Pierre Celis Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Co jest najważniejsze w pumpkin ale i dlaczego nie pumpkin? Skąd się wzięło piwo dyniowe? Dlaczego nie uwarzyłem w domu pumpkina? Kiedy dodaje się dynię do piwa i co wnosi ona do piwa? Co przesądza o charakterze pumpkin ale? Dlaczego, … Continue reading → Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Bardze fajna odpowiedź e-prezesa w komentarzach, zaintrygowała mnie ta fermentacja w dyni, poza tym jestem ciekaw różnicy w pieczeniu dyni, a zrobieniu soku ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Fermentacji w dyni jeszcze nie uskuteczniałem, bo tez nie miałem tak dużej. Mam jednak taką gdzie pomieści się 3-4 litry, więc może zaryzykuję i zrobię. Z soku jest klarowny płyn, dość jasny, więc aby uzyskać kolor pomarańczowy piwa trzeba użyć trochę bursztynowych słodów karmelowych lub odrobinę karmelowego ciemnego. A z pieczonej dyni często filtrat jest dość mętny, ale zależy to od wydajności filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Moje doświadczenia z dynią są skrajnie odmienne od e-prezesa. Warzyłem Dyniowe z dodatkiem 3 kg dyni upieczonej na 4,6 kg słodu ( nie dodawałem przypraw ) i aromat dyni w gotowym piwie był zerowy. Za to brzeczka i w efekcie piwo były bardzo mętne. Wg mnie kopyr ma rację - dodatek dyni to ściema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wersję pastewne dyni są znacznie mniej wyraziste. Jestem ciekaw jak inne wersje. Te amerykańskie są dużo bardziej czerwone i slodsze. Na b.bizie było o paru odmianach u nas dostępnych, które ceną są dużo wyższe od pastewnych i slodsze. Pewnie i aromatyczniejsze. Ją pisze jak smakowalo moje piwo, ktre oceniło kilka osób na forum b.biz (2006/2007 rok). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Wbrew niechęci do święta duchów i związanej z nim promocji dyni i dodatkowo nagonce klerykalnej mam nadzieję, że nie zniechęci to ludzi do polubienia dyni, jak i święta dyni. Na FB już promowałem, więc tutaj też zapodam, bo warto zapoznać się z mnogościom odmian dyń. Na przyszły rok sam zaopatrzyłem się w nasiona dwu odmian. Festiwal dyni 2013 - blog Bea w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się