bielok Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Witam W niedziele mam zamiar uwarzyć piwo na wzór zestawu BA, warka ma miec objetość ok 40 l, zasyp: - 7200 pilzeński - 230 karmel ciemny strzegom 700EBC - 230 barwiący strzegom 1600EBC piwo będę fermentował w dwóch baniakach 18,9 l (będzie wlane po ok 17l- 18l) wiec spodziewam sie że pozostanie mi ok 5l brzeczki. Wymyśliłem że te 5 l mógłbym przeznaczyć na lekkie piwo karmelowe dla kobity mojej, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak zmodyfikować te 5 l brzeczki by bardziej przypominała piwo karmelowe niż portera? Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc? Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc? Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym. Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Cześć Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego? planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Cześć Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego? planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki Nie musisz zacierać, one nie zawieraja skrobii; wystarczy je "zaparzyć" w gorącej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się