br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Opowiem wam legendę. Dawno temu jak świat pogrążał się w ciemności. A w ludzkich sercach nie było światła i nadziei. To wtedy aniołowie spoglądając na to łzami w oczach i pomogli nam. Połączyli wielko moc piwa i niezwykłych melodii trance. I zesłali deszcz butelek z złotym trunkiem. To wtedy po wypiciu niezwykłego napoju. Wszystko się zmieniło ciemność przegrała a w ludzkich sercach zagościło radość i wolność. Z tej legendy powstaje BROWAR ANIELSKI TRANCE. Tam się waży piwo i płynie muzyka trance. Z teko miejsca chciałem podziękować wszystkim piwowarom i piwowarkom za pomoc, rady. Szczególności: Kamilo, josefik, ściana, lopez, BialY, Maryush Zło nigdy nie śpi. Po latach spokoju. Zło nadal knuje jak zniszczyć świat. Aby to dokonać muszą zniszczyć browar aniołów. To uderzają pełno mocą w nich. Niestety im się udaje zniszczyć browar. Ale ostatniego dnia walki wysyłają jednego z aniołów z beczką piwa na ziemie. Aby znalazł piwowara i jego nauczyć warzyć ich piwo. W czasie podróży został ciężko ranny. Beczka została rozbita. Szczątki beczki i umierającego anioła znajduje chłopiec w okolicy Biebrzy . Ostatnim gestem anioła było pokazanie kropli piwa która cudem się uratowała. To wtedy chłopiec spróbował to zobaczył przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. I wtedy zrozumiał ze musi uwarzyć takie same piwo aby ocalić świat. Zabrał szczątki beczki do siebie i zmienił nazwę browaru na BROWAR BIEBRZAŃSKI STRUMYK. I zaczęła walka z czasem. Czy jemu się uda czy zło dopadnie jego pierwszego. To już inna opowieść. Czekam na ciekawe sugestie, porady w sprawie sprzętu i przepisów. Jak macie jakieś pytania to pytajcie. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Głównym założeniem było przy powstawaniu browaru aby można było robić mniejsze warki i w przyszłości duże. Sprzęt był przenośny. Opierał się na systemie grawitacyjnym truj stopniowym.Sprzęt:Sterownik Pamel REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRM+:- sterownik działa bez zarzutu (zrobiłem na nim 11 warek).- w firmie zależy na zadowolenie klienta. Chciałem aby przerobili jego na siłę, fazy, 400v zrobili bez problemu. Sondę dla mnie wydłużyli z 3-4cm do 10cm i kabel do sądy też dali dłuższy 6m.- ale trzeba było uzbroić w cierpliwość. Realizacja zamówienia trwała długo.- sterownik jest zamocowany na desce aby można jego zdjąć na zimę i zabrać w cieplejsze miejsce.- do tego sterownika też można podłączyć grzałki na 230v.Naczynia:- do zacierania i chmielenia wybrałem kega 50l (Din ten węższy). Do wyboru miałem też garnek 50l lub keg Euro 50l ale one mają większą średnice i mogło być problemy przy mniejszych warkach młóto do wysładzania jest cięższe i przy zacieraniu część grzałek mogą być powyżej zacieru.- do podgrzewania wody do wysładzania Kociołek z Lidla v2 - wersja LCD. Działa bez zarzutu.Dane techniczneZasilanie 220-240v 50HzMoc: 1.800WPojemność ok.27lKlasa ochronności: 1Grzałki w kegu:- moc 2x 1750w= 3,5kw.- zrobione na 230v- po rozłożeniu jednej grzałki ma długość 1690mm.- grubość 8,5milimetra.- 4,3W/cm2- dalsze szczegóły, projekt jest w tym poście.- R165 w projekcie jest jakby za duże (musiałem doginać grzałki) do średnicy kega 36cm. Mi się wydaje że powinno być R160Do filtracji zacieru:- padło na fałszywe dno średnica 30cm położone na dnie kega.