Quentin Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Gratulacje dla laureatów . Szkoda , że nie było jak Was rozpoznać w tym tłumie . Pewnie spotkałem wielu forumowiczów a nawet nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Jeży, Działak, przyłożylibyście się do tej listy I jeszcze Bystry do kompletu Napiszcie coś o wariacjach Wita. Bardzo jestem ciekaw z jakimi modyfikacjami mieliście do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syja77 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Wariacje na temat Wita- było ich najwięcej bo ze 65 piw. Wiadomo, półotwarta kategoria i każdy mógł pokombinować. Do ciekawszych, które pamiętam należał wit o zapachu pizzy lub pomidorowych czipsów - tam chyba jakaś przyprawa lub zioło było i taki zapach nadało, w dodatku po rozlaniu butelki na 6 kubeczków okazało się, że w każdym kubeczku piwo ma inny odcień od klara po błotko, był chyba wit wędzony, miał kolor rouchbira, chłopaki wspominali witka malinowego lub truskawkowego, niestety było mocno przegazowane i mało co udało się uratować do degustacji, niestety to piwo nie przeszło do finału choć miało szansę bo ci co mieli szczęście go skosztować byli zadowoleni ze smaku. Najgorszy bił wit, który miał bardzo dużo wad i śmierdział wszystkim od kanalizy, skunksa po aceton. W innych kategoriach tez było takich kilka i niektóre nawet otrzymały swoje ksywki np: "Paw pils czy rzyg- rauch, no i rzyg wit czy witrzyg też był. Nawet była dyskusja czy nie zachować niektóre egzemplarze jako próbnik infekcji, ale jurorzy odrzucili ten pomysł bo, cytuję: "próbnik powinien zawierać tylko 1 wadę a nie wszystkie." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) A jakie wariacje dostały się do finału? Edytowane 18 Maja 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Do finałów dostał się Wit z dodatkiem kawy, kilka witów z liściami kafiru i innymi przyprawami, głównym aspektem przy ocenianiu tej kategorii było to by piwo było jak najbardziej pijalne, nie było przesadzone w żadną stronę w zapachu i miało coś oryginalnego. Witek truskawkowy genialny ale niestety ktoś go prawdopodobnie sokiem truskawkowym do refermentacji potraktował w zbyt dużej ilości stąd mega gushing. Ten wit o zapachu pizzy był z oregano też bardzo ciekawy pomysł. Dominowały też witki z trawą cytrynową i mocno chmielone na zimno amerykańskimi chmielami, te pierwsze często miały mydło w zapachu, natomiast te drugie uważałem, że są średnią wariacją na ten temat, choć jeden chmielony Amarillo powalał. To tyle z tego co pamiętam o dobrych witach... Niestety były piwa i to dość sporo z infekcjami, cały przekrój od kanalizy i apteki po kwas izowalerianowy i zapach rzygów, takie piwa odpadały na dzień dobry. A jeszcze warto dodać, że przegięte liście kafiru do witka dają aromat ziela angielskiego Edytowane 19 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Można prosić autorów zwycięskich piw o podzielenie się recepturami? Pododawałbym na wiki, a i przy okazji wiele osób chcących uwarzyć dobre piwo miałoby się na czym wzorować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Jeży, Działak, przyłożylibyście się do tej listy Nie da rady. Jak mówią - wyżej dupy nie podskoczysz Wysyłałem młode piwo i to jeszcze w stylu czeskiego pilznera. Bardziej żeby zobaczyć jak mi sędziowie ocenią. Jak widać ocenili prawidłowo. I to jest duży plus - sędziowie nie łykają szajsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Jeży, Działak, przyłożylibyście się do tej listy Nie da rady. Jak mówią - wyżej dupy nie podskoczysz Wysyłałem młode piwo i to jeszcze w stylu czeskiego pilznera. Bardziej żeby zobaczyć jak mi sędziowie ocenią. Jak widać ocenili prawidłowo. I to jest duży plus - sędziowie nie łykają szajsu Potwierdzam, niewielki dodatek Cascade i od razu wyleciałem w elimiacjach w Pilsie Edytowane 4 Czerwca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Karczmarz, Twój pils był bardzo smaczny! Ani jedna butelka się nie zmarnowala :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi