bajker Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witam wszystkich domowych piwowarów. Czytam i czytam Piwo.org od jakiegoś czasu, więc postanowiłem się zarejestrować a następnie przywitać Jestem właśnie tuż przed swoją pierwszą warką co prawda z "puchy" ale taki był plan, następna będzie z ekstraktu a później słody i zacieranie Na razie chciałbym zebrać jakieś doświadczenie/obycie i skompletować sprzęt a wtedy ruszę do właściwego boju(zacierania) . Najlepsze jest to że po obejrzeniu niewyobrażalnej liczby filmików na YT i przeczytaniu "miliona" postów i porad, myślałem że wiem już wszystko a tym czasem... patrzę na mój zestaw startowy z BrewKitem i nie wiem jak się za niego zabrać(padłem na temp. otoczenia) ... więc możecie już niedługo spodziewać się kilku dziwnych/śmiesznych pytań od początkującego Pozdrawiam. Bajker z Bałut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Odwagi i powodzenia Z kitem i obecną pogodą nie powinno być najmniejszych problemów, a nawet różnic, czy postawisz wiadro w pokoju (podejrzewam stabilne okolice 19°C), czy np. na balkonie (zakładam mniej stabilne okolice 10°C - zanim przyjdą przymrozki powinno być już po ptokach). Pozdrawiam z Poznania - sercem wciąż na Starym Polesiu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witaj Mam trzy podstawowe rady. 1. Nie dawaj do fermentacji cukru tylko ekstrakt słodowy (drożej ale jest różnica) 2. Nie przesadź z temperaturą. Pierwszego brewkita robiłem chyba w 23* temp. otoczenia (+ kilka stopni dodatkowo wynikających z fermentacji) i piwo wyszło takie sobie. 3. Często dla brewkitów podawana jest ilość 23L - wg mnie to za dużo, przynajmniej w przypadku moich Coopersów znacznie lepiej sprawdziła się ilość 20L nastawu P.S. Jakby co to polecam Coopers IPA i English Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 2. Nie przesadź z temperaturą. Pierwszego brewkita robiłem chyba w 23* temp. otoczenia (+ kilka stopni dodatkowo wynikających z fermentacji) i piwo wyszło takie sobie. No właśnie tu mam problem, mam dwa pomieszczenia w których mogę ustawić fermentator w pierwszym mam 23* a w drugim 16* i nie bardzo wiem gdzie startować ? Sorki że pytam w nie odpowiednim temacie, ale nie chciałbym zrobić "kichy" już na starcie a nie znalazłem jeszcze tego na forum(może zbyt banalne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 nie bardzo wiem gdzie startować Ja bym stawiał w 16. Większe szanse trafienia w pobliże optimum zarówno lagerów (6-12 wg wiki) jak ejli (18-25). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witam i pozdrawiam. Mieszkam również w Łodzi, ale warzę w mieście rodzinnym - Kutno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) 2. Nie przesadź z temperaturą. Pierwszego brewkita robiłem chyba w 23* temp. otoczenia (+ kilka stopni dodatkowo wynikających z fermentacji) i piwo wyszło takie sobie. No właśnie tu mam problem, mam dwa pomieszczenia w których mogę ustawić fermentator w pierwszym mam 23* a w drugim 16* i nie bardzo wiem gdzie startować ? Sorki że pytam w nie odpowiednim temacie, ale nie chciałbym zrobić "kichy" już na starcie a nie znalazłem jeszcze tego na forum(może zbyt banalne) Wg mnie 16* - pod warunkiem, że nie obniży się już przez najbliższe tygodnie/miesiące Poszukaj tematów w piaskownicy, było sporo o początkach z brewkitami, temperaturach, sprzęcie itp Edytowane 4 Listopada 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Witam kolege z Łodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się