liptonbeer Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Cześć, ostatnio uwarzyłem Hefeweizen z zestawu z browamatora: http://www.browamator.pl/zdjecia/9/6/9/12637_BA_Hefeweizen_Pszeniczne_Jasne_13_Blg_Slody_Instrukcja.pdf. Wczoraj miałem przyjemność spróbowania mojego piwa i niestety nie jestem zadowolony ze smaku. Piwo leżakuje już prawie 2 tygodnie. Zostało przygotowane zgodnie z instrukcją z browamatora. Wysłodziłem piwo do 17l, 14 BLG. Chmielenie zgodnie z instrukcją. 16 L fermentowało mi przez 14 dni, bez cichej. Do refermentacji użyłem ok 130g cukru. Wydaje się być wszystko ok (oprócz ilości piwa, bo przepis dotyczył 20l a mi wysłodziło 17l). Wracając do mojego problemu. Po spróbowaniu piwo ma dziwny posmak. Jest taki goryczkowo-metaliczny posmak, trochę ściągający. Sam zapach jest typowo pszeniczny. Nie wyczułem skunksa. Kolor, klarowność są typowe dla pszenicznego. Zastanawiam się co mogło pójść nie tak. Jest to dopiero moja 4 warka. Wcześniejsze warki mi się udały (robiłem Bittera z BrewKit, Ale z ekstraktów i AIPA z surowców - wszystkie ze strony browamatora). Jako niedoświadczony jeszcze piwowar prosze o pomoc doświadczonych kolegów PS. Szukałem na forum podobnych wątków, ale nie udało mi się nic takiego znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Wg instrukcji powinno być 20L, 13Blg, Ty wysłodziłeś do 17l 14Blg. Dziwnie dużo Ci do fermentora przeszło (17l z wysładzania - gotowanie - osady gorące = 16l???). Jak chłodziłeś po gotowaniu? Jeśli "na balkonie" to możliwe, że masz więcej goryczki - po zakończeniu gotowania jeszcze przez jakiś czas dochodziło do izomeryzacji alfakwasów (wg instrukcji 1/3 chmielu jest na 5' gotowania) i to mogło podnieść goryczkowość. Metaliczność może pochodzić w chmielu, wg tego co gdzieś czytałem w takim wypadku powinno się rozetrzeć trochę piwa na nadgarstku i powąchać. Jeśli pachnie ziołowo, to metaliczność może być od chmielu, jeśli krwią, to pewnie od sprzętu - w czym warzysz? PS. Dzisiaj jest spotkanie mazowieckiego PSPD w Browarmii o 18 - możesz wpaść z tym piwem, to Ci profesjonaliści powiedzą o co kaman, szczegóły: http://www.piwo.org/topic/11119-spotkanie-mot-pspd-w-browarmii-8-pazdziernika-o-18/ Edytowane 8 Października 2013 przez tibek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liptonbeer Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Kurcze, dzisiaj nie dam rady, ale fajnie by było skorzystać z porady doświadczonych kolegów. Te 17 L to powiedziałem tak na oko. Mogło być 17,5-18L. Po przelaniu do fermentatora na burzliwą było 16L. Brzeczkę schłodziłem chłodnicą w jakieś 15min. Tak więc myślę, że to nie to. Fermentację przeprowadzam w fermentatorach plastikowych z browamatora. Sprawdzę z tym roztarciem na nadgarstku Dzięki Wg instrukcji powinno być 20L, 13Blg, Ty wysłodziłeś do 17l 14Blg. Dziwnie dużo Ci do fermentora przeszło (17l z wysładzania - gotowanie - osady gorące = 16l???). Jak chłodziłeś po gotowaniu? Jeśli "na balkonie" to możliwe, że masz więcej goryczki - po zakończeniu gotowania jeszcze przez jakiś czas dochodziło do izomeryzacji alfakwasów (wg instrukcji 1/3 chmielu jest na 5' gotowania) i to mogło podnieść goryczkowość. Metaliczność może pochodzić w chmielu, wg tego co gdzieś czytałem w takim wypadku powinno się rozetrzeć trochę piwa na nadgarstku i powąchać. Jeśli pachnie ziołowo, to metaliczność może być od chmielu, jeśli krwią, to pewnie od sprzętu - w czym warzysz? PS. Dzisiaj jest spotkanie mazowieckiego PSPD w Browarmii o 18 - możesz wpaść z tym piwem, to Ci profesjonaliści powiedzą o co kaman, szczegóły: http://www.piwo.org/...dziernika-o-18/ Edytowane 8 Października 2013 przez liptonbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jest taki goryczkowo-metaliczny posmak, trochę ściągający. Goryczkowy, bo za dużo chmielu na 17 litrów. Metaliczny? Nie wiem, jak smakuje metal Ściągający? Może za długo wysładzałeś. Masz jeszcze góra dwa tygodnie, później lepiej już nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Witam, Mam podobny problem z którym się głowię i byłbym wdzięczny za pomoc. Jestem początkującym. Robię piwa z ekstraktów (głównie z uwagi na brak czasu). Zabrałem się za piwo pszeniczne. Użyłem dwóch puszek pszenicznego ekstraktu WES-a (wyczytałem, że mają proporcję 80% pszenicy i 20% jęczmienia). Chmiel Halletau - wg Brewtarger tak na 14 IBU (co z grubsza zgadza się z moimi obserwacjami) i drożdże Mauribrew Wiess Y1433. W trakcie fermentacji miałem problem z BLG - zeszło do 5 i nie chciało drgnąć ani o kreskę (pomiar na odcinku tygodnia). Drugim to smak. Piwo ma strasznie metaliczny posmak. Problem w tym, że robiłem wcześniej już kilka piw w moim garnku i nie miałem z tym żadnego problemu. Fermentuję w plastikowym wiadrze. Mam dwa pytania. Jedno na przyszłość - co ma wpływ na tak niskie odfermentowanie? I jak z tym sobie radzić Drugie to czy za ten metaliczny posmak może odpowiadać coś poza sprzętem i chmielem (zrobiłem test na skórze i na 100% jest to metal)? Będę zobowiązany za pomoc Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie wiem jak miałeś wcześniej ale piwa z ekstraktów odfermentowują płycej. Ekstrakty są w produkcji zacierane "na półsłodko". Radą na to jest zastąpienie pewnej ilości syropu cukrem lub partial mash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Jedno na przyszłość - co ma wpływ na tak niskie odfermentowanie? I jak z tym sobie radzić Drugie to czy za ten metaliczny posmak może odpowiadać coś poza sprzętem i chmielem (zrobiłem test na skórze i na 100% jest to metal)? Te drożdże mi też słabo zeszły, z 13 Blg do 5 Blg. W temacie o tych drożdżach ludzie pisali o odfermentowaniu do ok 4-5 Blg, więc w normie raczej. Co do drugiego pytania nie znam się, nie miałem jeszcze takich problemów. PS. Jaką pianę ma ten Weizen? Mi na tych drożdżach wyszła fatalna piana i odstawiam albo drożdże, albo przesadzoną 2 godzinną przerwę ferulnikową. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez baczek1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Drugie to czy za ten metaliczny posmak może odpowiadać coś poza sprzętem i chmielem (zrobiłem test na skórze i na 100% jest to metal)? Sam mam emaliowany garnek z dwoma dużymi odpryskami emalii, kilka razy kwasiłem brzeczkę w tym garnku - najdłużej trwało to 5 dni i nie było aromatu żelaza. Jeśli garnek nie jest emaliowany i nie posiada dużych odprysków to też całkowicie bym odrzucił go jako przyczynę. Jeśli to nie chmiel, to jedynym źródłem które mi przychodzi do głowy jest woda. Może w czasie warzenia były gdzieś prowadzone jakieś prace hydrauliczne i poleciało trochę "rudej" wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jedno na przyszłość - co ma wpływ na tak niskie odfermentowanie? I jak z tym sobie radzić Drugie to czy za ten metaliczny posmak może odpowiadać coś poza sprzętem i chmielem (zrobiłem test na skórze i na 100% jest to metal)? Te drożdże mi też słabo zeszły, z 13 Blg do 5 Blg. W temacie o tych drożdżach ludzie pisali o odfermentowaniu do ok 4-5 Blg, więc w normie raczej. Co do drugiego pytania nie znam się, nie miałem jeszcze takich problemów. PS. Jaką pianę ma ten Weizen? Mi na tych drożdżach wyszła fatalna piana i odstawiam albo drożdże, albo