Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

# 40 - Plum -  warzone 02.03.2016

 

Robust Porter

Zakładane - 14l ,   16,5  blg ,  43 IBU,     6,6 % ABV,    69 EBC


Zasyp:

- Pale Malt Soufflet - 3 kg
- Monachijski - 1,2 kg

- Karmelowy 300 - 0,30 kg

- Karmelowy Czerwony - 0,30 kg

- Melanoidynowy - 0,30 kg

- Black - 0,21 kg

- Czekoladowy - 0,21 kg

 

 

Niesłodowane:

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,48 kg

 


Dodatki:

- gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka

- śliwka wędzona suszona - 30 dag - @15

 

Zacieranie:

- 60`-66 -> 65,5 °C

 

Gotowanie - 60`



Chmielenie:
 

25 g - Iunga - @ 60

22 g - Iunga - @ 15

 


Drożdże:
Gęstwa Yeast Bay - Vermont Ale, zadane w temp 17°C w dniu 02.03.2016 i przeniesione w temp 17°C w dniu 02.03.2016

Po wysłodzeniu otrzymałem 16 l 
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 14,5 l 17 blg 

 

 

............2016 - przelane na cichą          bez cichej

01.04.2016 - rozlane z syropem z cukru 81 g. Zakładane nagazowanie 2,3 v/ v. 

Wyszło 29 x 0,5l

 

Zeszło do 2 blg co daje mu 7,8 % alk


Komentarz:

Edytowane przez Serpiente
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 41 -  Pierwszy dolniak    -  warzone 02.03.2016

 

 Porter

Zakładane - 12l ,   16,5  blg ,   43 IBU,    6,5 % ABV,    69 EBC


Zasyp:

 

- Pale Malt Soufflet - 2,33 kg
- Monachijski - 0,90 kg

- Karmelowy 300 - 0,23 kg

- Karmelowy Czerwony - 0,23 kg

- Melanoidynowy - 0,23 kg

- Black - 0,16 kg

- Czekoladowy - 0,16 kg

 

 

Niesłodowane:

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,32 kg

 


Dodatki:

- gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka

 

Zacieranie:

- 60`-66 -> 65,5 °C

 

Gotowanie - 60`



Chmielenie:
 

25 g - Iunga - @ 60

22 g - Iunga - @ 15

 


Drożdże:
Gęstwa Bawarian Lager, zadane w temp 14°C w dniu 02.03.2016 i przeniesione w temp 8°C w dniu 02.03.2016

Po wysłodzeniu otrzymałem 14 l 
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 12 l 17,5 blg 

 

 

............2016 - przelane na cichą - bez cichej

21.04.2016 - rozlane z syropem z cukru ? ( nie pamiętam bo nie zapisałem od razu) g. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. 

Wyszło 24 x 0,5 l.

 

Zeszło do 3 blg co daje mu 7,5% alk


Komentarz:

Edytowane przez Serpiente
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

21.04 do butelek poszła warka 41.

Zabutelkowałem też część pozostawioną z warki 32

 

30.09.2015 - do pozostawionego 5l piwa zaszczepionego Oud Bruin powędrował 1 kg aronii. Nie odkażałem tylko mroziłem przez rok i teraz dodałem.

 

Wyszło mocno kwaśne :) i o mocnych aromatach winnych. Po tygodniu, testowa butelka bardzo mi posmakowała. Żal że tylko parę litrów zrobiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

# 42 - Double Rye IPA  -  warzone 30.12.2016

 

 Imperial IPA

Zakładane - 21l , 17,5blg , 104 IBU,  8,5 % ABV, 


Zasyp:

 

- Pale Malt Stzregom - 5 kg

- Carahell - 0,5 kg

 

Niesłodowane:

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,7 kg
- płatki żytnie błyskawiczne - 1,2 kg
- cukier - 1 kg

 


Dodatki:

- gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka
- kwas mlekowy do zacierania - 0,5 ml

 

Zacieranie:

- 65,5 -> 64 °C

 

Gotowanie - 60`



Chmielenie:
 

30 g - Iunga - FWH

50 g - Columbus - FWH
50 g - Nelson Sauvin - @ 5

50 g - Columbus - @ 0

Na zimno:

30 g - Motueka (szyszka)
50 g - Simcoe

 

 


Drożdże:
Uwodnione US-04, zadane w temp 17°C w dniu 30.12.2016 i przeniesione w temp 14°C w dniu 30.12.2016

Po wysłodzeniu otrzymałem 26 l 
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 23 l   20,5 blg 

Dolałem 1,5 l wody.

 

 

 

13.01.2017 - 22 l przelane na cichą

10.02.2017 - 16 l rozlane z syropem z cukru 68g. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. 

Wyszło32 x 0,5 l i 1x 0,33l

 

Zeszło do 4 blg co daje mu 8,3 % alk

FFT zszedł do 4 blg


Komentarz:
Po dosyć długiej przerwie w warzeniu, dziś uczyniłem ostatnią warkę w tym roku. Czasu mało więc nie było kiedy, a że teraz troszkę luźniej w biznesach to aż się prosiła :)

Chmiele dosyć fajnie osiadły po 2 dniowym pobycie na mrozie.

 

6 l pozostało na przedłużonej "cichej". Dostało trochę "zielonego" i zobaczymy jak eksperyment się uda :)

Edytowane przez Serpiente
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

# 43  -  " Toxicity " -  warzone  04.02.2017

 

Rye Carob Stout

Zakładane - 25 l , 14 blg , 32  IBU,  5,6 %  ABV,  61,5 EBC


Zasyp:

- Pale Malt Soufflet - 5 kg
- Karmelowy 300 -  0,94 kg
- Carafa II - 0,20 kg

 

 

Niesłodowane:

 

- Jęczmień palony - 0,45 kg

- Płatki żytnie błyskawiczne - 0,40 kg

- Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg


Dodatki:

- gips piwowarski do zacierania - 1 tsp

- mech irlandzki - 1 tsp - 10 min

- Carob  - 0,25 kg - 15 min

 

Zacieranie:

- 80`-67 -> 65 °C

 

Gotowanie - 60`



Chmielenie:
 

21 g - Simcoe (szyszka) - @ FWH

10 g - Motueka (szyszka) - @ 30


Drożdże:
Gęstwa S-04, zadane w temp 16°C w dniu 04.02.2017 i przeniesione w temp 17°C w dniu 04.02.2017


Wiadro 1 - ( 11 l) tak jak w projekcie

Wiadro 2 - (10,5 l) dodanie płatki dębowe moczone 1 rok w Bourbonie



Po wysłodzeniu otrzymałem 28 l 
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 22 l 17 blg 

 

FFT zszedł do 4 blg

 

 

............2017 - przelane na cichą  bez cichej

Wiadro 1
07.03.2017 - rozlane z syropem z cukru. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. 

Wyszło 22 x 0,5 l 

 

Zeszło do 3 blg co daje mu 8,7 % alk

 

 

Wiadro 2
07.03.2017 - rozlane z syropem z cukru. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. 

Wyszło 20 x 0,5 l 

 

Zeszło do 3.5 blg co daje mu 6,9 % alk

 

 



Komentarz:

https://youtu.be/vYPVwGm2pnQ

 

Edytowane przez Serpiente
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.