bnp Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Jakbym miał możliwość to swój termometr też bym sprawdził, ale niestety nie mam gdzie. wyślij do mnie z kopertą zwrotną to Ci wywzorcuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 bnp dałbyś radę jeszcze skalibrować ten termometr w niższych temperaturach np. 12, 15, 18, 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 <br /><div class="blockquote"><div class="quote">w przyszłym tygodniu swoje dwa -jeden na lm35 drugi z czujnika pamela- ds 1820<br></div></div><br /><br><br />a pamel ma wzorcowane ?<br /> Nie wiem,czy pamel ma wzorcowane-dlatego napisałem,że sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 bnp dałbyś radę jeszcze skalibrować ten termometr w niższych temperaturach np. 12, 15, 18, 20? tak ale w następnym tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) cyt. aukcję: termometr Może zostać umieszczony w dowolnym miejscu: akwarium (...) Czy ta sonda jest na prawdę wodoszczelna, czy może sprzedający miał na myśli akwarium bez wody ? Edytowane 25 Listopada 2013 przez lopez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 tak sonda jest wodoszczelna a nawet etanoloszczelna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 można wrzucić do fermentującego piwa, żeby mieć podgląd temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 nie mam pojęcia ale u mnie w laboratorium sonda termometru jest zanurzona już ok kilku tygodni w czystym etanolu i nic się z termometrem nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) No dobra a zamaczanie tego kabelka w zacierze nie wpływa na jego trwałość(nie rozpusci się) Swoja drogą radze unikać tegohttp://allegro.pl/te...3724091385.html Do jednorazowych pomiarów może i się nadaje ale jak utopiłem sondę w zacierze zgłupiał do cna i zaniżał nawet o 10st. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Swoja drogą radze unikać tegohttp://allegro.pl/te...3724091385.html Do jednorazowych pomiarów może i się nadaje ale jak utopiłem sondę w zacierze zgłupiał do cna i zaniżał nawet o 10st. Dokładnie. Kupiłem to badziewie i po 2 warzeniu nadaje się do mierzenia temperatury w śmieciach. Nagle zaczął pokazywać o ponad 100 stopni więcej mimo, że wiedząc o problemach z przemakaniem sondy dobrze ją zabezpieczyłem. Teraz kupiłem sobie termometr laboratoryjny (pomiar co 0,1 stopnia, który jest wykonywany co 1 sekundę). Póki co po 3 warkach i kilku serach robionych przez LP działa i ma się dobrze. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Podaj linka do tego termometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 macie pomysł co może siedzieć w sondzie tych chińskich tablicowych? w jednym przełamałem kabel i niestety lutowanie nie pomogło, próbowałem wymienić cały, ale nie udało mi się wydłubac sondy ze skuwki. w zasadzie nic tam nie znalazłem tylko wypełnienie. czy możliwe, że ono pod wpływem temp. zmieniało. np przewodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) termistor 10 kOhm możne być też o innej wartości ale najczęściej taki Edytowane 2 Stycznia 2015 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 wielkie dzięki za wskazówkę, będę miał jakiś punkt zaczepienia bo nie wiedziałem w która stronę szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 kup sobie kilka termistorów (jak najmniejszych) o rożnych rezystancjach i metodą prób i błędów dobierzesz sobie właściwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Z doświadczenia wiem, że bez dostrajania i jako takiego wzorcowania się nie obejdzie, termistory z różnych partii mimo tych samych parametrów potrafią mieć rozrzut wskazań nawet i 20%! Są jeszcze czujniki diodowe, więc warto by zajrzeć do obudowy czujnika co tam zostało w środku. Popularny wśród piwowarów termometr z Ikea jest właśnie zbudowany w oparciu o czujnik półprzewodnikowy. Zaletą diod jest trzymanie parametrów niezależnie od partii czujnika bo na zmianę przepływu prądu wpływa inne zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 to chyba gra nie warta świeczki, tym bardziej że to był termometr za nie całe dwa dolce prosto z chin a nowe już jadą. co do flaczkow to prezentują się jak poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 W moim był taki miniaturowy szklany ,na allegro kosztuje około 9zł.czyli więcej niż ten termometr kupiony w chnach. Ja w swój wlutowałem zwykły i używam go do podglądu temperatury w pomieszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 no właśnie chciałem go reanimować, żeby służył jako podgląd temperatury w skrzyni fermentacyjnej która będę składał. jak będę gdzieś w okolicy sklepu elektronicznego to będę pytał, jak zadziała to dobrze jak nie to trudno. ja wczoraj zapłaciłem za dwa takie termometry nieco ponad 10zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Cześć. Popularny wśród piwowarów termometr z Ikea jest właśnie zbudowany w oparciu o czujnik półprzewodnikowy. Dziwne, wydawało mi się że podstawiałem tam termistor NTC 60 kohm. Ale pamięć jest zawodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi