Skocz do zawartości

Twój najlepszy sposób na filtrację chmielin po gotowaniu


WiHuRa

Filtracja chmielin  

614 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Twój najlepszy sposób na filtrację chmielin po gotowaniu

    • Nie filtruje, osady wylewam
      59
    • Chmieliny zlewam do innego naczynia i czekam aż opadną
      47
    • Robię tylko wirhpool i dekantuje, resztę wylewam
      214
    • Filtruję przez sitko / podwójne sitko / lejek z sitkiem / pończochę
      160
    • Chmielę w muślinowej siatce (praktycznie brak chmielin po gotowaniu)
      49
    • Filtruję przez "zmywaki"
      19
    • Filtruję metalową siatką na kraniku (bazooka screen, hop stoper)
      34
    • Filtruję przez fałszywe dno
      5
    • Inny sposób (napisz jaki w temacie)
      27


Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, aszmyd napisał:

Whirflock na ostatnie 10 minut gotowania też daje zazwyczaj.

 

Patrząc na rodzaj osadu z Twojego zdjęcia - za duża dawka whirlfloca. Osadu jest wtedy zbyt dużo a taki osad jest zbyt luźny aby uformować stożek. 1/4 tabletki wystarczy na standardową 20-25l warkę.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, WiHuRa napisał:

 

Patrząc na rodzaj osadu z Twojego zdjęcia - za duża dawka whirlfloca. Osadu jest wtedy zbyt dużo a taki osad jest zbyt luźny aby uformować stożek. 1/4 tabletki wystarczy na standardową 20-25l warkę.

Ja dodaję po pół tabletki i tez tak u mnie wygląda, ale robię BIAB , i myślałem że dlategotyle tego mam.

Czyli jak dam 1/4 to będą grubsze farfocle i szybciej opadną?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Koora napisał:

Ja dodaję po pół tabletki i tez tak u mnie wygląda, ale robię BIAB , i myślałem że dlategotyle tego mam.

Czyli jak dam 1/4 to będą grubsze farfocle i szybciej opadną?

 

 

Nie. Mniejsza dawka to mniejsza ilość osadu. Charakter osadu zawsze jest taki sam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.