Yanek Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 lubię trochę kwaśniejsze takie dżemiki Spróbuj zrobić na mirabelkach,( jeszcze powinny być na drzewach ) wychodzi genialny w smaku. Zrobiłem litr przetartych mirabelek i 80/gr blendowanego habanero i w takich proporcjach zjadają wszyscy czyli ostrośc dla małych dziewczynek. Dzisiaj będzie 200 gr na litr i jak wystarczy czasu to drugi jeszcze ostrzejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 lubię trochę kwaśniejsze takie dżemiki Spróbuj zrobić na mirabelkach,( jeszcze powinny być na drzewach ) wychodzi genialny w smaku. Zrobiłem litr przetartych mirabelek i 80/gr blendowanego habanero i w takich proporcjach zjadają wszyscy czyli ostrośc dla małych dziewczynek. Dzisiaj będzie 200 gr na litr i jak wystarczy czasu to drugi jeszcze ostrzejszy. Kurde, a moja mirabelka w tym roku ma przestój akurat śliwek - nie zakwitła. Poszukam gdzieś indziej jak będzie czas, jak nie to ten kwasek użyje. Zadziwiają mnie te ilości habanero... Dla mnie chyba jeszcze za mocne by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Dodawałem po 20 gr w czasie gotowania, przy 80 przestałem bo było już bardzo ostre. Po tygodniu okazało się że jest całkiem przyzwoite. Habanero dodawałem bez nasion. Mam jeszcze trzy litry kiszonego habanero i szukam sprawdzonego przepisu na jakiś sos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_P. Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Mam jeszcze trzy litry kiszonego habanero i szukam sprawdzonego przepisu na jakiś sos. Polecam poszukać w internecie pod hasłem "sriracha fermented". Zrobiłem na bazie fermentowanych papryk (skala kilkadziesiąt tysięcy, kilkaset oraz ponad milion) sporo wariacji tego sosu: tradycyjny czysty, ze śliwkami, z mango, z gruszkami, z pomidorami. Resztki z papryk jakie zostały po przetarciu zużylem do dżemów, chutney itp., a część całych jalapeno, serano, Habanero zapasteryzowalem dodając wczsniej octu, żeby podać na stół jako zagrychy. Kiszone chili jest świetne do Wszystkiego także polecam być kreatywnym. Dodawałem po 20 gr w czasie gotowania, przy 80 przestałem bo było już bardzo ostre. Po tygodniu okazało się że jest całkiem przyzwoite. Habanero dodawałem bez nasion. Mam jeszcze trzy litry kiszonego habanero i szukam sprawdzonego przepisu na jakiś sos. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Namówiliście Panowie. W tym tygodniu robię dżemik na carolina repaer, black butlah i kilku innych. Taki pod 1 MLN SHU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Dzisiaj zrobiłem podwójną porcję dżemiku dodałem dodatkowo sól i octu winnego jabłkowego, efekt super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ile wychodzi tego dżemu, z przepisu kentaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Zależy ile wody zredukujesz, mi w tym roku wyszło ok. 3L BeerGrill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Dziś dzień masakrowania oparami kapsaicyny Czerwona i czekoladowa habanero poszła do gara, ale zamiast słodkiej pomidorowej pieczona dynia. dla osłody, plus taki że nie trzeba zagęszczać żelfixem. Smak jest przedni. Z rozpędu zblendowałem słój kiszonej red saviny, będzie sosik do kropienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Cześć. Jakiś czas temu znalazłem taki przepis: 1 tabliczka czekolady 2 pomarańcze 1 bhut jolokia (w moim przypadku bhut jolokia strain) Z pomarańczy wyciskamy sok do garnka, lekko podgrzewamy i dodajemy czekoladę i ją rozpuszczamy. W międzyczasie drobno siekamy papryczkę, można też przepuścić przez praskę. Paprykę dodajemy do czekolady z pomarańczą, mieszamy i przelewamy do słoiczka. Dla lepszej konsystencji po ochłodzeniu słoik wkładamy do lodówki. Jak dla mnie istna rewelacja. Pasuje do krakersów, herbatników, gofrów. Nie spodziewałem się takiego efektu. Zamiast bhuta można dodać ze 2-3 habanero, ewentualnie coś 1mln SHU +. wg uznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się