Kamill Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Proszę o przyjrzenie się recepturze i informację co można by zmienić. Przepis poniższy jest zlepką różnych dostępnych w necie oraz trochę własnej modyfikacji Brzeczka docelowa 28l Słody: Słód pilzneński 3kg Słód Monachijski 1kg Pale ale 3kg karmelowy ciemny 0,25 kg EBC 600 czekoladowy 0,2 kg EBC 1200 drożdze T-58 (górna fermentacja) chmiel marynka 20g na 60 min lubelski 20g na 10 min dodatkowo na ostanie 10 min gotowania: mech irlandzki cynamon 40 g gałka muszkatołowa 1,5 łyżki dużej anyż 10g goździki 15szt kardamon 1,5 łyżki skórki pomarańczy z 2 szt skorka z cytryny z 2 szt fermentacja burzliwa 7 dni cicha 10 dni cukier 3 g na butelkę z kalkulatorów wychodzi mi BLG 16 , IBU 13, alk 6,5 %, EBC 58 Pytnia: a)jak z proporcjami ? b) mech irlandzki stosować czy nie i kiedy? c) drożdże na opakowaniu jest napisane , że na 20 l czy na 28 l dadzą radę ? d) skórki z pomarańczy i cytryny wysuszone czy świeże (głupie pytanie bo pewnie wysuszone mają być ) e)nie za niskie IBU (niechcę żeby się smak przypraw zgubił dlatego takie proporcje dałem) f)refermntacja rozpocznie się około 10 listopada czy na 20 grudnia piwo będzie już pijalne g)cukier 3 g na butelkę? h) goździki całe wrzucać czy czubeczki oderwać, zmielić i dodać i) dodać jeszcze dla słodziku cukru skarmelizowanego i ew. ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 tyle anyżu zabije wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 tyle anyżu zabije wszystko czyli morderstwo zbiorowe... ograniczam w takim razie o połowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Proszę o przyjrzenie się recepturze i informację co można by zmienić.Przepis poniższy jest zlepką różnych dostępnych w necie oraz trochę własnej modyfikacji Brzeczka docelowa 28l Słody: Słód pilzneński 3kg Słód Monachijski 1kg Pale ale 3kg karmelowy ciemny 0,25 kg EBC 600 czekoladowy 0,2 kg EBC 1200 drożdze T-58 (górna fermentacja) chmiel marynka 20g na 60 min lubelski 20g na 10 min dodatkowo na ostanie 10 min gotowania: mech irlandzki cynamon 40 g gałka muszkatołowa 1,5 łyżki dużej anyż 10g goździki 15szt kardamon 1,5 łyżki skórki pomarańczy z 2 szt skorka z cytryny z 2 szt fermentacja burzliwa 7 dni cicha 10 dni cukier 3 g na butelkę z kalkulatorów wychodzi mi BLG 16 , IBU 13, alk 6,5 %, EBC 58 Pytnia: a)jak z proporcjami ? b) mech irlandzki stosować czy nie i kiedy? c) drożdże na opakowaniu jest napisane , że na 20 l czy na 28 l dadzą radę ? d) skórki z pomarańczy i cytryny wysuszone czy świeże (głupie pytanie bo pewnie wysuszone mają być ) e)nie za niskie IBU (niechcę żeby się smak przypraw zgubił dlatego takie proporcje dałem) f)refermntacja rozpocznie się około 10 listopada czy na 20 grudnia piwo będzie już pijalne g)cukier 3 g na butelkę? h) goździki całe wrzucać czy czubeczki oderwać, zmielić i dodać i) dodać jeszcze dla słodziku cukru skarmelizowanego i ew. ile? b) mech irlandzki dobrze dajesz c) spokojnie sobie dadzą radę, tylko uwodnij je wcześniej f) takie piwo powinno poleżakować trochę, ale pijalne spokojnie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 d. wg uznania (świeże dają lepsze aromaty) e. chyba nie g. wg uznania (2-3 vol) więc 3g może być h. całe i. a po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 może to zależy od anyżu,ale ja dałem dwie gwiazdki średniej wielkości ,warzyłem we wrześniu 2012 i na teraz jeszcze jest stanowczo za dużo anyżu i myślę że się to nie zmieni ,mam je na szczęście w bączkach 0,33 więc albo mieszam z innym piwem np.porterem albo do grzańca będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 zapewniam Cię że to piwo będzie całkowicie niepijalne... nawet po 2 latach leżakowania... taka ilość wszystkich przypraw? 