Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Jako, że ostatni raz mam zamiar robić coś z ekstraktów to chciałbym dodać trochę zacierania. Chciałbym otrzymać piwo dość treściwe, ale nie za słodkie, dobrze chmielone i dość mocno gorzkie. Z kalkulatora wyszło mi ok 40 IBU. Czy tak zrobione piwo będzie dobre? I czy nie za niska temperatura dla tych drożdży? SKŁAD: Słody: pilzneński Weyermann - 1,0 kg karmelowy jasny Carabelge® Weyermann - 0,5 kg EKSTRAKT: Ekstrakt słodowy WES jasny - 3,4 kg CHMIELE: Sybilla granulat 100g - 6,5% Mosaic granulat 50g - 11,1% Drożdże US-05 suche zrehydratyzowane ZACIERANIE: wrzucone do wody 6 l 64C w worku z tetry 62C - 15' 72C - 45' (do ujemnej próby) 76C - 5' "Filtrowanie" Wrzucenie worka do drugiego gara z wodą 5l 76C na 15'. GOTOWANIE: rozpuścić 1,7 kg Ekstrakt WES i zagotować 60' Sybilla 30 g 20' Sybilla 40 g 5' Sybilla 30 g z kalkulatora wyszło ok 40 IBU (powinno chyba wystarczyć) po 55' dodać 1,7 Ekstrakt WES i zagotować Chłodzenie - Wanna przy 80C 50g Mosaic Dolanie wody do 14 Blg FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży ok 18C i do piwnicy 14 - 15C. Planowana burzliwa: 14 - 15 C - 12 dni (tyle obecnie mam w piwnicy) przeniesienie do domu na ok 2 dni - 23C - sprawdzanie ballingu. jak nie będzie spadał, to do butelek. Uprzedzając pytania, to w piwnicy niestety nie mogę rozlewać, bo sporo pleśni jest od suszonego chleba :-/ Edytowane 12 Listopada 2013 przez miesiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 A nie będzie problemu z filtracją przy tak małej ilości słodów ? Jak planujesz filtrować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Właśnie nad tym się zastanawiałem. Bo albo filtrator z oplotu (ale może być problem), albo słody zaszyć w tetrze i tak zacierać. Tylko jak lepiej? Edytowane 12 Listopada 2013 przez miesiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nigdy w zacierałem BIAB . Na youtube jest sporo filmów o takim zacieraniu , albo może ktoś się wypowie kto tak zacierał. Ale myślę że będzie to rozsądniejsze. PS. A jeszcze lepiej to dokup słodów i zrób normalne zacieranie , a ekstrakt sobie zostaw na jakieś mocniejsze piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Pierwotnie miałem zamysł właśnie w tetrę to wrzucić. Zobaczę może ktoś się jeszcze wypowie. Ewentualnie po takim zacieraniu w worku jak to potem wysłodzić? Czy wrzucenie go do drugiego garnka z wodą 76C i pomieszanie nim chwilę coś da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Zacierałem i wysładałem taką ilość bez problemów technicznych: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__20#entry80617 tylko roboty było jak przy normalnym zacieraniu, dlatego stwierdziłem, ze na przyszłość wysładzanie bym sobie już darował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Dopiszę jeszcze, że chcę zrobić ok. 20l. Jakiego mniej więcej blg można się spodziewać? W jakie najlepiej było by celować. Bo w sumie zawsze można zrobić więcej lub mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Dopiszę jeszcze, że chcę zrobić ok. 20l. Jakiego mniej więcej blg można się spodziewać? W jakie najlepiej było by celować. Bo w sumie zawsze można zrobić więcej lub mniej. Dla 20litrów, z zacierania 1,5kg słodu powinieneś miec ok 4-5°Blg, a z 3,4kg ekstraku jakieś 12-13blg. Czyli razem ok 16-18°Blg. A w jakie blg celować to Ci nie odpowiem, bo to zależy co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Chciałbym otrzymać piwo dość treściwe, ale nie za słodkie, dobrze chmielone i dość mocno gorzkie. Po przemyśleniach blg 14 do 15 chyba było by dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jeśli chcesz treściwe to zostałbym jednak przy min 16°Blg, może nawet 17°Blg. Wydaje mi sie że 14°Blg może być trochę za mało jak na takie duże IBU, ale to Twoje piwo - jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Dla tego właśnie założyłem ten temat, żeby posłuchać rad doświadczonych piwowarów. Czyli wychodzi, że jednak nie będę musiał dolewć wody. A czy 14-15C nie będzie za nisko dla US-05 i czy 12 dni w piwnicy + ok 2 dni w domu zdążą przefermentować? Cichej nie bardzo bym chciał robić, ale jeżeli będzie konieczna, to będę mógł spróbować. Edytowane 12 Listopada 2013 przez miesiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jak zadasz drożdże w brzeczce o temperaturze 20°C to te 15 w piwnicy nie zrobią na nich żadnego wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ja US-05 (uwodnione i gęstwę) zadaje w 16°C i wstawiam do 14-15°C i dają radę. Brzeczkę oczywiście solidnie napowietrzam. 16-17Blg to sporo jak na suche drożdże, ja mocniejsze piwka robię dopiero na gęstwie, wtedy uwijają się raz-raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 To może zamiast 16-17Blg lepiej by było trochę bardziej na słodko zatrzeć? Dajmy na to zamiast 62C - 45' i 72C - 15' odwrócić i 62C 15' a 72C 45' ? I wtedy zejść z Blg do tych 14-15? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mysle ze nawet takim schematem nie uzyskasz takiej pelni jak przy 16-17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Przy takim stosunku słodów do ekstraktu chyba wpływ zacierania jest bardzo mały. Nigdy nie stosowałem partial-mash, więc nie jestem pewien, ale ja słód zatarłbym na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Zedytowałem recepturę. Wyszło ok 40 IBU i planuję jednak 14 Blg. W piątek będę walczył i zobaczę co wyjdzie. Może jeszcze jakieś cenne uwagi będą? Dziękuję wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Taka olbrzymia ilość sybilli nie zniszczy smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Nie wiem. Zobaczę. Jedyne co się zastanawiam, czy warto dawać 30g na 5', czy już sobie darować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się