azbest Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam! Szukam inpiracji na kolejną warkę. Na stanie mam: 6 kg monachijskiego 100g Mosaic 100g Chinook 35g Marynki gęstwę s-04 gęstwę s-33 Jak najlepiej to wykorzystać? Co ewentualnie dokupić? Proszę o propozycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Pilzneński albo pale. Więcej nic nie trzeba, będzie z tego ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja bym do tego dokupił jeszcze jakiś chmiel o bardziej świeżym aromacie żeby skontrować multiwitaminowy charakter Mosaica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 No i może jeszcze drożdże inne ? US05 na przykład ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Korzystając z okazji i starając się nie zrobić OT... Myślicie że azbest może wrzucić do IPA 50% monachisjkiego i 50% innych jasnych? (przejrzałem resztki w domu i mógłbym w weekend zrobić IPA z resztek, ale z 50% udziałem monacha i nie wiem czy to nie za dużo jak na IPA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Korzystając z okazji i starając się nie zrobić OT... Myślicie że azbest może wrzucić do IPA 50% monachisjkiego i 50% innych jasnych? (przejrzałem resztki w domu i mógłbym w weekend zrobić IPA z resztek, ale z 50% udziałem monacha i nie wiem czy to nie za dużo jak na IPA) Przyłączam się do pytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja bym tak nie robił, może z 15-20% max. Nie pasuje mi do wytrawnego i orzeźwiającego charakteru IPA. Co do chmielu - pół na pół Mosaic z Centennialem wypada dobrze. W ogóle nie wiem czego niektórzy chcą od Mosaica, bardzo dobrze się komponuje z cytrusowymi chmielami. Przydaje trochę ciężkiego i słodkiego charakteru w aromacie, ale jak się to zbalansuje odpowiednią wytrawnością piwa, to już w ustach jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Ja bym tak nie robił, może z 15-20% max. Nie pasuje mi do wytrawnego i orzeźwiającego charakteru IPA. A ja bym zrobiła piwo tylko z tego, co Azbest posiada na stanie. W końcu piwowar domowy powinien eksperymentować. Ja AIPY robię na wiedeńskim lub monachijskim, lekko złamanym jasnym karmelem. Co do chmielu - pół na pół Mosaic z Centennialem wypada dobrze. W ogóle nie wiem czego niektórzy chcą od Mosaica, bardzo dobrze się komponuje z cytrusowymi chmielami. Przydaje trochę ciężkiego i słodkiego charakteru w aromacie, ale jak się to zbalansuje odpowiednią wytrawnością piwa, to już w ustach jest super. Do tego dodam, że robiłam chmielenie Mosaicem 2-3 razy, w tym na zimno, i żadnej multiwitaminy u mnie nie było. Wyczułabym, bo nie lubię W cudzych piwach wyczuwałam nie raz multiwitaminę i żadne z tych piw nie było na Mosaicu. Edytowane 6 Listopada 2013 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 A ja bym zrobiła piwo tylko z tego, co Azbest posiada na stanie. W końcu piwowar domowy powinien eksperymentować. Ja AIPY robię na wiedeńskim lub monachijskim, lekko złamanym jasnym karmelem. Ja zrobiłem alta na 100% monachijskim. Poczekam do degustacji i mniej więcej będę wiedział czy mi to pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Mosaic z dodatkiem innego chmielu nie da multiwitaminy. Zgadzam się że Centennial go świetnie uzupełnia. Multiwitamina się pojawia w single-hop'ach. Piłem 3 czy 4 (domowe i komercyjne) i wszędzie był z tym problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Mosaic z dodatkiem innego chmielu nie da multiwitaminy. Zgadzam się że Centennial go świetnie uzupełnia. Multiwitamina się pojawia w single-hop'ach. Piłem 3 czy 4 (domowe i komercyjne) i wszędzie był z tym problem. Single hopa na Mosaicu zrobiłam raz, wczoraj poszła ostatnia butelka - zero multiwitaminy. Może w tej paczce był jakiś inny chmiel - normalnie teraz to mnie wystraszyliście i już na nim singla nie będę robić Edytowane 6 Listopada 2013 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Nie będę zaśmiecał nowym tematem. Łączył ktoś słód pale ale z drożdżami SAFLAGER W 34/70? Mam do tego jeszcze trochę słodów karmelowych, i monachijski. Chciałbym z tego jakiegoś dolniaka. Doradzicie? Edytowane 29 Listopada 2013 przez Kerni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Mam do tego jeszcze trochę słodów karmelowych, i monachijski. Trochę to ile? Jak więcej niż mało, można by było pomyśleć o koźlaku. Jak mało, jakiś mocniejszy, może bursztynowy lager? Jakie chmiele w magazynie? Edytowane 29 Listopada 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Rok na forum a nie zauważyłem tematu do tego przeznaczonego. Przeniosłem się z dalszą dyskusją tutaj: http://www.piwo.org/topic/10172-co-moge-zrobic-z-tych-skladnikow/page__st__80#entry242819 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się