psh0 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Witam. Czy to prawda że przy obecnych słodach najbardziej efektywne i dające przewidywalne rezultaty jest zacieranie infuzyjne? znajomy ostatnio mi wspominał o tym że zacierając w kilku temperaturach np 30'/30' może spowodować że słód zatrze się w pierwszej przerwie i nie osiagnie sie zamierzanego efektu. Czy słody dostępne w inernetowych sklepach piwowarskich są tak zaawansowane żeby zatrzec sie w tak krótkim czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Znajomy bzdury opowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 przekaże mu dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 przekaże mu dzięki Kolega najprawdopodobniej uległ pewnemu przekonaniu, które krąży wśród piwowarów domowych (zwłaszcza młodych), że jak po 30 minutach zacierania masz negatywną próbę jodową to wszystko jest już cacy i można dać do filtrowania. Sęk w tym, że nawet jak po pierwszych 30 minutach próba jodowa jest negatywna, to po podgrzaniu może się uwolnić jeszcze skrobia, warto spojrzeć na mały eksperyment kolegi leszcza007: http://www.piwo.org/topic/10742-czas-zacierania/#entry223806 psh0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 warto spojrzeć na mały eksperyment kolegi leszcza007 oj tak, tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Negatywna próba jodowa jest już, gdy cząsteczki skrobi są rozłożone do łańcuchów 6 cukrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 jeszcze raz dzięki za rozwianie wątpliwości, bez tego forum to jakby warzyć na ślepo ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się