Jump to content

Porter angielski 12 blg wg. zestawi BA


bielok

Recommended Posts

Witam

W niedziele mam zamiar uwarzyć piwo na wzór zestawu BA, warka ma miec objetość ok 40 l, zasyp:

- 7200 pilzeński

- 230 karmel ciemny strzegom 700EBC

- 230 barwiący strzegom 1600EBC

 

piwo będę fermentował w dwóch baniakach 18,9 l (będzie wlane po ok 17l- 18l) wiec spodziewam sie że pozostanie mi ok 5l brzeczki. Wymyśliłem że te 5 l mógłbym przeznaczyć na lekkie piwo karmelowe dla kobity mojej, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak zmodyfikować te 5 l brzeczki by bardziej przypominała piwo karmelowe niż portera?

Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc?

 

Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym.

Link to comment
Share on other sites

Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc?

 

Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym.

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego?

planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki

Nie musisz zacierać, one nie zawieraja skrobii; wystarczy je "zaparzyć" w gorącej wodzie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.