coder Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Ja lubię Munich Lagery. Warzę już na nich 3 lub 4 sezon i są super. Są' date=' są. Chyba pół Bambergu na nich jedzie, takie mam odczucia smakowe.[/quote'] Czytałem, że ten szczep nie ma zastosowania w przemyśle, ze względu na dużą produkcję diacetylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Czytałem, że ten szczep nie ma zastosowania w przemyśle, ze względu na dużą produkcję diacetylu W przemyśle może tak, ale w tych małych browarkach bamberdzkich czemu nie. Oczywiście moge sie mylić, ale takie mam odczucia smakowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Ja na nich warzę piwa ciemne, koźlaki, portery, i inne ciemnopodobne. Warzyłem na nich pilsa tylko jednego bo mi to nie odpowiada. Ktoś na forum napisał, że są dobre do pilsa, ale stwierdziłem, że to pomyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Warzyłem na nich pilsa tylko jednego bo mi to nie odpowiada. Ktoś na forum napisał, że są dobre do pilsa, ale stwierdziłem, że to pomyłka. To spróbuj moje nr 65. Uwaga może wylatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Jeszcze nie kosztowałem piwa 65 , ale piłem wczoraj piwo nr 68. Opinia bardzo pochlebna, pianka, zapach ok. , ale w smaku coś mi przeszkadza. nie wiem co, ale tego nie pwoinno być w takim piwie. Był to wg mnie pils, ale ? właśnie może też na Munich Lagerach. A tak przy okazji to Ci napiszę, że to moje 138 pils jako jedyny był na tych właśnie drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Jeszcze nie kosztowałem piwa 65 , ale piłem wczoraj piwo nr 68. Opinia bardzo pochlebna, pianka, zapach ok. , ale w smaku coś mi przeszkadza. nie wiem co, ale tego nie pwoinno być w takim piwie. Był to wg mnie pils, ale ? właśnie może też na Munich Lagerach.A tak przy okazji to Ci napiszę, że to moje 138 pils jako jedyny był na tych właśnie drożdżach. To był Helles, nooo, cos ma takiego. Ale już drożdże były zmęczone więc może dlatego. Tak, Munichy, cały sezon lagerowy jechałem na nich. Co do 138 to juz sam nie wiem. Przedyskutujemy to w Żywcu. Jeżeli mieliśmy podobny zasyp, drożdze, a wyszły całkowicie inne piwa to musi byc "wina" wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Kranówa. Przepisy wyślę Ci na email. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Kranówa. Kranówa, kranówie nie równa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 I znów otrzymałem parę piw więc i je wrzucę: Browar Wena - warka 111 Kolor ciemnobrązowy, piwo klarowne. Piana trwała, drobno-pęcherzykowa, gęsta, kremowa i utrzymująca się, pozostająca na szkle. Zapach karmelowy, trochę drożdżowy. Smak słodowo-karmelowy z dobrze scharmonizowaną goryczką. Kolejny bardzo smaczny ciemniak. Dzięki! No to i ja swoje 3 grosze do tej warki. Co do piany całkowicie się zgadzam. Piana naprawdę wzorowa, oblepia szkło aż miło patrzeć. Kolor moim zdaniem jednak mocno wpada w czerwień, nazwałbym go raczej ciemno czerwonym niż brązowym. Zapach, i tu też mam inne wrażenia: słodowy owszem ale ten drugi składnik dominujący w aromacie wydaje mi się nie karmelowy ale miodowy. Podobnie w smaku czuć tę miodowość, jest ona jednak wytrawna i słodyczy w smaku jest mało, za to dawka goryczki jest potężna i to ona tu dominuje. Piwo jest wyraźnie wytrawne. Poza tym smak jest wręcz niezwykle czysty. Wysokie nasycenie i lekkość tego piwo daje mu dużą rześkość, doskonałe na upał. Pytanie do piwowara: użyłeś miodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 (edytowane) # 129 Pomroczne Ciemne.13,8°Blg, 5,5% alk. Kolor piwa - czarny, pod światło widać że klarowne. Piana - trwała, średnio-pęcherzykowa, kremowa. Zapach słodowy (tu karmelowe, lekko palone, chyba od słodu żywickiego) Smak również słodowy, karmelowy, lekko nachmielony. Ogólnie to super piwo. Smakowite, pijalne i bez wad. Mam właśnie przyjemność pić to piwo. Bardzo dobre, jak napisał Pieron. Nasycenie duże ale piana średnio trwała, po 2-3 minutach pozostawia tylko kożuszek. Zapach słodowy z nutami karmelu, toffi. Smak słodki acz nie za bardzo, goryczka minimalna. Finisz zdecydowanie