kishar Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Jako, że posmakowało mi to piwko postanowiłem uwarzyć jego klona. Pogrzebałem trochę w necie i udało mi się znaleźć trochę informacji na temat składu surowcowego. Przepis na 20 litrów piwa. 5 kg słodu pilzneńskiego. 0,5 kg karmelowego ciemnego 200-400 EBC 0,5 kg pszenicznego 0,2 kg czekoladowego ciemnego 30-40 g chmielu Hallertau do tego przyprawy w postaci 20 g curacao, 20 g kolendry oraz 20 g anyżu gwiaździstego - proporcje przypraw są moim pomysłem najbardziej zastanawiam się nad anyżem nigdy go nie stosowałem i jest kwestia czy nie jest go może za dużo. Zacieranie : 55 °C - 30 min. 64 °C - 90 min. 78 °C - filtracja Gotowanie 60 minut Na początku 15 g chmielu, reszta w 10 minucie. Co do przypraw zamierzam dodać je na 10 minut przed końcem gotowania. Jeżeli macie jakieś pomysły czy uwagi to piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Połowa badianu jeśli już, albo 15g pospolitego, na stronach piszą, że piwo zawiera właśnie pospolity, o kolendrze też była wzmianka, ale o pomarańczy już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 trochę słaby ten dubbel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Trochę słaby??? A drożdże zamierzam użyć Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Craft Series. A co do anyżu to niestety nie wiem czy jest on pospolity czy też jakiś inny gatunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 no, z 5,5kg ile blg otrzymasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) A co do anyżu to niestety nie wiem czy jest on pospolity czy też jakiś inny gatunek. Napisałeś, że gwiaździsty, więc badian, nie pospolity. Badianu użyj 10g maks. Są trzy rodzaj anyżu-anyż pospolity-Pimpinella anisum, anyż gwiazdkowaty/gwiaździsty/badian-Illicium verum (właśnie w charakterystycznych gwiazdkach) i też w gwiazdkach, ale nie dla ludzi anyż japoński Illicium japonicum/anisatum/religiosum. Wg tego, co jest w necie, Ciebie powinien li tylko interesować anyż pospolity (najlepiej egipski, turecki, libański, hiszpański, syryjski). Anyż możesz z powodzeniem zastępować badianem, ale dlatego trzeba go dawać mniej; to samo tyczy się koprów-włoskiego, prowansalskiego i florenckiego. Lukrecja imituje anyż, ale nie daje takich właściwości, poza tym to inna bajka. Do Dubbla mu brakuje też cukru trzcinowego (demarara) i kandyzowanego. Stąd będzie też większe blg. Edytowane 19 Października 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 no, z 5,5kg ile blg otrzymasz? 16,5 bez dodatku cukru osiągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 No a dubbel jest między 15-18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 no, z 5,5kg ile blg otrzymasz? 16,5 bez dodatku cukru osiągnie. U mnie tyle nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 U mnie tyle nie wychodzi U mnie też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 proponuje zapoznac sie ze sprawdzonymi recepturami na dubla z wiki. z mniejszym zasypem do osiagniecia zadany baling. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Jak się źle liczy to i nie wychodzi, niepełnosprawność liczeniowa, rzecz nabyta, koniec, fiume, kropka, kwita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 proponuje zapoznac sie ze sprawdzonymi recepturami na dubla z wiki. z mniejszym zasypem do osiagniecia zadany baling. Też proponuje wtedy zobaczysz, że w każdej z nich jest po 05kg cukru. Jak się źle liczy to i nie wychodzi, niepełnosprawność liczeniowa, rzecz nabyta, koniec, fiume, kropka, kwita. A wpadło ci go głowy, że ktoś może znać swoją warzelnię i wie z jakiej ilości słodu jaki wychodzi mu ekstrakt. Niczego nie liczę, nie przeliczam i nie używam kalkulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) A co ma do tego warzelnia? Ty masz mieć we krwi ile Ci wyjdzie raczej, Prezes ma rację-po 500g cukru albo nic, bez podbicia stąd czy zowąd co nie są duble tylko jakieś wasze buble, aipy srajpy i inne pseudopiwa. Edytowane 19 Października 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Dubbel zgody: 21 litrów, blg 16,5, z 4,5 kg słodu podstawowego (i karmelowe) + 250 g cukru dubbel staśka: 25 litrów, blg 16, z 4,65 kg słodu podstawowego (i karmelowe) + 500 g cukru dubbel kishara: 20 litrów, blg 16,5, z 5 kg słodu podstawowego (z pszenicznym 5,5 kg). Dla mnie jest to realne. A jak doda cukru 250 g to spokojnie te 16,5 przekroczy. Edytowane 19 Października 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Piwo właśnie się filtruje i zamierzam dodać jednak tak ze 400 g cukru trzcinowego no i 10 g badianu. I zobaczymy ile osiągnie blg ale stawiałbym że 17 będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Zmierz i zrelacjonuj. 17 może być. Chętnie skosztuję, lepiej doradzać niż przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 A wpadło ci go głowy, że ktoś może znać swoją warzelnię i wie z jakiej ilości słodu jaki wychodzi mu ekstrakt. Niczego nie liczę, nie przeliczam i nie używam kalkulatorów. Właśnie to samo chciałem napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 A co ma do tego warzelnia? Ty masz mieć we krwi ile Ci wyjdzie raczej, Prezes ma rację-po 500g cukru albo nic, bez podbicia stąd czy zowąd co nie są duble tylko jakieś wasze buble, aipy srajpy i inne pseudopiwa. bełkot, sorry. Piłeś, nie pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Zmierz i zrelacjonuj. 17 może być. Chętnie skosztuję, lepiej doradzać niż przeszkadzać. A więc tak piwa wyszło mi prawie 22 litry i ma ono akurat 17 blg więc jestem zadowolony z rezultatu,a i tak jak pisałem dałem 400 g cukru trzcinowego. Jak będzie taka możliwość to na pewno znajdzie się jakaś butelka do zdegustowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się