santa Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Czy na gęstwie z Danstar Nottingham da się zrobić piwo w stylu Witbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 goździk pochodzi ze słodu a nie z drożdży. Za aromat gozdzika i przypraw odpowiedzialny jest 2-Methoxy-4-vinylphenol a nie kwas ferulowy. Natomiast za aromaty bananowe odpowiedzialny jest octan amylu. Zatem bezposrednio za aromaty godzikowe i bananowe w bawarskim piwie pszenicznym odpowiedzialne sa drozdze. Przerwa ferulikowa jedynie pomaga w wytworzeniu aromatu gozdzika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 goździk pochodzi ze słodu a nie z drożdży. Nie siej fermentu. Aromat goździków to 4-winylo-gwajkol. Jest produkowany przez odpowiednie szczepy drożdży z kwasu ferulowego, powstającego podczas przerwy ferulikowej. Tak więc do weizenów potrzebne są i dedykowane drożdże i odpowiednie zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Czy na gęstwie z Danstar Nottingham da się zrobić piwo w stylu Witbier? Jedyna pszenika jaka mozesz uwarzyc na tych drozdzach to amerykanska pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 goździk pochodzi ze słodu a nie z drożdży. Goździk pochodzi z Eurazji i północnej Afryki (żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzik) olo333, Slonx i Ife 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 kupie s-06 i uważę na tych drożdźach za około miesiąc czasu hefe weizen a potem dunkel weizen ( z gęstwy), po 30 l (na opakowaniu jest napisane, że są one przeznaczone na 20 - 30 litrów), ... a dzisiaj z tej gęstwy zrobię , 2,5 kg monachijski + 3 kg pilzneński + zakwaszający 0,1 + dodam cukier karmelizowany podczas gotowania (nie wiem ile, może pół kilo) i zrobię z tego z 25 litrów napoju, gęstwy dodam z 200 ml (4tyg ma gęstwa)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) Nie siej fermentu. Aromat goździków to 4-winylo-gwajkol. Jest produkowany przez odpowiednie szczepy drożdży z kwasu ferulowego, powstającego podczas przerwy ferulikowej. Nie siej fermentu, bo tak się składa, że gwajakol to właśnie 2-metoksyfenol - Ty użyłeś nazwy zwyczajowej, Makaron - systematycznej . Edytowane 18 Października 2013 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 haha to sie pośmialiśmy. nawet wiki cytaty hohoho. Panie niezłe kwiatki. widzę, że nic nie można napisać potocznie bo zaraz pocisk. jeszcze tak pięknie zgrany czasowo. 3 hit combo ko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) Nie siej fermentu. Aromat goździków to 4-winylo-gwajkol. Jest produkowany przez odpowiednie szczepy drożdży z kwasu ferulowego, powstającego podczas przerwy ferulikowej. Nie siej fermentu, bo tak się składa, że gwajakol to właśnie 2-metoksyfenol - Ty użyłeś nazwy zwyczajowej, Makaron - systematycznej . Nie chodziło o to, jak się to nazywa, ale od czego pochodzi. Czytaj dokładnie posta, ja odnosiłem się do posta tomato - tak samo makaron. Chodziło o to, co odpowiada za aromat goździków. haha to sie pośmialiśmy. nawet wiki cytaty hohoho. Panie niezłe kwiatki. Jak piszesz głupoty, to tak się dzieje. Potocznie, to się mówi "zacieranie na słodko". A ty napisałeś bzdurę, więc dostałeś korektę. Czemu się dziwisz? Lepiej, żeby takie kwiatki zostawały ludziom w głowach? Edytowane 18 Października 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Czy na gęstwie z Danstar Nottingham da się zrobić piwo w stylu Witbier? Jedyna pszenika jaka mozesz uwarzyc na tych drozdzach to amerykanska pszenica. Dzięki, poszukam zatem receptury . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 @crossis: rzeczywiście nie o to chodziło. Przepraszam i zwracam honor. Jako "pogotowie chemiczne" reaguję z automatu na tego typu nieścisłości, a że do tego dzisiaj jestem jak palnięty kafarem w łeb, to znadinterpretowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Czy na gęstwie z Danstar Nottingham da się zrobić piwo w stylu Witbier? Fidel napisał że nie i moim zdaniem się myli. Spokojnie można zrobić wita na tych drożdżach. Edit: widzę, że Makaron też nie widzi tych drożdży w wicie. Ciekawym czemu tak sądzicie? Edytowane 20 Października 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Wiesz, piwo da się zrobić, nawet na takim samym zasypie jak na wita i z kolendrą i skórką pomarańczy, ale wibier to nie będzie. Robiłem wita, na 