przesadzoną 2 godzinną przerwę ferulnikową. Jak pisałem piwo robiłem z ekstraktów więc ciężko mi wypowiadać się na temat przerw w zacieraniu ale z tego co pamiętam to fermentacja długo coś nie startowała. A jak ruszyło to piana wyszła normalna ale szybko się skończyło. Tak się dodatkowo zastanawiam czy to nie kwestia butelek. Stosowałem pirosiarczan. Chodzi mi o to, że jak skończyła się burzliwa to piwo miało piękny aromat - prawie wzorcowy - banany itd. Tylko po zabutelkowaniu to znikło. Chyba, że jakaś infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Drugie to czy za ten metaliczny posmak może odpowiadać coś poza sprzętem i chmielem (zrobiłem test na skórze i na 100% jest to metal)? Sam mam emaliowany garnek z dwoma dużymi odpryskami emalii, kilka razy kwasiłem brzeczkę w tym garnku - najdłużej trwało to 5 dni i nie było aromatu żelaza. Jeśli garnek nie jest emaliowany i nie posiada dużych odprysków to też całkowicie bym odrzucił go jako przyczynę. Jeśli to nie chmiel, to jedynym źródłem które mi przychodzi do głowy jest woda. Może w czasie warzenia były gdzieś prowadzone jakieś prace hydrauliczne i poleciało trochę "rudej" wody? Woda u mnie w kranie to syf więc nie używam jej w ogóle. Do piw zawsze kupuję wodę w 5L baniakach z Biedronki. Może rzeczywiście mieli feralną partię. Inną kwestią nad którą dumam to infekcja (dopiero się uczę więc wszystko możliwe- tyle czy jest taka infekcja która tak wpływa na smak i aromat piwa?), druga opcja to puszka z ekstraktu - kupiłem WESa a oni sprzedają w metalowych puszkach a trzecia, że za dużo pszenicy U mnie wyszło 80% pszenicy. Może trochę za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Woda u mnie w kranie to syf więc nie używam jej w ogóle. Do piw zawsze kupuję wodę w 5L baniakach z Biedronki. Może rzeczywiście mieli feralną partię. Inną kwestią nad którą dumam to infekcja (dopiero się uczę więc wszystko możliwe- tyle czy jest taka infekcja która tak wpływa na smak i aromat piwa?), druga opcja to puszka z ekstraktu - kupiłem WESa a oni sprzedają w metalowych puszkach a trzecia, że za dużo pszenicy U mnie wyszło 80% pszenicy. Może trochę za dużo Metaliczny może jeszcze ponoć występować w związku z utlenianiem kw. tłuszczowych http://www.wiki.piwo.org/METALICZNY_/_METALLIC ale raczej w tym wypadku nie widzę winnego, bo nie miałeś dodatków zaw. duże ilości tłuszczu, poza tym widać skład kw. tłuszczowych w dodatkach jakie ja stosowałem był odporny na utlenianie w ten sposób, bo ani jedno piwo z dodatkami wysokotłuszczowymi nie zmieniło mi się w ten sposób. Wątpię, aby woda w biedrze była mocno żelazista, powłoka puszki raczej też nie powinna być uszkodzona. Po doczytaniu wcześniejszych postów obstawiałbym, że winnym będzie piro: http://www.winologia.pl/teksty_wadywina.htm Cytat: "Nadmiar dwutlenku siarki Objawy: ostry zapach spalonej zapałki, smak nieprzyjemnie, twardy, metaliczny, kamienny (otoczaki), często piekący, gorzkawy." Może miałeś wysokie stężenie piro w roztworze, którego użyłeś i zostało względnie dużo płynu w samej butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Pytanie trochę odbiegające od tematu, ale. Po co używać pirosiarczanu? Skoro nadwęglan sodu jest tani, skuteczny w dezynfekcji i myciu butelek, oraz nie ma efektów ubocznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Po co używać pirosiarczanu? Skoro nadwęglan sodu jest tani, skuteczny w dezynfekcji i myciu butelek, oraz nie ma efektów ubocznych. Star-San jeszcze tańszy i jeszcze skuteczniejszy, a ludzie mimo tego używają nadwęglanu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się