karolskra Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Zaczynam dopiero zabawę z warzeniem piwa domowego i po przejrzeniu forum widzę że dużą popularność ma Witbier i postarałem się skleić coś takiego. Piwo ma być orzeźwiające i "pomarańczowe". Co o tym myślicie: Propozycja Witbiera: słody: pilzneński – 2,5kg płatki pszenne – 2,4kg płatki owsiane – 0,4 kg mąka pszenna – 0,3kg zacieranie: 2L wody do kleikowania mąki zagotowanie do 90C i wytrzymanie przez 20minut 15l wody + pszenica i 15 min w50°C+kleik z mąki(2L) + pozostałe słody i 90 min w 68°C 72°C – 10 min 78°C – filtracja gotowanie - 60 min: 15g Sybilla (6,5%) – 60’ 10 g kolendry – 15’ 10 g skórki ze słodkiej pomarańczy – 15’ 10 g kolendry – 5’ 10 g skórki ze słodkiej pomarańczy – 5’ 15g Sybilla(6,5%) – 5’ skórka z 7 pomarańczy – 3’ skórka z 5 cytryn – 0' Drożdże: Brewferm Blanche - 11,5g Skórkę ze słodkiej pomarańczy zamienić na Curacao ale boje się żeby nie było za gorzkie.... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie będzie za gorzkie. Generalnie wyjdzie Ci fajny witbier - Twój własny. Nie wart go zmieniać, warto iść w kierunku własnej receptury Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć. Wróżę problemy z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć. Wróżę problemy z filtracją. Tu nie ma co wróżyc tu trzeba doradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 karolskra czym filtrujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mąka jest niepotrzebna, chmielu max 20gr, blg max 13 chyba, że ma być grand cru. W sobotę warzyłem witka v.3 (mój trzeci) i odpuściłem kleikowanie. Filtracja bez problemu, rurki miedziane kwadraty, izolacja, wysładzanie ciągłe aby papka nie zassała powietrza. Moje witki mają zwykłe ziarno pszenicy śrutowane i owies tak samo. Pachnie jak w parniku u babci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 skórka z 7 pomarańczy – 3’ sporo.... tych pomarańczy myślę, że z trzech by wystarczyło... ale wydłużył bym czas ich gotowania do 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Żeby uniknąć problemów z filtracją dodaj 100 g niesłodowanego owsa. Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita - będzie bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita jak najbardziej konkursowy - w sam raz na FDP w kategorii "Wariacje na temat Witbiera" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 karolskra czym filtrujesz Filtrator z oplotu około 70 - 80 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Żeby uniknąć problemów z filtracją dodaj 100 g niesłodowanego owsa. Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita - będzie bardzo dobrze Dzięki za radę na pewno wezmę to pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita jak najbardziej konkursowy - w sam raz na FDP w kategorii "Wariacje na temat Witbiera" Mówisz żeby się nie bawić tylko od razu na konkurs z nim lecieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Dobra ale w takim razie jaki poziom chmielu powinien być aby się mój wit załapał na tzw "wita konkursowego" chodzi mi ile chmielu powinienem dać aby było okey? Celuje tak przed chmieleniem w 25-26L a po gotowaniu w 22L o 11,5-12Blg dam radę uzyskać coś takiego? Pozdrawiam. Edytowane 12 Listopada 2013 przez karolskra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie sprawdzałem dokładnie surowców. Co do chmielu, to wg mnie i tak jest ok, Sybilla nie ma jakiegoś tam niesamowitego aromatu. I na wariacje się załapie, ale do FDP zdążysz go wypić i uwarzyć 2 kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 To w końcu skórki z pomarańczy dłużej gotować czy pozostawić tak jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 ja bym trochę dłużej pogotował 5-10', gdzieś był temat z testowaniem czasu dodawania skórki i ponoć najlepiej na 7' Ja bym rozbił skórę na połowę i część dał na 10', a część na 5'. Ilości chmielu bym nie zmieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 ja bym trochę dłużej pogotował 5-10', gdzieś był temat z testowaniem czasu dodawania skórki i ponoć najlepiej na 7' Ja bym rozbił skórę na połowę i część dał na 10', a część na 5'. Ilości chmielu bym nie zmieniał. Dobra Dziękuję Serdecznie za rady. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Żeby uniknąć problemów z filtracją dodaj 100 g niesłodowanego owsa. Chmielem się nie przejmuj, o ile nie robisz konkursowego wita - będzie bardzo dobrze a owies śrutowany, czy całe ziarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Śrutowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Nie zakładam nowego wątku, wykorzystam obecny. Fermentacja witbiera, niestety w początkowych dniach przebiegała w temp. 26'C ( Temp. fermentacji drożdzy CBW z info na opakowaniu 16-25'C). Pech chciał, że nie mogłem przenieść fermentora do pomieszczenia z niższą temperaturą, ostatnimi dniami iście piekielnie było. Czy po 5 dniach burzliwiej (czyli praktycznie już po ptakach), da coś przeniesienie teraz fermentora do pomieszczenia z 19'C? Za wysoka temperatura podczas burzliwej = octan etylu, wiadomo. Póki co w zapachu nie ma właściwie tragedii (co będzie z czasem się okaże), ale chcąc dmuchać na zimne mam zamiar pod koniec burzliwej (czyli na pseudo cichej) dodać trochę amerykańców np. 15g Citry lub 30g skórki pomarańczy i powiedzmy 15g cytryny. Cokolwiek by to pomogło? Skórki z pomarańczy na cichą do wita sparzyć czy w alkoholu (jak długo) moczyć? Pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2014 przez rptu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Rozumiem, że 26°C to temperatura otoczenia. Jeśli chodzi o profil piwa, to niestety brak mi doświadczenia, ale obstawiam, że raczej pójdzie w stronę estrów niż rozpuszczalnika. Z kolei jeśli chodzi o przeniesienie do 19°C to pomysł całkiem niezły - pozwoli to na opadnięcie nadmiarowi drożdży w szybszym czasie niż w temp. 26°C. Dodać chmielu i przypraw zawsze można. Na pewno nie zaszkodzi (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej sterylności), a efekty może dać ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Piwo wyjdzie owocowe, teraz już nic na to nie poradzisz. Schłodzenie do 19C jest bardzo dobrym pomysłem. Napisz jak chmieliłeś i czy stosowałeś przyprawy, jeśli tak jakie i w jakich ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Napisz jak chmieliłeś i czy stosowałeś przyprawy, jeśli tak jakie i w jakich ilościach. Zasyp i zacieranie podobne jak w przepisie tu: http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 , gdzie zamiast płatków pszennych użyłem pszenicy w nieco większej ilości, słód zakwaszający oraz w zacieraniu dodatkowo zastosowałem przerwę białkową. Gotowanie (70 min) wyglądało tak: 60' - 25g Sybilla (szyszka) 12' - 6g Kolendra ind. + 12g Curacao + 40g skórka pom. + 20g skórka cytr. + 0,5g Kminek 5' - 12g Citra (granulat) 3' - 6g Kolendra ind. + 12g Curacao + 40g skórka pom. + 20g skórka cytr. Kolendra nie była za dobrze rozgnieciona więc to oraz umiarkowana jej ilość, mogą nie dać właściwego efektu, na cichą można jej trochę sypnąć? Czy tylko skórki lub chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Ja już nic nie dodawałabym, dałeś sporo skórek różnych cytrusów, dodatkowo Citrę, więc moim zdaniem wystarczy, inaczej wyjdzie Ci z tego gorzki kompot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Witam, a ile powinno to piwo lezakowac? planuje dac po tygodniu na cicha i buzliwa, ale nie jestem pewien co do lezakowania w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się