. A na warce z cienkusza w 34/70, które to zadam do drugiej warki portera. Także przez przypadek robię to samo doświadczenie. Co do klarowności piwa to mój pils nawet z lagerowaniem do krystalicznych nie należy. Więc byc może one tak mają, ale to sie jeszcze okaże. Pozdrawiam Edytowane 1 Lutego 2016 przez tkodyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrk Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Suchary uwodnione zadałem w temp. 7-8 st.C do piwa marcowego. Po 4 dniach nie zjadły nic. Fermentacja ruszyła dopiero w temp. 13st. Po 2 tyg. fermentacja ustała na 4.5blg. Tydzień cichej i ten sam blg. Opóźniony start spowodował, że piwo układało się ponad 2 miesiące. Tych drożdży użyłem też do porteru bałtyckiego (gestwa). Zacieranie w 65st.-30 min. i 72st. -ok.60min. Fermentacja w 12-13st. 6 tygodni zeszło z 22 do 11blg. Temp. podniosłem na kilka dni do 17st. ale nic nie zeszło niżej. Po dwóch miesiącach od butelkowania nie jest przegazowane, ale do konsumpcji jeszcze za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) U mnie też dopiero w 13 stopniach jadły. Z perspektywy dwóch piw, moim zdaniem drożdże te mają może czysty profil smakowy ale aromat w przypadku fermentacji we wspomnianych ~13 stopniach wychodzi kwiatkowy (nie do końca jestem pewien porównania, muszę dać do degustacji jakiemuś znachorowi). We wspomnianym porterze z 23,4 zeszły do 9 BLG i pomimo podnoszenia temperatury i napowietrzania/mieszania, nie podjęły dalszej pracy. Zadana gęstwa W 34/70 ochoczo zabrała się do pracy. Także jak dla mnie drożdże do lżejszych piw (11-13 BLG), które dają pełne piwa o średnio czystym aromacie. Takie mam wnioski po jednej saszetce i dwóch piwach (Pils Bohemski, Porter). Pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2016 przez tkodyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Z innej beczki: na opakowaniu tych drożdży wydrukowana jest informacja, że należy dodać DWIE saszetki drożdży na warkę 23 litrową.. naprawdę trzeba zadać aż dwie na warkę 11-12 blg?? Próbował ktoś zadawać jedną paczkę na takie piwo?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 należy dodać DWIE saszetki drożdży na warkę 23 litrową.. naprawdę trzeba zadać aż dwie na warkę 11-12 blg NAPRAWDĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Z jednej nie ruszy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ruszy, u mnie zjadło 18L - 13 BLG (rehydratacja jednej paczki). Ale skoro tak napisali to być może powinno sie stosować dwie. Chyba nie pisali by tego dla podniesienia sprzedaży ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 W drożdżach lagerowych to chyba nic szokującego, że potrzeba 2 saszetek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się