Skocz do zawartości

piwo świąteczne przepis


Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o przyjrzenie się recepturze i informację co można by zmienić.

Przepis poniższy jest zlepką różnych dostępnych w necie oraz trochę własnej modyfikacji

 

Brzeczka docelowa 28l

 

Słody:

Słód pilzneński 3kg

Słód Monachijski 1kg

Pale ale 3kg

karmelowy ciemny 0,25 kg EBC 600

czekoladowy 0,2 kg EBC 1200

 

drożdze T-58 (górna fermentacja)

chmiel marynka 20g na 60 min

lubelski 20g na 10 min

 

dodatkowo na ostanie 10 min gotowania:

mech irlandzki

cynamon 40 g

gałka muszkatołowa 1,5 łyżki dużej

anyż 10g

goździki 15szt

kardamon 1,5 łyżki

skórki pomarańczy z 2 szt

skorka z cytryny z 2 szt

fermentacja burzliwa 7 dni

cicha 10 dni

 

cukier 3 g na butelkę

z kalkulatorów wychodzi mi BLG 16 , IBU 13, alk 6,5 %, EBC 58

 

Pytnia:

a)jak z proporcjami ?

b) mech irlandzki stosować czy nie i kiedy?

c) drożdże na opakowaniu jest napisane , że na 20 l czy na 28 l dadzą radę ?

d) skórki z pomarańczy i cytryny wysuszone czy świeże (głupie pytanie bo pewnie wysuszone mają być )

e)nie za niskie IBU (niechcę żeby się smak przypraw zgubił dlatego takie proporcje dałem)

f)refermntacja rozpocznie się około 10 listopada czy na 20 grudnia piwo będzie już pijalne

g)cukier 3 g na butelkę?

h) goździki całe wrzucać czy czubeczki oderwać, zmielić i dodać

i) dodać jeszcze dla słodziku cukru skarmelizowanego i ew. ile?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o przyjrzenie się recepturze i informację co można by zmienić.

Przepis poniższy jest zlepką różnych dostępnych w necie oraz trochę własnej modyfikacji

 

Brzeczka docelowa 28l

 

Słody:

Słód pilzneński 3kg

Słód Monachijski 1kg

Pale ale 3kg

karmelowy ciemny 0,25 kg EBC 600

czekoladowy 0,2 kg EBC 1200

 

drożdze T-58 (górna fermentacja)

chmiel marynka 20g na 60 min

lubelski 20g na 10 min

 

dodatkowo na ostanie 10 min gotowania:

mech irlandzki

cynamon 40 g

gałka muszkatołowa 1,5 łyżki dużej

anyż 10g

goździki 15szt

kardamon 1,5 łyżki

skórki pomarańczy z 2 szt

skorka z cytryny z 2 szt

fermentacja burzliwa 7 dni

cicha 10 dni

 

cukier 3 g na butelkę

z kalkulatorów wychodzi mi BLG 16 , IBU 13, alk 6,5 %, EBC 58

 

Pytnia:

a)jak z proporcjami ?

b) mech irlandzki stosować czy nie i kiedy?

c) drożdże na opakowaniu jest napisane , że na 20 l czy na 28 l dadzą radę ?

d) skórki z pomarańczy i cytryny wysuszone czy świeże (głupie pytanie bo pewnie wysuszone mają być )

e)nie za niskie IBU (niechcę żeby się smak przypraw zgubił dlatego takie proporcje dałem)

f)refermntacja rozpocznie się około 10 listopada czy na 20 grudnia piwo będzie już pijalne

g)cukier 3 g na butelkę?

h) goździki całe wrzucać czy czubeczki oderwać, zmielić i dodać

i) dodać jeszcze dla słodziku cukru skarmelizowanego i ew. ile?

