bielok Posted May 13, 2009 Share Posted May 13, 2009 Witam. Dziś zrobiłem szybki serek do smarowania kanpek .......... składniki: - 250 g sera białego - 1 żółtko - płaska łyżeczka sody oczyszczonej - łyzeczka soli (do smaku) - 100 ml mleko - łyżka margaryny dodajemy składniki prócz margaryny, serek rozgrabniamy tak aby nam zostało jak najmniej grudek, można widlcem, można blenderem ręcznym do mniej więcej takiej konsystencji: nastepnie przykrywamy, zostawiamy w spokoju na 3 h i idziemy czytać www.piwo.org Po trzech godzinach serek zmnienia kolor: Dajemy wszystko na laźnię wodną wraz z łyżką margaryny i podgrzewamy do 60 °C , wszystkie grudki sie rozpuszczą, a serek bedzie się lał z łyżki: a następnie przelewany do salaterki i wychładzamy dodatki wwg własnych smaków: zioła prowansalskie, szynka, kminek - u mnie wersja czysta bo rodzina nie przepada za dodatkami .... linki do artykułów źródłowych: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=23444#23444 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1691 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 13, 2009 Share Posted May 13, 2009 Moje gratulacje. Ja się przymierzam już do serka od dłuższego czasu, ale zawsze trafi się coś innego. W zeszłym tygodniu kiełbasa jałowcowa. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now