- dalsze szczegóły, projekt jest w tym poście.Mieszanie:- mieszadło zrobione z silnika od wycieraczek samochodu BMW model e34 dwu biegowy. Jeden bieg używam do mieszania a szybszy do zasypu. - do silniczka dołączyłem chłodzenie aby się nie grzał (bez chłodzenia nie był gorący dało utrzymać jego w rękach. A by wydłużyć jego żywotność dorobiłem chłodzenie i przesmarowałem cześć ruchome w środku śilniczka) - zasilenie mieszadła zrobione z zasilacza komputerowego. Zamocowanego na desce aby był przenośny.- dalsze szczegóły, projekt jest w mojej galerii.- mieszadło ma wygląd trzech łopat. Które są pochylone.Wysładzanie:- Deszczownica zrobiona z alu/pex 16 , trójnika, wężyk igelitowy. Podłączone jest to do kociołka gdzie zamontowałem kran na ½ a przed nim płynowskaz na którym jest parę skal. Aby wiedzieć ile wody się spuszcza. On jest zrobiony z wężyka igelitowego który jest podtrzymywany przez pręt.Chłodzenie brzeczki:- chłodnica z rury nierdzewnej karbowanej.- ja polecam owijać rurkę o coś okrągłego wychodzi równiej. Ja nakręcałem rurkę o stary ganek bez uszy (rączek) średnica 24 cm.. Przy skręcaniu trzeba na bieżąco skręcać drutem. Rurka sprężynuje. Końcówki do podłączania takie zrobiłem ponieważ u mnie niema nigdzie w domu przewodów ogrodowych.Wymiary chłodnicy wysokość 16 cm średnica zewnętrzna około 27cm. Rurka DN 12 - 316LWentylacjadziała bez zarzutu.Zrobione z:- wentylatora łazienkowego zostały obcięte boki wyrzynarko.- redukcja do rury pcv 110. Przy wkładaniu wentylatora pękło to musiałem drutem miedzianym ścisnąć. Przed zakładaniem trzeba było nagrzać palnikiem redukcje.- rura pcv 110.- rura aluminiowa 120cm.- kolanko.- odpływ 110 pionowy.- nakrywka zrobiona jest z aluminium.Izolacja:-zrobiona jest z kari maty podwójnej warstwy. Jedna jest skierowana sreberkiem do naczyń a druga warstwa na zewnątrz. Te dwie warstwy od środka połączyłem taśmo dwu stronną. A na zewnątrz taśmo aluminiową. Tylko trzeba pamiętać że pierwszą przyklejamy taśmę na środku owijamy naczynie i przyklejamy taśmy na końcach.Kapslownica stołowaZostała zrobiona z stojaka, statyw do wiertarki. W niej musiałem wymienić bolec na nim jest sprężyna która odbija rączkę do góry. Wymieniłem na śrubę utwardzono. Na razie zakapslowałem około 80 butelek i nic się nie wygięło. Do zaciskania kapsli użyłem kapslownicy młotkowej. przymocowałem ją poprzez wykręcenie dziury na wylot i nagwintowanie i ścisnąłem podkładkami. Rączkę zrobiłem z rurki tylko ona jest cała lana bo nie pękła przy zgniataniu w imadle. Zwykła rurka popękała. Śrutownik z makaroniarkiZrobiony z maszynki do makaronu. Napęd z silniczka od wycieraczek. Więcej informacji http://www.piwo.org/topic/16423-srutownik-z-makaroniarki/Ogólne:- przy chmieleniu muszę odkręcić sondę i wkręcić zaślepkę. To wtedy wejdzie chłodnica.- filtracja na FD przebiega bez problemu.- wysładzanie działa dobrze. Tylko szybciej woda ubywa z płynowskazu nisz z kociołka. Raz do czasu trzeba zamykać zawór aby wiedzieć ile wody poszło.Wnioski:- wcześniej miałem inne mieszadło to na nim się przypalało i wizualnie słabiej zacier się mieszał. Po przerobieniu mieszadła na trzy łopaty widać poprawy w mieszaniu.- FD mogło być trochę większeDalsze zmiany:- budowa śrutownika FD_30_1x30.pdf FD_30_1x30.rar Edytowane 11 Grudnia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) 2013 Warka 1 Polskie AleWarka 2 Polskie AleWarka 3 Polskie Ale vr2Warka 4 Kolsch 11Blg zestaw twojbrowar z modyfikacjąWarka 5 Altbier 12Blg zestaw twojbrowarWarka 6 Grodziskie 8Blg zestaw twojbrowar 2014 Warka 7 Jndia Pale Ale z puchyWarka 8 American Cascade Pale Ale zestaw twojbrowarWarka 9 American Amber Ale zestaw twojbrowarWarka 10 Zbożowa Czwórka zestaw Piwoszarnia Warka 