WiHuRa Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Fajny projekt etykiety. Jedynie co mi na niej brakuje to ... nazwy browaru. Piana: minimalna (piwo nisko nagazowane), beżowa, szybko redukuje prawie do zera Kolor: czarny, nieprzejrzyste Zapach: głownie od palonych słódow, lekko kawowy, owoce, lekki aromat chmielowy w tle Smak: kawa palona, kremistość złamana kwaśnością słodów palonych, finisz wytrawny, cierpki, cierpkośc dość długo pozostaje na języku, mimo odczucia wytrawności piwo jest jednak dość sycące co ubija troche jego sesyjność Nagazowanie niskie, odpowiednie Ogolnie dobre piwo, mógłbym jedynie wskazać na zbyt wysoką cierpkośc na finiszu i zbyt wysokie wrażenie pełni (wspomniana sesyjność) jak na wersje Dry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) mam te same odczucia - niestety zeszło tylko do 4,5blg i dalej nie chciało v2 będzie lepszy edit: oczywiście dzięki za recenzję Edytowane 10 Listopada 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Ogólnie rzecz biorąc nic dodać nic ująć zgadzam się z Wojtkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Tak sobie przypominam, że w tym piwie jest chyba 20% płatków owsianych. To zdecydowanie za dużo, nawet jak na Owsianego Stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Tak sobie przypominam, że w tym piwie jest chyba 20% płatków owsianych. To zdecydowanie za dużo, nawet jak na Owsianego Stouta. nie chcę ujmować kolegi pamięci ale nie było w tym stoucie ani grama płatków owsianych - ani też nigdy do miana owsianego nie pretendował Edytowane 19 Listopada 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) A to sorry coś pomyliłem Tu są płatki jęczmienne oczywiście. http://www.piwo.org/..._20#entry235324 Edytowane 19 Listopada 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 A to sorry myślałem, że to to piwo http://www.piwo.org/..._20#entry235324 tak - to - a gdzie tu widać płatki owsiane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 kontunuująć - 20% płatków jęczmiennych to też za dużo? trochę się wzorowałem na tej recepturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nigdy nie używałem jęczmiennych więc nie odpowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perf Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Ja ostatnio dałem 15% i wydaje mi się, że przesadziłem. "Oleistość" jest nawet fajna, ale na dłuższą sesję mnie męczy. No i pianie też się dostało. Obstawiam, że przesadzenie z płatkami niszczy piane (kwasy tłuszczowe) Edit: Dopiero zwróciłem uwagę, że rozmawiacie o jęczmiennych A ja o owsianych Edytowane 19 Listopada 2013 przez perf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Mniej więcej tak powinno być, płatków 2x tyle co palonego jęczmienia, reszta słód pale do żądanej gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Obstawiam, że przesadzenie z płatkami niszczy piane Bo to fakt. Edytowane 19 Listopada 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Płatki jęczmienne nie mają więcej tłuszczu niż słód, a mają więcej białka. Tak że nie byłbym tak kategoryczny w osądach, chyba że masz dowody na potwierdzenie - jakieś publikacje może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Zgoda, w tym momencie chodziło o płatki owsiane ... Edytowane 19 Listopada 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nawet to. Polecam https://onlinelibrarystatic.wiley.com/store/10.1002/j.2050-0416.1943.tb01217.x/asset/j.2050-0416.1943.tb01217.x.pdf?v=1&t=ho7oa6x0c0316821 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nawet to. Polecam https://onlinelibrar...o7oa6x0c0316821 403 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 A rzeczywiście, bezpośredni link do artykułu nie działa. Journal of Institute of Brewing, 1943, Use of Oats in Brewing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się