karol1000 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Kraj pochodzenia: Niemcy Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 6,9-7,5 % Średnia zawartość betakwasów: 7,3-7,9% Olejki ogółem: 0,8 ml /100 g chmielu Krótki opis: Wyrazista nuta melona miodowego i delikatne akcenty truskawkowe Pochodzenie: Cascade x osobnik męski z hodowli w Hül Edytowane 9 Października 2013 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Piłem ostatnio single hop na tym chmielu. Ciekawy, średnio-intensywny aromat melona, trochę może ogórka. Zupełnie inny charakter niż cytrusy. Truskawek nie czułem. Jeśli ktoś lubi bardzo melony, to będzie zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zrobiłem takiego "pół-roggena" z 25% zasypu żytniego. Na gorycz poszedł Magnum a na smak i aromat własnie Huell Melon. Piwko przyjemnie się pije, choć nie powala super owocowymi aromatami jak przy chmielach amerykańskich. Dobry chmiel dla "tradycjonalistów" dla których APy i AIPy to piwa "perfumowane", pomimo wyraźnego owocowo-melonowego aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Dałem 50 g do kwasu i jak dla mnie to miód wielokwiatowy i trochę ziół, jakby tytoń fajkowy i lukrecja, może gdzieś tam na autosugestii melon jest, ogólnie wrażenie bardzo "słodkie", nie wiem czy w piwie to fajne ale w kwasie jak najbardziej, na pewno do powtórki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chochlik Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 @dziedzicpruski w Twojej opinii pasowałby do braggota? Tak by podkręcić aromaty miodowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Godzinę temu, chochlik napisał: @dziedzicpruski w Twojej opinii pasowałby do braggota? Tak by podkręcić aromaty miodowe? Nie mam pojęcia,nie robię mocnych piw, takie coś musi dojrzeć, co zostanie z chmielenia na zimno po roku ,raczej niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 W planach mam white ipa z tym chmielem na kveikach. Mam nadzieję właśnie, że dużo odda melona i miodu od siebie ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Panowie zrobilem Ipe Single Hopa na tym chmielu, ale jeszcze fermentuje. Wiem ze to chmiel typowo do gorniakow, ale byc moze ma ktos z was doswiadczenia z tym chmielem w dolniakach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) On 12/31/2018 at 12:16 PM, Hanys93 said: Panowie zrobilem Ipe Single Hopa na tym chmielu, ale jeszcze fermentuje. Wiem ze to chmiel typowo do gorniakow, ale byc moze ma ktos z was doswiadczenia z tym chmielem w dolniakach? Hej, Jak wyszło? Mam akurat 200gr i myślę co by z tego zrobić. Edytowane 7 Lutego 2019 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) W dniu 7.02.2019 o 18:46, Jankasper napisał: Hej, Jak wyszło? Mam akurat 200gr i myślę co by z tego zrobić. Hej sorki ze dopiero teraz odpisuje ale nie zauwazylem wczesniej twojego posta. Powiem Ci tak, jak dla mnie zapach tego chmielu jest obledny ze az chce sie go zjesc. Moim zdaniem jako Single Hop srednio, w nastepnym gorniaku wrzucilem go az na 7 dni na zimno 2g na litr i tez mi srednio podchodzi. Na dolniaku zrezygnowalem nie chcialem ryzykowac. Nie jestem sensorykiem ale ten chmiel na zimno wprowadza przedewszystkim slodkosc, piwo jest mile w zapachu ale w smaku nuty owocowe sa srednio wyczuwalne. Musisz sie mocno postarac zeby tam jakiegos melona czy truskawke wyczuc. Na zimne chmielenie dobralbym jeszcze dodatkowy chmiel a moze nawet z 2 w zaleznosci od stylu zeby nieco wzbogacic bukiet aromatow. Moze Simcoe i Citra? Szczerze powiedziawszy sam mam jeszcze z 200g tego chmielu i nie mam pojecia co z nim zrobic. edit : Wlasnie zerknalem na post od dziedzicpruski ze probowal tego w kwasnym - moze to i niezly pomysl bo jak dla mnie ten chmiel wprowadza duzo slodyczy. Edytowane 12 Marca 2019 przez Hanys93 edit Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 W dniu 7.02.2019 o 18:46, Jankasper napisał: Hej, Jak wyszło? Mam akurat 200gr i myślę co by z tego zrobić. Dodalem go jeszcze na probe do Hefeweizena na flame out i dzis wlasnie go rozlewalem, powiem Ci ze zapowiada sie interesujaco - za tydzien podam Ci pierwsze szczegolne informacje jak wyszlo po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 5 hours ago, Hanys93 said: Dodalem go jeszcze na probe do Hefeweizena na flame out i dzis wlasnie go rozlewalem, powiem Ci ze zapowiada sie interesujaco - za tydzien podam Ci pierwsze szczegolne informacje jak wyszlo po refermentacji. o, to by była myśl. akurat doszły mi mauribrew weiss, to się idealnie zgra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 W dniu 