słodki. Bardzo dobre, czyste w smaku (u Weny to chyba standard) piwo. Edytowane 15 Maja 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 WARKA 111 - tam nie było miodu. Teraz nie mam przy sobie notatek więc nie napiszę co tam było, ale piwo ma conajmniej 1,5 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 WARKA 111 - tam nie było miodu. Teraz nie mam przy sobie notatek więc nie napiszę co tam było, ale piwo ma conajmniej 1,5 roku. O! No to ciekawe, bo moim zdaniem dość wyraźnie było czuć smak podobny jaki daje dodatek miodu. Dziwne, że wiek piwa nie wpłynął na złagodzenie goryczki, która moim zdaniem jest dominująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Wydaje się że to sprawa zacierania i warzenia sprawia że wyczuwamy miód (nawet i samej fermentacji). Również miałem parę takich piw. Co ciekawe po burzliwej a jeszcze bardziej po cichej smakowo było nieciekawie, a po dwóch miesiącach w butelkach rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Wg mnie posmak i zapach miodu to efekt długiego leżakowania (starzenia) piwa (dotyczy oczywiście piw bez dodatku miodu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Warka 156 Munich Hellas, Kolor jasny, słomkowy, nasycenie spore, piana wysoka, dość trwała, po kilku minutach zamienia się w gęsty kożuszek. W zapachu na pierwszym planie słód oraz nieco aromatu chmielu. Smak delikatny, lekko słodki z goryczka niezbyt intensywną wyczuwalną głownie na finiszu jest też w smaku słód i ślad diacetylu. Bardzo dobre delikatne piwo, czyste w smaku. Widać, że Wena ma warunki do robienia dobrych piw i wie jak z nich korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Tego śladu diacetylu nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Tego śladu diacetylu nie powinno być. Ale to jest naprawdę ślad, nawet śladzik Pewno za 2-3 tygodnie nie pozostanie nawet on. Jakie to drożdże były? Chyba nie Munich Lagery? Te podobno robią go mnóstwo... a chyba dedykowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Drożdże pilsner urqell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Browar Wena - warka 142 Munich Dunkiel Kolor ciemno brązowo-czerwony. Nagazowanie dość spore, piana wysoka, średniotrwała redukuje się do 2mm kożucha, oblepia ścianki naczynia. W zapachu dominuje słód i nutki czekoladowe. Chmielu podobnie jak diacetylu i estrów brak. Smak słodki, czekoladowy, trochę toffi, goryczka wyczuwalna na finiszu i utrzymuje się o dziwo dość długo (dłużej niż słodowa słodycz dominująca na początku). Każdy łyk zaczyna się od słodyczy a kończy goryczką zachęcającą do kolejnego łyka. Bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Niestety wycofane z konkursu. To było piwo, które miało pokonać Twoje najlepsze w konkursie. Może następnym razem się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Niestety wycofane z konkursu. To było piwo, które miało pokonać Twoje najlepsze w konkursie. Może następnym razem się uda. Pozostaje niedosyt, bo niby wygrałem ale .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Browar Wena # Warka 138 Pils Kolor bursztynowy, klarowne. Piana nietrwała (bardzo szybko opadła) ale utrzymująca się cienka warstwa do końca, drobno-pęcherzykowa. Zapach bardzo przyjemny słodowo-chmelowy. Smak podobnie, scharmonizowany. Bardzo smaczny pils - dzięki. Duże psyk. Piana niezbyt duża, z początku gęsta, przechodząca w strukturalną z małym dywanikiem na końcu. Oblepia szkło. Kolor jasny bursztynowy. Aromat bardzo słodowy, wręcz słodki z nutą szlachetnego chmielu. Smak pełny, słodowy, a delikatną goryczką. Dobrze zbalansowane. Przy mocnym wysyceniu nuta goryczki pozostaje w ustach, ale nie nachalnie. Bardzo dobry ogródkowy pils na późne popołudnie najdłuższego dnia w roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jejski to Twój pies ? Kiedyś miałem podobnego dobrze go wspominam, mądra była suczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 piekny pils i jego piana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Chyba zostały mi tylko 2 butelki, ale mam inne równie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się