Spartan Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Witam, minęło 2 tygodnie od butelkowania piwka. Na dnie zebrał się ładny osad. Niestety piwo ma mocno drożdżowy smak. Czy po dłuższym leżakowaniu smak droży zaniknie w jakimś stopniu? Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jakie piwo, jakie drożdże? Jaka temperatura przechowywania butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Drożdże dolnej fermentacji dokładniej nie pamiętam jakie, piwo w stylu Altbier z drobnymi ulepszeniami , temperatura przechowywania około 15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Przyzwyczaisz się i w następnym już nie będziesz czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Cierpliwości. Piwo dopiero po miesiącu leżakowania nabiera smaku a to jest minimalny okres leżakowania i za wysoka temp. leżakowania na dolniaka. Dolniaki to 2 -3 mce leżakowania to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Czy po dłuższym leżakowaniu smak droży zaniknie w jakimś stopniu Zniknie. Moja LP jest tego wyznacznikiem. Jak zaczyna spijać piwko, znaczy, że się wyleżakowało, a młodego to nawet nie wącha, bo mówi że wali "czymś". W przypadku piw zrobionych przeze mnie nie trwało to dłużej niż miesiąc, przy czym wszystkie ostatnie warki idą na tydzień do dwóch na "lagerowanie" do temperatury ok 3-6°C, przez co w butelce mam zdecydowanie mniej osadu, więc także i drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Cierpliwości. Piwo dopiero po miesiącu leżakowania nabiera smaku a to jest minimalny okres leżakowania i za wysoka temp. leżakowania na dolniaka. Dolniaki to 2 -3 mce leżakowania to minimum. Może to kwestia gustu ale mi najbardziej smakowały pilsy zaraz po nagazowaniu. 2-3 tygodnie i niebo w gębie Z biegiem czasu zamiast zyskiwać to traciły na pełni smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Mam jeszcze pytanko, ale nie będę dodawał nowego tematu. Po nalaniu piwa piana była ładna, ale dość szybko znikała. Czy po dłuższym leżakowaniu piana będzie bardziej obfita? (piwo jest mocno nagazowane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Przyznam się, że po 2 miesiącach nie zaobserwowałem znaczącej poprawy w moim Polskim Ale (właśnie spijam ostatnią butelkę ), piwo nalewa się z ładną drobno/średniopęcherzykowatą pianą, które szybko redukuje się do 2-3 mm kożuszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokee Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 no to ja też podepnę się pod temat. Moje pszeniczne z ekstraktów (tak, wiem - ale nie mam warunków na zacier) po tygodniu fermentacji burzliwej (chyba jeszcze nie zakończonej bo dalej w rurce bulgoce) zeszło do 2oBL (z początkowych 13) czyli całkiem ładnie. Drożdże WB-06, temperatura fermentacji 20oC. Spróbowałem go właśnie przy sprawdzaniu stopnia odfermentowania i czuję drożdże (właściwie tylko drożdże, inne smaki praktycznie niewyczuwalne ) Czy czekać jeszcze, zlać na cichą i mieć nadzieję, że "wyjdzie na ludzi", czy to może jakaś infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Czy czekać jeszcze, zlać na cichą i mieć nadzieję, że "wyjdzie na ludzi", czy to może jakaś infekcja? Czekaj, aż fermentacja się zakończy. Nie sugeruj się smakiem zielonego piwa. To, co teraz wyczuwasz, w znikomym albo zerowym stopniu wyczuwalne będzie w piwie dojrzałym. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się