16.03.2019 o 23:21, Jankasper napisał: o, to by była myśl. akurat doszły mi mauribrew weiss, to się idealnie zgra. Powiem Ci ze ciezko mi powiedziec bo warka mi przez te cholernej slabej jakosci platki pszeniczne taka slaba wyszla ze nie jestem w stanie nawet powiedziec jak wypadl ten chmiel.. Nastepna robiona na tych samych platkach pszenicznych wiec pewnie pojdzie tez w kanal. Na szczescie znalazlem inne konkretne zrodlo z fajnymi platkami. Ale tak czy siak przy Hefeweizenie nie bede juz wiecej eksperymentowal z platkami pszenicznymi tylko pozostane wierny stylowi, lepiej na tym wyjde Ale co do Hüll Melona to otworzylem teraz Ipe ktora chmielilem nim na zimno i smak sie dosyc fajnie ulozyl. Jest slodkawo ale bez przesady, czuc owoce fajnie, lekki posmak alkoholowy fajnie sie z tym komponuje. Ogolnie dosyc ciekawy chmiel, bede dzialal z nim cos dalej. A ty zrobiles co na nim w miedzyczasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) 14 minut temu, Hanys93 napisał: przez te cholernej slabej jakosci platki pszeniczne taka slaba wyszla A czym objawia się ta słabość płatków ? Edytowane 30 Marca 2019 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, dziedzicpruski napisał: A czym objawia się ta słabość płatków ? Jalowe w smaku, mocno zanieczyszczone innymi zbozami. Dodatkowo podejrzewam ze mialy cholernie wysoka zawartosc protein a bardzo niska cukrow. edit : Wpadl mi do glowy opis tych platkow - wyobraz sobie ze zalewasz wrzatkiem platki pszeniczne o jakosci paszy dla bydla, nastepnie chlodzisz i zadajesz drozdzy Hefeweizenowych. Tak mniej wiecej ten wytwor smakuje Edytowane 30 Marca 2019 przez Hanys93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 E,tam raczej coś spieprzyłeś, jak dałeś zamiast pszennego słodu płatki pszenne które są nie stęchłe, śmierdzące, czy zapleśniałe to powinno wyjść normalne , dobre piwo, pszenica paszowa pewnie wiele ni różni się od konsumpcyjnej . Ale dałeś do tego jakiś słód czynny enzymatyczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Bylo 50 % Pilsa i dluzej zacieralem. No nic trudno, zdarza sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 No bywa ,ostatnio też miałem 3 porażki w dziedzinie pszenne niemieckie, użyłem sztandarowych drożdży 3068 i 3 piwa wyszły nijakie, podobne do siebie, da się pić ale beż przyjemność, teraz wróciłem do gwoździ o bananów na których miałem 2letnie pasmo powodzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) U mnie melon ładnie wyczuwalny ale szybko się ulatnia, 5 tyg po zabutelkowaniu już dużo słabszy aromat. W smaku właśnie fajnie słodkie. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 No to użyłem z 2017 melona i mandaryny (po 50g) do kwasu żytniego jasnego i po 2 dniach od rozlewu jest bardzo fajne, cały czas b.słodkie aromaty, tym razem kojarzy mi się z suszoną figą, pewnie się jeszcze zmieni bo młode bardzo, ale do piwa to bym tego nie dał, wydawałoby mi się bardzo duszące, mdłe, z kwasem dobrze się łączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 No Melon i Mandaryna to chyba maja typowo potencjal do kwasnawych piw. Mandaryna to jeszcze w mniejszych ilosciach do innych piw sie nadaje, ale Melon to nie za bardzo. Mam nadzieje ze komus sie uda cos tym Melonem nachmielic bo za kwasnymi nie przepadam, ale moje zapasy tego chmielu do tego czasu raczej powedruja do smietnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Użyłem póki co 100g 2018 razem z 70g Iungi do chmielenia na zimno bruta i póki co porażka, aromat jest ale bardzo słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Niestety proba ataku Niemcow na amerykanskie chmiele chyba srednio sie udala. Z tego co slyszalem z tych Niemieckich nowofalowek Arianna jest ciekawa, jeszcze nie probowalem ale zakupilem sadzonke, wiec bedzie z wlasnej hodowli. Gdzies za 2 tygodnie w koncu sprobuje zrobionego Hellesa na Hallertau Blanc - tego krzaka tez kupilem mam nadzieje ze sie nie zawiode jak na Melonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 1 godzinę temu, Hanys93 napisał: Niestety proba ataku Niemcow na amerykanskie chmiele chyba srednio sie udala Ja tam wierzę w Niemcy, a najbardziej Francję, przynajmniej nie takie mono jak ameryka, no i jeszcze wyzwanie w Polszy kupić rzeczywiście dobry chmiel a nie jakieś odpady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 No to takie uzupełnienie,z 2018 super chmiel do kwasu, prawie identyczny jak Oktawia z 2019, daje odczucie gęstości,słodyczy,wypełnienia,pachnie płatkami różny ,mam jeszcze z 2019 ale nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się