Skocz do zawartości

Sweet Stout - laktoza i Blg


Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić Sweet/Milk Stout o Blg 12.

Czy w obliczeniach laktozę należy również potraktować jako "część" Blg czy tylko uwzględniać same składniki fermentujące? Po dodaniu laktozy w obliczeniach Blg wzrasta o ponad 1 stopień.

Z analizy wagowej zestawów w sklepach wynika, że laktoza nie jest chyba uwzględniana w Blg, ale z kolei np. w Brewtarget laktoza jest uwzględniona w "składnikach fermentacji" i ma swój ekstrakt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.