11 American Chocolate Stout zestaw Piwoszarnia Warka 12 Belgian I.P.A zestaw twojbrowarWarka 13 Belgian Amber Abbey zestaw twojbrowarWarka 14 Żytnie zestaw twojbrowarWarka 15 Belgian christmas beer zestaw twojbrowarWarka 16 Pszeniczne zestaw twojbrowarWarka 17 Polska IPAWarka 18 Mild Ale zestaw twojbrowarWarka 19 Sweet Stout zestaw twojbrowarWarka 20 Irish Red Ale (Czerwony topór), Krzysztof Fidler (Infam) Warka 21 Red irish Ale (Piwoszarnia) 2015 Warka 22 Warka 23 Pils (TB) Warka 24 Oktoberfest Bier (TB) Warka 25 Stout Owsiany Wędzony (Piwoszarnia) Warka 26 Oktawia APA single hop Warka 27 RIS (Piwoszarnia) Warka 28 Wood Aged Beer (Piwoszarnia) Warka 29 Bourbon Scotch Ale (Piwoszarnia) Warka 30 Grodziskie v2 Warka 31 Witbier Warka 32 Belgian Pale Ale Warka 33 Belgian Pale IPA Warka 34 Stout czekoladowy Warka 35 Dzikie Warka 36 Świąteczne Warka 37 Hefe-Weizen Warka 38 Hefe-Weizen herbatnikowy Warka 39 Weizenbock Nie które zestawy modyfikuje poprzez dodanie więcej wody nisz jest napisane w recepturze lub dodanie jeszcze słodów. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Warka 1 Polskie Ale 2013.10.8 Składniki: - 5kg Pilzneński Strzegom Chmiele -30g Marynka -70g Lubelski Drożdże -Safale US-05 suche Zacieranie: woda do zasypu 18l 55C zasyp 52C 10min 62C 30min 72C 30min 76C 2min WYSŁADZANIE: Na początku leciało 16Blg Woda w temperaturze 68 - 72C 4l+4l+4l+4l+4l+2l Wyszło 29l 10Blg Chmielenie Gotowanie 70min 30g Marynka 60min 30g Lubelski po 30min 20g Lubelski po 45min 20g Lubelski po wyłączeniu gotowania Po gotowaniu wyszło 17l 13Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 20C Burzliwa 22C Zeszło do 1-2Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.10.21. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Uwagi: - zacier się przypalił do grzałek. Zajęło grzałek 40% - nie trafiłem dobrze w temperaturę zacierania. Muszę inaczej ustawić opcje sterownika. - przy chmieleniu dużo odparowało. Za mocno gotowałem. Zmniejszyć moc przy gotowaniu. Warka 2 Polskie Ale 2013.10.9 Składniki: - 5kg Pilzneński Strzegom Chmiele -30g Marynka -70g Lubelski Drożdże -Safale US-05 suche Zacieranie: woda do zasypu 18l 55C zasyp 52C 10min 62C 30min 72C 30min 76C 2min WYSŁADZANIE: Na początku leciało 17 Blg Woda w temperaturze 68 - 72C 5l+5l+5l+5l na końcu leciało 2Blg Wyszło 31l 10Blg Chmielenie Gotowanie 70min 30g Marynka 60min 30g Lubelski po 30min 20g Lubelski po 45min 20g Lubelski po wyłączeniu gotowania Po gotowaniu wyszło 21l 12Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 18C Burzliwa 22C Zeszło 1-2Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.10.23. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Uwagi: - zacier się przypalił do grzałek. Zajęło grzałek 40%. Trzeba Przerobić mieszadło i zmniejszenie mocy grzałek z 50% do 40% mocy maksymalnej na sterowniku. - dobrze trafiłem w temperaturę zacierania. Warka 3 Polskie Ale vr2 2013.10.25 Składniki: - 5kg Pilzneński Strzegom - 0,5kg karmelowy jasny 30 EBC Chmiele -30g Marynka -70g Lubelski Drożdże -Safale US-05 suche Zacieranie: woda do zasypu 19l 55C zasyp 52C 10min 62C 30min 72C 30min 76C 2min WYSŁADZANIE: Na początku leciało 18 Blg Woda w temperaturze 74C 5l+5l+5l+5l na końcu leciało 5Blg Wyszło 30l 11Blg dolałem wody 2l i końcowy wynik 32l 10Blg Chmielenie Gotowanie 70min 30g Marynka 60min 30g Lubelski po 30min 20g Lubelski po 45min 20g Lubelski po wyłączeniu gotowania Po gotowaniu wyszło 22l 12Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 24C Burzliwa 20C Uwagi: - nic nie