Bogodar Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Serwus, Czy stosował ktoś z Was może kakałszale/łuskę kakaową jako przyprawę? Napar z niej ma mocno kakaowy aromat a bardzo delikatny smak. Nie ma w niej prawie tłuszczu, więc chyba piany nie zabije w gotowym piwie. Pytam, bo wczoraj o tak pod wpływem chwili wrzuciłem na ostatnie 10 minut do RISa i nie wiem jakich efektów się spodziewać. Było tego tylko 15 g, więc pewnie wpływ będzie żaden, ale kto wie. Pyrsk, B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 RIS już jest w butelkach. Aromatu kakao nie wyczułem, ale smak młodego piwa jest stosunkowo mocno czekoladowy. Więcej szczegółów za pół roku. B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Koniecznie daj znać, jak wyszło Jestem ciekawa efektów, zwłaszcza, że łuska mi się wala po domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Dobra, nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem. Miałem zostawić butelki leżeć na pół roku a już pierwszą otworzyłem. Aromatu jedynie odrobina i wyczuwalna głównie retronosowo. W smaku za to sporo słodkiej ciemnej czekolady, jakby deserowej. Nie wiem jak bardzo się zasugerowałem, ale mam wrażenie, że same karmelowe plus odrobina palonego jęczmienia nie dałyby tak mocnej czekoladowości. W innych piwach nie było nawet zbliżonego posmaku. Pyrsk, B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 A jak z pianą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Trudno stwierdzić, bo wysycenie zerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 A jak z pianą? Piana jest: Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 A jak smak? Bez zmian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Myślałem o dodaniu do weizenboka w celu poprawienia filtracji (i ciekawego posmaku), ale we właściwym czasie nie zdobyłem . Co się odwlecze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 A jak smak? Bez zmian? Bardziej ułożony i chyba jest lepszy balans dzięki nagazowaniu. Nadal dużo ciemnej, deserowej czekolady w smaku i nadal niewiele aromatu (choć może to po prostu mój nos). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borysko Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Gdzie można dostać rzeczoną łuskę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Na Górnym Śląsku, to po prostu w sklepie spożywczym (nie w każdym, ale produkt dość powszechny). W pobliskim blaszaku mają takie: http://www.braciacyba.pl/luska-kakaowa/ Na allegro jest bardzo dużo ofert; tak chyba najłatwiej nabyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Moje jedyne doświadczenie z łuską jest bardzo pozytywne. Robust Porter z dodatkiem kakałszale zajął II miejsce w konkursie na Chorwacji. Jest w tym jakiś potencjał i z czystym sumieniem mogę polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ktoś wie gdzie teraz można kopić, bo coś nie mogę znaleźć w internetach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Kupowałem tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=112639&us_id=33565873 acz teraz pusto u nich. Drugie źródło: http://www.braciacyba.pl/luska-kakaowa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Będę robił zamówienie z tego sklepu do Krakowa: http://www.braciacyba.pl/luska-kakaowa/ Jakby ktoś też był chętny to można się na transport zrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Jakieś doświadczenia z ilością łuski dodawanej do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 To proszę poczytać wątek a nie zadawać głupich pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Po pierwsze, to przeczytaj swoje zdanie na głos. To czasem pomaga w napisaniu czegoś poprawnie po polsku. Po drugie, to widzę, posty Bogodara o 15 gramach i efekty. Ale nie ma objętości warki podanej nawet, a 15 g to wydaje się nieco mało jak na 20 litrów, więc wolę się upewnić. Po trzecie, kilka osób co najmniej pół roku temu pisało o tym, że są zainteresowani tematem, to staram się wywołać ewentualne podzielenie się wrażeniami, jeśli ktoś próbował. No chyba, że uważasz, że napisanie, że Ty masz pozytywne doświadczenia i jest w tym potencjał, wyczerpuje temat. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Olo bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 No chyba, że uważasz, że napisanie, że Ty masz pozytywne doświadczenia i jest w tym potencjał, wyczerpuje temat. Jakbyś dokładnie przeczytał wypowiedź Jejskeigo o jego robust porterze, zauważyłbyś link do jego receptury w wiki. Tam pisze o 250gramach na 46litrów brzeczki 15,3 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jakbyś dokładnie przeczytał moje wypowiedzi i trochę się zastanowił to byś ogarnął, że ta receptura nic mi nie daje. Widzę, że ona jest i widzę co tam jest napisane, ale co z tego, skoro nie ma do tego żadnego opisu, czy czekolada była mocna czy nie, czy czuć było w aromacie/smaku, co mocniejsze itp. Jedyna opinia w tej wypowiedzi to pozytywne doświadczenia i potencjał, to średnio z tego jestem w stanie wyciągnąć jakieś informacje o czekoladowości piwa. A drugie miejsce w konkursie też nic nie mówi, bo kategoria to był Porter, a nie Piwo czekoladowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Olo nic tylko warzyć, eksperymentować i zapodawać wyniki w postaci pełnych opracowań na piwo.org. Wszyscy chętnie "podyskutują" nad nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) U mnie poszło 30 dag na 23L i po otwarciu niedawno butelkowanego piwa nie stwierdziłem takich aromatów jakich oczekiwałem. Jest czekolada ale daleko w tle. W smaku też lekko zauważalna. Następnym razem dałbym więcej żeby jednak trochę więcej tej czekolady było. Na razie piwo młode więc najlepiej poczekać niech się ułoży. Ułożone być może lepszym będzie Edit 03.12 - małe sprostowanie. Dziś po otwarciu butelki wyraźne aromaty kakao, ciemnej słodkiej czekolady. To samo jest w smaku. Wyraźna czekoladowość. Widać poprzednią butelkę za wcześnie otworzyłem i nie wydobyły się w pełni.... Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Serpiente Olo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Dr2, ale ja się chętnie podzielę swoimi doświadczeniami jak już jakieś zdobędę. Po prostu czytam wątek, widzę, że ktoś tego używał, kilka osób się jakiś czas temu przymierzało mocno, to pytam, po co powtarzać czyjeś ewentualne błędy/niedociągnięcia. I w odpowiedzi zostaję odesłany do postów, w których nie ma prawie nic (bo co mi daje 15 g, jak nie ma podane na jaką ilość) i receptury, która mi nic nie daje, bo nie ma opisane jakie efekty wniosła ta łuska. I jeszcze traktowanie moich pytań jako głupich. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 I jeszcze traktowanie moich pytań jako głupich. jak mi się zdaje, u każdego jak widać, odbiór jest inny Ja ich jako głupie nie odebrałem, a Tobie to na myśl przyszło. Może forma nie ta, a może co innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się