 

b) mech irlandzki dobrze dajesz

c) spokojnie sobie dadzą radę, tylko uwodnij je wcześniej

f) takie piwo powinno poleżakować trochę, ale pijalne spokojnie będzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może to zależy od anyżu,ale ja dałem dwie gwiazdki średniej wielkości ,warzyłem we wrześniu 2012 i na teraz jeszcze jest stanowczo za dużo anyżu i myślę że się to nie zmieni ,mam je na szczęście w bączkach 0,33 więc albo mieszam z innym piwem np.porterem albo do grzańca będzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zapewniam Cię że to piwo będzie całkowicie niepijalne... nawet po 2 latach leżakowania... taka ilość wszystkich przypraw? 1,5 łyżki gałki i kardamonu?

piwa przyprawowe to trudny temat, trzeba zwykle kilku prób zanim osiągniesz zadowalający efekt... nic Ci nie dadzą podpowiedzi forumowiczów, każdemu co innego lepiej podchodzi... na początek mocno zredukuj ilość mocnych przypraw, gałka, anyż, kardamon... do ilu? nie wiem? ja dałem raz połowę mniejsze ilości (gałki i goździków) na 40l i piwo leży sobie już rok czasu nadal nie zdatne do picia,

bezpieczniej jest uwarzyć po prostu mocne piwo z samego słodu, efekt świąteczny jest moim zdaniem dużo lepszy, np barley wine, strong scotch ale, doppelbock

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zapewniam Cię że to piwo będzie całkowicie niepijalne... nawet po 2 latach leżakowania... taka ilość wszystkich przypraw? 1,5 łyżki gałki i kardamonu?

piwa przyprawowe to trudny temat, trzeba zwykle kilku prób zanim osiągniesz zadowalający efekt... nic Ci nie dadzą podpowiedzi forumowiczów, każdemu co innego lepiej podchodzi... na początek mocno zredukuj ilość mocnych przypraw, gałka, anyż, kardamon... do ilu? nie wiem? ja dałem raz połowę mniejsze ilości (gałki i goździków) na 40l i piwo leży sobie już rok czasu nadal nie zdatne do picia,

bezpieczniej jest uwarzyć po prostu mocne piwo z samego słodu, efekt świąteczny jest moim zdaniem dużo lepszy, np barley wine, strong scotch ale, doppelbock

 

trochę mnie zdziwiła twoja tak radykalna teza, trochę sugerowałem się tymi recepturami i tak się zastanawiam , czy np anyż 10 g i gałka 1,5 łyżki to na 28 litrów piwa to tak dużo?

może tak , nie wiem...

takie linki znalazłem , zerknij :

http://piwolog.pl/2011/09/25/piwo-swiateczne-christmas-ale/

 

 

http://domowybrowarmole.blogspot.com/2012/11/piwo-ale-swiateczne

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co sądzicie o moim pomyśle?

 

Pale ale 5kg

pszeniczny 1 kg

monachijski 1 kg

czekoladowy 400 0,3 kg

czekoladowy 1200 0,2kg

karmelowy 150 0,3kg

wes jasny 1,7 kg

miód/cukier 1kg

 

Chmielenie niemcami na 65 ibu.

 

Przyprawiać to, bo już sam nie wiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jaką gęstość celujesz? Bo na oko to z 25 BLG będzie miało... Jakie drożdże? No i jak to nie wiesz czy przyprawiać jak to w końcu świąteczne ma być, wrzuć na lenia na ostatnie 5 minut przyprawę do piernika i z głowy, tylko sprawdź skład najpierw żeby nie miało jakiegoś badziewia w sobie... :P ogólnie przepis okej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Vyvern, piękny pomysł... Proponuję nazwę: Tylko dla orłów. Wal to od razu na bayanusach.

Kamil: a) przypraw o połowę mniej więcej mniej, szczegółowo Ci nie powiem, bo one są bardzo różnie ekstraktywne itp. Na pewno ja na swój smak dałbym mniej anyżu i kardamonu.

b) nie jest drogi, kto bogatemu zabroni

c) tak, dadzą radę

d) lepiej wysuszone, acz od świeżych nie umrzesz

e)ok

f) lepiej wcześniej, jakbym miał czas to bym teraz zrobił

g)ok

h) nie cuduj

i ) nie cuduj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.