Serpiente Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) # 40 - Plum - warzone 02.03.2016 Robust PorterZakładane - 14l , 16,5 blg , 43 IBU, 6,6 % ABV, 69 EBCZasyp: - Pale Malt Soufflet - 3 kg- Monachijski - 1,2 kg - Karmelowy 300 - 0,30 kg - Karmelowy Czerwony - 0,30 kg - Melanoidynowy - 0,30 kg - Black - 0,21 kg - Czekoladowy - 0,21 kg Niesłodowane: - płatki owsiane błyskawiczne - 0,48 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka - śliwka wędzona suszona - 30 dag - @15 Zacieranie:- 60`-66 -> 65,5 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 25 g - Iunga - @ 60 22 g - Iunga - @ 15 Drożdże:Gęstwa Yeast Bay - Vermont Ale, zadane w temp 17°C w dniu 02.03.2016 i przeniesione w temp 17°C w dniu 02.03.2016Po wysłodzeniu otrzymałem 16 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 14,5 l 17 blg ............2016 - przelane na cichą bez cichej01.04.2016 - rozlane z syropem z cukru 81 g. Zakładane nagazowanie 2,3 v/ v. Wyszło 29 x 0,5l Zeszło do 2 blg co daje mu 7,8 % alkKomentarz: Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) # 41 - Pierwszy dolniak - warzone 02.03.2016 PorterZakładane - 12l , 16,5 blg , 43 IBU, 6,5 % ABV, 69 EBCZasyp: - Pale Malt Soufflet - 2,33 kg- Monachijski - 0,90 kg - Karmelowy 300 - 0,23 kg - Karmelowy Czerwony - 0,23 kg - Melanoidynowy - 0,23 kg - Black - 0,16 kg - Czekoladowy - 0,16 kg Niesłodowane: - płatki owsiane błyskawiczne - 0,32 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka Zacieranie:- 60`-66 -> 65,5 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 25 g - Iunga - @ 60 22 g - Iunga - @ 15 Drożdże:Gęstwa Bawarian Lager, zadane w temp 14°C w dniu 02.03.2016 i przeniesione w temp 8°C w dniu 02.03.2016Po wysłodzeniu otrzymałem 14 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 12 l 17,5 blg ............2016 - przelane na cichą - bez cichej21.04.2016 - rozlane z syropem z cukru ? ( nie pamiętam bo nie zapisałem od razu) g. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. Wyszło 24 x 0,5 l. Zeszło do 3 blg co daje mu 7,5% alkKomentarz: Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Warki 39 i 40 poszły w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 21.04 do butelek poszła warka 41. Zabutelkowałem też część pozostawioną z warki 32 30.09.2015 - do pozostawionego 5l piwa zaszczepionego Oud Bruin powędrował 1 kg aronii. Nie odkażałem tylko mroziłem przez rok i teraz dodałem. Wyszło mocno kwaśne i o mocnych aromatach winnych. Po tygodniu, testowa butelka bardzo mi posmakowała. Żal że tylko parę litrów zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) # 42 - Double Rye IPA - warzone 30.12.2016 Imperial IPAZakładane - 21l , 17,5blg , 104 IBU, 8,5 % ABV, Zasyp: - Pale Malt Stzregom - 5 kg - Carahell - 0,5 kg Niesłodowane: - płatki owsiane błyskawiczne - 0,7 kg- płatki żytnie błyskawiczne - 1,2 kg- cukier - 1 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka- kwas mlekowy do zacierania - 0,5 ml Zacieranie:- 65,5 -> 64 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 30 g - Iunga - FWH 50 g - Columbus - FWH50 g - Nelson Sauvin - @ 5 50 g - Columbus - @ 0Na zimno: 30 g - Motueka (szyszka)50 g - Simcoe Drożdże:Uwodnione US-04, zadane w temp 17°C w dniu 30.12.2016 i przeniesione w temp 14°C w dniu 30.12.2016Po wysłodzeniu otrzymałem 26 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 23 l 20,5 blg Dolałem 1,5 l wody. 13.01.2017 - 22 l przelane na cichą10.02.2017 - 16 l rozlane z syropem z cukru 68g. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. Wyszło32 x 0,5 l i 1x 0,33l Zeszło do 4 blg co daje mu 8,3 % alkFFT zszedł do 4 blg Komentarz:Po dosyć długiej przerwie w warzeniu, dziś uczyniłem ostatnią warkę w tym roku. Czasu mało więc nie było kiedy, a że teraz troszkę luźniej w biznesach to aż się prosiła Chmiele dosyć fajnie osiadły po 2 dniowym pobycie na mrozie. 6 l pozostało na przedłużonej "cichej". Dostało trochę "zielonego" i zobaczymy jak eksperyment się uda Edytowane 19 Marca 2017 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 # 42 zlana na cichą. Dosyć wyraźna goryczka, wyczuwalne żytnie akcenty. Zapowiada się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 # 42 - Simcoe poszedł na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) # 43 - " Toxicity " - warzone 04.02.2017 Rye Carob StoutZakładane - 25 l , 14 blg , 32 IBU, 5,6 % ABV, 61,5 EBCZasyp: - Pale Malt Soufflet - 5 kg- Karmelowy 300 - 0,94 kg- Carafa II - 0,20 kg Niesłodowane: - Jęczmień palony - 0,45 kg - Płatki żytnie błyskawiczne - 0,40 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 tsp - mech irlandzki - 1 tsp - 10 min - Carob - 0,25 kg - 15 min Zacieranie:- 80`-67 -> 65 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 21 g - Simcoe (szyszka) - @ FWH 10 g - Motueka (szyszka) - @ 30 Drożdże:Gęstwa S-04, zadane w temp 16°C w dniu 04.02.2017 i przeniesione w temp 17°C w dniu 04.02.2017Wiadro 1 - ( 11 l) tak jak w projekcieWiadro 2 - (10,5 l) dodanie płatki dębowe moczone 1 rok w Bourbonie Po wysłodzeniu otrzymałem 28 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 22 l 17 blg FFT zszedł do 4 blg ............2017 - przelane na cichą bez cichejWiadro 107.03.2017 - rozlane z syropem z cukru. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. Wyszło 22 x 0,5 l Zeszło do 3 blg co daje mu 8,7 % alk Wiadro 207.03.2017 - rozlane z syropem z cukru. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. Wyszło 20 x 0,5 l Zeszło do 3.5 blg co daje mu 6,9 % alk Komentarz:https://youtu.be/vYPVwGm2pnQ Edytowane 10 Marca 2017 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 #42 - Motueka poszedł na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 # 42 - Część tj. 16 l poszło w butelki. Pozostałe 6 l dostało liście "specyfiku" żeby wyekstrahowało się co potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 # 43- " Toxicity " w dniu 7.03 poszło w butelki. Carob sprawdził się wyśmienicie. Bardzo fajne aromaty czekolady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) # Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) # Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się