przypaliło się tylko w paru miejscach na grzałkach letko czerwone pokazało się. Gdzieś 5% grzałki. Zapach przy zacieraniu się wydawał że coś się przypaliło albo to było tylko złudzenie. Jakby zmiana mieszadła pomogło i zmniejszenie mocy maksymalnej do 40%. - nie trafiłem dobrze w temperaturę zacierania. Muszę inaczej ustawić opcje sterownika. Warka 4 Kolsch 11Blg zestaw twojbrowar z modyfikacją 2013.10.26 Składniki: - 3,75kg Pilzneński - 0,75kg Pszeniczny - 0,25kg Caramel Pils Chmiele -13g Magnum -30g H. Hersbrucker Drożdże -Safbrew S-33 suche Zacieranie: woda do zasypu 18l 65C zasyp 63C 45min 72C 25min 77C 10min WYSŁADZANIE: Na początku leciało 17 Blg Woda w temperaturze 77C 5l+5l+5l+5l+2l na końcu leciało 3Blg Wyszło 32l 9Blg Chmielenie Gotowanie 60min 13g Magnum od początku gotowania 30g H. Hersbrucker po 45min Po gotowaniu wyszło 22l 11Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 19C Burzliwa 22 Uwagi: - przy zacieraniu pominąłem fazę białkową (52C 10min) - nic nie przypaliło się tylko w paru miejscach na grzałkach letko czerwone pokazało się. Gdzieś 5% grzałki. Zapach przy zacieraniu się wydawał że coś się przypaliło albo to było tylko złudzenie. Jakby zmiana mieszadła pomogło i zmniejszenie mocy maksymalnej do 40%. - temperaturę dobrze trafiłem przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Wszystko fajnie tylko mi jakoś arytmetyka w tych wpisach jakoś się nie zgadza w odniesieniu do ilości i gęstości brzeczki przed i po gotowaniu. 29l/10blg 17l/13blg 31l/10blg 21l/12blg 32l/10blg 22l/12blg 32l/9blg 22l/11blg 1. bardzo dużo wody odparowujesz=dużo energii zużywa się 2. z podanych zestawień jakoś wynika, że u Ciebie albo cukier też odparowuje , albo dużo z chmielinami brzeczki Ci zostaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 W pierwszej warki to dużo odparowało to w następnych warkach zmniejszyłem moc gotowania. Chmielin trochę zostaje gdzieś około 2-3 l i podczas gotowania chmielu zbieram szum z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 zmniejszyłem moc gotowania. Chmielin trochę zostaje gdzieś około 2-3 l i podczas gotowania chmielu zbieram szum z góry Woda wodą (i tak odparowanie za duże, normalnie jest to ok. 4-5%), ale bardziej chodziło mi o to, że cukry Ci gdzieś znikają. Skoro miałeś 29l brzeczki 10blg to było tam 2,9 kg cukrów. (cukry nie parują) Więc w Twoje otrzymane 17l brzeczki nastawnej powinno mieć ok. 14,5-17 blg. Masz więc gdzieś straty, a to nie dobrze. Może nie zbieraj tych szumowin zwłaszcza, że w nich jest również część chmielu (jeśli chmielisz peletem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Cześć. Tam się waży piwo i płynie muzyka trance. Masakra ;-) Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 bielok ha ha. To mam pytanie to ile powinno zostać brzeczki po chmieleniu jak zaczynamy chmielenie jak jest 30 litrów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 27 l Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dzięki. To dużo mi gdzieś ucieka . Ale końcowe Blg zgadza miej więcej dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Do galerii dodałem zdjęcia jak mam zrobiono wentylacje. Opis na 1 stronie post 2 Edytowane 3 Grudnia 2013 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Do nowego albumu etykiety w galerii dodałem etykiety . Są uniwersalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Warka 5 Altbier 2013.11.22 Składniki: - 3,25kg Monachijski - 1,75kg Wiedeński - 38g Barwiący Chmiele -69g Perle -25g H.Hersbrucker Drożdże -Safale S-33 suche Zacieranie: woda do zasypu 18,5l 67C zasyp 63C 40min 72C 20min 77C 10min wsypałem słód barwiący WYSŁADZANIE: Na początku leciało 18Blg Woda w temperaturze 77 C 5l+5l+5l+6L na końcu leciało 3Blg Wyszło 31l 10Blg Chmielenie Gotowanie 60min 69g Perle- od początku gotowania 25g H.Hersbrucker- po 20 min od początku gotowania Po gotowaniu wyszło 24l 12Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 18C Burzliwa 18-20C Zeszło do 4 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.12.13. