Jump to content

Serek a'la zgliwiały :)


Recommended Posts

Witam.

 

Dziś zrobiłem szybki serek do smarowania kanpek .......... składniki:

- 250 g sera białego

- 1 żółtko

- płaska łyżeczka sody oczyszczonej

- łyzeczka soli (do smaku)

- 100 ml mleko

- łyżka margaryny

 

skladniki.jpg

 

 

dodajemy składniki prócz margaryny, serek rozgrabniamy tak aby nam zostało jak najmniej grudek, można widlcem, można blenderem ręcznym do mniej więcej takiej konsystencji:

 

rozdrobnione.jpg

 

 

nastepnie przykrywamy, zostawiamy w spokoju na 3 h i idziemy czytać www.piwo.org :)

Po trzech godzinach serek zmnienia kolor:

 

przed_podgrzaniem.jpg

 

 

Dajemy wszystko na laźnię wodną wraz z łyżką margaryny i podgrzewamy do 60 °C , wszystkie grudki sie rozpuszczą, a serek bedzie się lał z łyżki:

 

lyzka.jpg

 

 

a następnie przelewany do salaterki i wychładzamy :)

salaterka.jpg

 

 

dodatki wwg własnych smaków: zioła prowansalskie, szynka, kminek - u mnie wersja czysta bo rodzina nie przepada za dodatkami ....

 

 

linki do artykułów źródłowych:

http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=23444#23444

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1691

Link to comment
Share on other sites

Moje gratulacje. Ja się przymierzam już do serka od dłuższego czasu, ale zawsze trafi się coś innego. W zeszłym tygodniu kiełbasa jałowcowa. JK

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.