robza Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Witam. Piwo jest w butelkach od 4 dni i dziś postanowiłem sprawdzić czy gazuje. Więc tak tam gdzie zlałem czyste, gazu nie ma i ma słodki posmak a tam gdzie zaciągnęło trochę "mułu" jest zagazowane. Co radzicie? Czekać, czy zlać wszystko z butelek wymieszać i ponownie zakapslować Może jakieś inne rozwiązania? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Poczekaj minimum 2 tygodnie. Będzie nagazowane. Przy okazji ile cukru dałeś do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Za krótko w butelkach, daj mu czas, Coopers'y długo się gazują (zaczynaj liczyć od miesiąca). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Przy okazji ile cukru dałeś do refermentacji? 2 kostki Coopersa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 2 kostki Coopersa A cóż to za wynalazek? Raz tylko piwo z puszki robiłem i trochę czasu już minęło, więc chętnie dowiem się co to za kostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 A cóż to za wynalazek? Raz tylko piwo z puszki robiłem i trochę czasu już minęło, więc chętnie dowiem się co to za kostki. http://www.homebrewing.org/Coopers-Carbonation-Drops_p_737.html Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Jeszcze pytanie w jakiej temperaturze je trzymasz. Choć i tak po 4 dniach to nie ma co oczekiwać dobrego nagazowania. Jak dla mnie to 3-4 tygodnie to minimum by było dobrze nagazowane i powoli piana zaczęła się fajna pojawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Jeszcze pytanie w jakiej temperaturze je trzymasz. Ok 20 °C od 4 dni, dziś miałem na balkon wystawić na balkonie ok 5* w nocy i do 15* w dzień, Ale chyba jeszcze z tydzień potrzymam w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Potrzymaj w domu jeszcze kilka dni, a później na balkonie zabezpiecz przed skokami temperatury, bo to też dobrze na piwo nie wpłynie. Często używam ostatnio dropsów i piwo potrzebuje kilka dni więcej na nagazowanie niż przy użyciu glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Coopers'y idealnie nagazowane to takie 3-4 miesięczne. Po 4 dniach... hmmm... szkoda otwierać, polecam sporo odczekać aczkolwiek moim zdaniem przesadziłeś z tymi dropsami do refermentacji - 1 by starczył na butelke 0,5l. Także odczekaj, aczkolwiek przy dodanych 2 cukierkach na butelkę to mogą być przegazowane już niedługo. Robiłem sporo Coopersow i po miesiącu najwcześniej nadawały się do picia, radzę jednak poczekać znacznie dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Nie rusz, nie dotykaj wg.mnie przez miesiąc. Takie zaglądanie, zerkanie, nie daj Boże potrzasanie, tylko doprowadzi cię do depresji piwowarskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 OK. Dziękuję za rady. Zapominam o lagerze i otwieram w miesiąc po butelkowaniu na moje 44. dam znać o efektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robza Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Piwo wyszło bardzo dobre. Dzięki za rady. Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się