bielok Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Witam. Dziś zrobiłem szybki serek do smarowania kanpek .......... składniki: - 250 g sera białego - 1 żółtko - płaska łyżeczka sody oczyszczonej - łyzeczka soli (do smaku) - 100 ml mleko - łyżka margaryny dodajemy składniki prócz margaryny, serek rozgrabniamy tak aby nam zostało jak najmniej grudek, można widlcem, można blenderem ręcznym do mniej więcej takiej konsystencji: nastepnie przykrywamy, zostawiamy w spokoju na 3 h i idziemy czytać www.piwo.org Po trzech godzinach serek zmnienia kolor: Dajemy wszystko na laźnię wodną wraz z łyżką margaryny i podgrzewamy do 60 °C , wszystkie grudki sie rozpuszczą, a serek bedzie się lał z łyżki: a następnie przelewany do salaterki i wychładzamy dodatki wwg własnych smaków: zioła prowansalskie, szynka, kminek - u mnie wersja czysta bo rodzina nie przepada za dodatkami .... linki do artykułów źródłowych: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=23444#23444 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1691 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Moje gratulacje. Ja się przymierzam już do serka od dłuższego czasu, ale zawsze trafi się coś innego. W zeszłym tygodniu kiełbasa jałowcowa. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się