1,5 łyżki gałki i kardamonu? piwa przyprawowe to trudny temat, trzeba zwykle kilku prób zanim osiągniesz zadowalający efekt... nic Ci nie dadzą podpowiedzi forumowiczów, każdemu co innego lepiej podchodzi... na początek mocno zredukuj ilość mocnych przypraw, gałka, anyż, kardamon... do ilu? nie wiem? ja dałem raz połowę mniejsze ilości (gałki i goździków) na 40l i piwo leży sobie już rok czasu nadal nie zdatne do picia, bezpieczniej jest uwarzyć po prostu mocne piwo z samego słodu, efekt świąteczny jest moim zdaniem dużo lepszy, np barley wine, strong scotch ale, doppelbock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 zapewniam Cię że to piwo będzie całkowicie niepijalne... nawet po 2 latach leżakowania... taka ilość wszystkich przypraw? 1,5 łyżki gałki i kardamonu? piwa przyprawowe to trudny temat, trzeba zwykle kilku prób zanim osiągniesz zadowalający efekt... nic Ci nie dadzą podpowiedzi forumowiczów, każdemu co innego lepiej podchodzi... na początek mocno zredukuj ilość mocnych przypraw, gałka, anyż, kardamon... do ilu? nie wiem? ja dałem raz połowę mniejsze ilości (gałki i goździków) na 40l i piwo leży sobie już rok czasu nadal nie zdatne do picia, bezpieczniej jest uwarzyć po prostu mocne piwo z samego słodu, efekt świąteczny jest moim zdaniem dużo lepszy, np barley wine, strong scotch ale, doppelbock trochę mnie zdziwiła twoja tak radykalna teza, trochę sugerowałem się tymi recepturami i tak się zastanawiam , czy np anyż 10 g i gałka 1,5 łyżki to na 28 litrów piwa to tak dużo? może tak , nie wiem... takie linki znalazłem , zerknij : http://piwolog.pl/2011/09/25/piwo-swiateczne-christmas-ale/ http://domowybrowarmole.blogspot.com/2012/11/piwo-ale-swiateczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 A co sądzicie o moim pomyśle? Pale ale 5kg pszeniczny 1 kg monachijski 1 kg czekoladowy 400 0,3 kg czekoladowy 1200 0,2kg karmelowy 150 0,3kg wes jasny 1,7 kg miód/cukier 1kg Chmielenie niemcami na 65 ibu. Przyprawiać to, bo już sam nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 W jaką gęstość celujesz? Bo na oko to z 25 BLG będzie miało... Jakie drożdże? No i jak to nie wiesz czy przyprawiać jak to w końcu świąteczne ma być, wrzuć na lenia na ostatnie 5 minut przyprawę do piernika i z głowy, tylko sprawdź skład najpierw żeby nie miało jakiegoś badziewia w sobie... ogólnie przepis okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Liczone brewtargetem ma być 30 blg. a często wychodzi mi więcej niż bt podaje...Drożdże mieszanka s-04 z 1968, chłoapki z TB radzili s-04. Tylko czy ta moja mieszanka wytrzyma 12-13% ABV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Liczone brewtargetem ma być 30 blg. a często wychodzi mi więcej niż bt podaje...Drożdże mieszanka s-04 z 1968, chłoapki z TB radzili s-04. Tylko czy ta moja mieszanka wytrzyma 12-13% ABV? I jak - ile miało blg? Jakie wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Vyvern, piękny pomysł... Proponuję nazwę: Tylko dla orłów. Wal to od razu na bayanusach. Kamil: a) przypraw o połowę mniej więcej mniej, szczegółowo Ci nie powiem, bo one są bardzo różnie ekstraktywne itp. Na pewno ja na swój smak dałbym mniej anyżu i kardamonu. b) nie jest drogi, kto bogatemu zabroni c) tak, dadzą radę d) lepiej wysuszone, acz od świeżych nie umrzesz e)ok f) lepiej wcześniej, jakbym miał czas to bym teraz zrobił g)ok h) nie cuduj i ) nie cuduj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Bardzo fajne wyszło to piwo, aczkolwiek bayanusów dorzuciłem, wiele nie zeszło bardziej. Wyszło 24 litry 28,5. Skończyło na jakichś 7-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 A doprawiałeś na "piernikowo"? jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się