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Warka 6 Grodziskie 2013.11.23 Składniki: - 1,7kg Wędzony Bestmalz - 1 kg Pszeniczny - 0,5kg Pilzneński Chmiele -63g Lomik Drożdże -Safale S-33 suche Zacieranie: woda do zasypu 18l 67C zasyp 63C 35min 72C 30min 77C 10min WYSŁADZANIE: Na początku leciało 12Blg Woda w temperaturze 77 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 2Blg Wyszło 32l 7Blg Chmielenie Gotowanie 60min 38g Lomik- od początku gotowania 25g Lomik- po 40 min od początku gotowania Po gotowaniu wyszło 24l 8Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 18C Burzliwa 18-20C Zeszło do 2 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2013.12.13. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A teraz lepiej cukry się zgadzają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dodałem nowe do albumu etykiety z warki 5 i 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Browar wzbogacił się o kapslownice stołową zdjęcia w galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 7 Jndia Pale Ale 2014.01.16 Składniki: - Jndia Pale Ale - Glukoza krystaliczna 1,3kg - cukier 400g Chmiel lubelski Warka 8 American Cascade Pale Ale 12blg 2014.03.27 Składniki: - 2,5kg Pale Ale - 1,25kg Wiedeński - 0.38kg Crystal 150 Chmiele -158g Cascade Drożdże -Safale US-05 suche Zacieranie: woda do zasypu 19l 74C zasyp 68C 70min 78C 5min Wysładzanie: Na początku leciało 17Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+6L na końcu leciało 4Blg Wyszło 30l 10Blg Chmielenie Gotowanie 70min Cascade 50g po 10min Cascade 12g po 40min Cascada 12g po 55min Cascade 30g po 60min Cascade 12g po 65min Cascade 12g po 69min Po gotowaniu wyszło 24l 12Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 21C Burzliwa 17-19C Zeszło do 2,5 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.04.11. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Uwagi: Piwo wyszło strasznie mętne. Warka 9 American Amber Ale 12blg 2014.03.27 Składniki: - 3,75kg Pale Ale - 1 kg Wiedeński - 0.4kg Crystal 150 Chmiele -25g Cascade -20g Bravo -62g Wilamette Drożdże -Safale US-05 suche Zacieranie: woda do zasypu 19l 75C zasyp 68C 70min 78C 5min Wysładzanie: Na początku leciało 16Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+6L na końcu leciało 3Blg Wyszło 31l 9Blg Chmielenie Gotowanie 70min Bravo 20g po 10min Wilamette 31g po 60min Wilamette 31g po 69min Cascade 25g po 69min Po gotowaniu wyszło 24l 10Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 21C Burzliwa 17-19C Zeszło do 3 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.04.12. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Uwagi: Piwo wyszło strasznie mętne. Do warki 8 i 9 jest coś nie tak. W sprawie blg jest za niskie. Mi się wydaje że w sklepie się pomylili i dali zestaw na 20l piwa a nie na 25l (Później zobaczyłem na paczce że jest napisane na 20l a instrukcje warzenia dostałem na 25l). Ale nie jestem pewny ponieważ nie zważyłem surowców. