Skocz do zawartości

zacieranie infuzyjne


psh0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy to prawda że przy obecnych słodach najbardziej efektywne i dające przewidywalne rezultaty jest zacieranie infuzyjne? znajomy ostatnio mi wspominał o tym że zacierając w kilku temperaturach np 30'/30' może spowodować że słód zatrze się w pierwszej przerwie i nie osiagnie sie zamierzanego efektu. Czy słody dostępne w inernetowych sklepach piwowarskich są tak zaawansowane żeby zatrzec sie w tak krótkim czasie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przekaże mu :) dzięki

Kolega najprawdopodobniej uległ pewnemu przekonaniu, które krąży wśród piwowarów domowych (zwłaszcza młodych), że jak po 30 minutach zacierania masz negatywną próbę jodową to wszystko jest już cacy i można dać do filtrowania. Sęk w tym, że nawet jak po pierwszych 30 minutach próba jodowa jest negatywna, to po podgrzaniu może się uwolnić jeszcze skrobia, warto spojrzeć na mały eksperyment kolegi leszcza007:

http://www.piwo.org/topic/10742-czas-zacierania/#entry223806

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.