ukko Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Pilzneński – 3,5 kg Monachijski I – 1 kg Special B – 0,25 kg płatki owsiane - 0,4 kg Palony z Żywca – 0,15 kg Zacieranie 66 st C – 30 min 72 st C – 30 min Gotowanie Cascade 20g – 60 min Wilamette – 20 g - 20 min Wilamette – 10 g – 10 min Przyprawy – na 10 min przed końcem Imbir 20 g Kardamon – 1 łyżeczka Cynamon – 1 łyżeczka Goździki 7-8 szt. Fermentacja – Danstar Nottingham ok 19-20 C Zastanawiam się jeszcze czy nie wrzucić trochę Cascade na sam koniec, albo nawet na zimno choć nie wiem czy nie przykryję wtedy przypraw. Edytowane 4 Października 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 1 łyżka kardamonu brrrry ,jak dla mnie chyba zawiela go ,i kardamon jakoś tak mało świątecznie mis się kojarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) 1 łyżka kardamonu brrrry ,jak dla mnie chyba zawiela go ,i kardamon jakoś tak mało świątecznie mis się kojarzy Dla mnie wręcz przeciwnie, mi się bardzo świątecznie kojarzy - będzie ok. Ja dawałem do swojego świątecznego 6 g na 20 l, ale to razem z innymi przyprawami. Całość przypraw u ukko wygląda ok. Edytowane 3 Października 2013 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Nie wiem jak to wygląda wagowo, ale klecąc recepturę na swoje świąteczne kilkukrotnie natknąłem się na informację, iż kardamon jest dość intensywną przyprawą i wystarcza dosłownie kilka ziarenek. Nie wiem jak się to ma do "łyżki kardamonu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) Nie wiem jak to wygląda wagowo, ale klecąc recepturę na swoje świąteczne kilkukrotnie natknąłem się na informację, iż kardamon jest dość intensywną przyprawą i wystarcza dosłownie kilka ziarenek. Nie wiem jak się to ma do "łyżki kardamonu". Oczywiście mialem na myśli łyżeczkę do herbaty a nie dużą łyżkę, już poprawiłem W zeszłym roku dałem podobne proporcje z tym że było więcej przypraw i inny zasyp, inne chmiele i drożdże. Kardamon nie przytlumił jakoś pozostałych przypraw. Edytowane 4 Października 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Kardamonu co najwyżej parę gram i tylko po wyłuskaniu z łupin, te czarne ziarenka, goździków o połowę, natomiast cynamon 1/3 laski połamać, nie zaszkodziłaby tutaj wanilia, drożdże Windsor więcej wydobędą przyprawowego charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 łyżeczka samego tego czarnego ze środka mogłaby być zbyt intensywna, ale łyżeczka całych ziaren nie zdominuje piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Znaczy się ja z kardamonem robię tak, ważę w całości tyle i mi potrzeba, potem wyłuskuję ziarenka i to daję, więc tych ziarenek aż tak dużo nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Znaczy się ja z kardamonem robię tak, ważę w całości tyle i mi potrzeba, potem wyłuskuję ziarenka i to daję, więc tych ziarenek aż tak dużo nie wyjdzie. Ja warzę w całości, wyłuskuję środek i wrzucam całość (środki i osłonki). Raz dałem w ten sposób około 20 ziaren i czułem lekki niedosyt. Teraz wrzuciłem około 10g / 60 ziaren. Za parę tygodni się okaże czy nie za dużo. Aromat kardanomu jest generalnie dość łagodny, trzeba by chyba sypnąć tego sporo żeby dominowało i przeszkadzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Jak dawałem 30g na warkę, to dopiero po roku kardamonowa nuta się cofnęła, więc wolę mniej, a pewniej, 30g to zdecydowanie za dużo, choć niektóre przepisy o tyle wołały. Zmienił się nasz smak i stąd pewne anomalie. W XVIII wieku byłoby nawet za mało kardamonu na brytyjskie gardła, a dziś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Dziś kupiłem w sklepie przyprawę do grzanca z Kamisa i w skladzie są goździki, imbir, cynamon i kardamon - saszetka 40 g. Może to też jest jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się