3 rodzajach drożdży i niestety tylko na forbidden fruit i begian wheat wyszło ok. Wynalazki typu s-33 się nie nadają. Ale przyznaję, że na danstarach nie robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 już odpuściłem to zagadnienie i zdecydowałem że zrobię na Safbrew WB-06 , pierwsze zrobię Hefe - Wezien, potem na gęstwie Grodziskie, a potem na gęstwie Dunkel Weizen ... chyba dobra kolejność... końcem lisoptada najprawdopodobniej będe w miejscowości Weizen w Niemczech / Schwardzwald / "gmina"Stuhlingen więc pewnie wypiję Weizen i będę próbował zrobić kopię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Wiesz, piwo da się zrobić, nawet na takim samym zasypie jak na wita i z kolendrą i skórką pomarańczy, ale wibier to nie będzie. Sorrki, że dalej gnębię temat ale czemu to nie będzie witbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witbier na angielskich drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 A czy BJCP coś ma przeciwko temu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witbier na angielskich drożdżach? Może nie o Wicie, ale ciekawostkę znalazłem tu to jest fragment wypowiedzi Dagome "He, he, skąd banan w anglikach? Od drożdży, oczywiście. Opisywanego tu piwa jeszcze nie próbowałem, ale ze dwa lata temu po serii fajnych weizenów, zacząłem eksperymentować z underpitchingiem przy drożdżach angielskich. M.in. bawiłem się drożdżami z Fullers'a, czyli Wyeast 1968 London ESB Ale. Efekt - piękny banan w bitterze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Ja nie jestem z BJCP, zresztą trochę się czepiasz Proponuję - zrób witka na forbidden fruit i danstarach i zobaczymy, który będzie lepszy, zasyp ten sam. Ja pierwszy zgłaszam się na degustatora. PIwowarstwo domowe ma to do siebie, ze każdy może zrobić co mu się żywnie podoba i nikomu nic do tego. Zresztą przypominam dyskusję admiro i bnp, bodajże o american wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Nie czepiam się ale witbir może być zrobiony, moim zdaniem, na dowolnych drożdżach a czy będzie lepszy czy gorszy, byle trzymał sie w granicach stylu, to już inna kwestia. Edytowane 20 Października 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Ja nie jestem z BJCP, zresztą trochę się czepiasz Nie czepia, a raczej dopytuje. Z resztą mnie też interesowało uzasadnienie Twojej opinii . Co do Wita, to dokupiłem Brewferm Blanche i na nich zrobię. Potem zrobię eksperyment na wspomnianej gęstwie i porównam, tak, jak zasugerowałeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Z resztą mnie też interesowało uzasadnienie Twojej opinii . Oto uzasadnienie: "Ale yeast prone to the production of mild, spicy flavors is very characteristic." (opis BJCP). Możesz zrobić piwo na każdych drożdżach, nawet lagerowych, ale czy to jeszcze będzie witbier? Na pierwszy rzut oka (a właściwie nosa i języka) może się wydawać, że te piwa będą do siebie podobne, zwłaszcze jeżeli nie pożalujesz kolendry i cytrósów. Ale porównaj takie piwo z witem na dobrych drożdżach to sam stwierdzisz, że jednak drożdże robią różnicę. A tak na marginesie, dla mnie dobry wit to taki z umiarkowaną ilością przypraw, ale na odpowiednich drożdżach, które budują profil smakowy piwa. Nie przepadam za kolendrowymi potworkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Napiszę jeszcze raz bo nie doczytałeś: witbier może być zrobiony, moim zdaniem, na dowolnych drożdżach a czy będzie lepszy czy gorszy, byle trzymał sie w granicach stylu, to już inna kwestia. No i jak cytujesz coś na polsko języcznym forum to może przetłumacz. Edytowane 21 Października 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) "Ale yeast prone to the production of mild, spicy flavors is very characteristic." (opis BJCP). No i jak cytujesz coś na polsko języcznym forum to może przetłumacz. a proszę cię bardzo Charakterystyczne jest użycie drożdży górnej fermentacji mających skłonność do produkcji łagodnego, przyprawowego charakteru. Z mojego doświadczenia drożdże robią jednak sporą różnicę, z resztą nie tylko ja to stwierdziłem, kolega josefik w swoim temacie opisał swoje doświadczenia z różnymi szczepami drożdży użytymi w wicie. Na danstar nottingham wit wyjdzie i może będzie się mieścił w stylu, ale czy będzie dobry? Edytowane 21 Października 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się