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Dodano: -nową legendę -zmiany w opisie sprzętu post drugi -dodano nowe zdjęcia do galerii a nie potrzebne usunięto. - została zmieniona nazwa browaru na Browar Biebrzański Strumyk Edytowane 10 Czerwca 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Edytuj swój pierwszy post i kliknij "użyj pełnego edytora" , tam możesz zmienić nazwę tematu. Sprzęcik fajny , ale muszę podzielić moim pierwszym skojarzeniem. Te srebrne odblaskowe pianki ( karimaty ) i cała instalacja skojarzyły mi się z takim dość znanym filmem z Jerzym Stuhrem Edytowane 9 Czerwca 2014 przez pepek84 br.an.tr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Wielkie dzięki. O tym nie pomyślałem A możesz podać tytuł filmu ? Bo ja coś nie kojarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Wydaje mi się że chodzi o seksmisje. Skąd pomysł na zmianę nazwy browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Dla niektórych był problem z przeczytaniem nazwy browaru czytali trance a powinno być trens. Przyczyno może było dwu językowa nazwa browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Warka 10 Zbożowa Czwórka 14 Blg 2014.05.10 Składniki: - 2,5 kg Wiedeński - 1 kg Monachijski Strzegom - 1 kg Pszeniczny Jasny Strzegom - 0,75 kg Orkiszowy Weyermann - 0,75 kg Żytni Weyermann Chmiele -25g Aramis -25g Cluster Drożdże -Safale s 04 suche Zacieranie: woda do zasypu 19l 56C 5min zasyp 52c 10min 63c 40min 72c 25min 78c 5min Wysładzanie: Na początku leciało 17Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3Blg Wyszło 30l 10Blg Chmielenie Gotowanie 60min Cluster po 30mn Aramis przed końcem 8min Po gotowaniu wyszło 22l 11Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 22C Burzliwa 17c Zeszło do 4 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.05.27. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Warka 11 American Chocolate Stout 16 Blg 2014.05.12 Składniki: - 4,5kg Pilzneński Strzegom - 0,5kg Czekoladowy Ciemny Strzegom -0,5kg Kamerowy 600 Strzegom - 0,2kg Palony jęczmień Strzegom - 0,1kg Barwiący Strzegom Chmiele -25g Aramis -25g Cluster szyszka - 25g Willamette Drożdże -Safale us -05 suche Zacieranie: woda do zasypu 19l 56C 5min zasyp 52c 10min 63c 40min 72c 25min 78c 5min Wysładzanie: Na początku leciało 17Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 4Blg Wyszło 31l 11Blg Chmielenie Gotowanie 60min Aramis po 30min Willamette przed 10 min końcem Cluster przed 8 min końcem Po gotowaniu wyszło 23l 12Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 21C Burzliwa 17c Zeszło do 4 Blg. Rozlew do butelek bez cichej fermentacji 2014.05.29. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Warka 12 Belgian I.P.A 15 blg 2014.06.21 Składniki: - Pale Ale 3,1kg - Pilzneński 3 kg - Cara blond 0,25 kg Chmiele -20g Apollo -55g Cascade -70g Amarillo Dodatki - Cukier kandyzowany 200g Drożdże -Safbrew t-58 suche Zacieranie: woda do zasypu 22l 74C 6min zasyp 68C 70min 78C 5min Wysładzanie: Na początku leciało 19Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 5Blg Wyszło 32l 12Blg Chmielenie Gotowanie 65min Apollo 20g po 5min Cascade 20g po 35min Cascade 20g po 45min Amarillo 20g po 45min Amarillo 25g i Cukier kandyzowany 200g po 55min Po gotowaniu wyszło 26l 15Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 18C Burzliwa 20c Przelanie na fermentacje cichą 5.06.2014 Chmielenie na Zimno Amarillo 25g Cascade 15g Zeszło do 3 Blg. Rozlew do butelek 2014.06.10. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Edytowane 20 Lipca 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się