bielok Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Witam W niedziele mam zamiar uwarzyć piwo na wzór zestawu BA, warka ma miec objetość ok 40 l, zasyp: - 7200 pilzeński - 230 karmel ciemny strzegom 700EBC - 230 barwiący strzegom 1600EBC piwo będę fermentował w dwóch baniakach 18,9 l (będzie wlane po ok 17l- 18l) wiec spodziewam sie że pozostanie mi ok 5l brzeczki. Wymyśliłem że te 5 l mógłbym przeznaczyć na lekkie piwo karmelowe dla kobity mojej, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak zmodyfikować te 5 l brzeczki by bardziej przypominała piwo karmelowe niż portera? Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc? Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Dodatek jasnego karmelu może tu coś pomóc? Dysponuje karmelem jasnym, oraz jęczmniem palonym jasnym. Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 Cześć Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego? planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Cześć Na jakim etapie chciałbyś użyć słodu karmelowego? planowałem dowolna metodą zatrzeć słody karmelowe i po wysłodzeniu dodać do pozostałej brzeczki z "dużej" warki Nie musisz zacierać, one nie zawieraja skrobii; wystarczy je "zaparzyć" w gorącej wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now